У дев’ятому (суб’єктивно найсмішнішому) епізоді подкасту «Простими словами» говоримо про відчуття відрази. Як нечутливість до чужих ідей пов’язана з кризою тридцяти років? Чому інформація для психіки – це те саме, що їжа для організму? Марк розповідає історію про нечутливого сусіда з минулого, а Ілля простими словами пояснює, чому багато дорослих так і не виростає з образу дитини. А це кілька тез із розмови.

Слухайте на зручній платформі:

Відраза – це фундаментальна тема в психології та психотерапії, спеціалісти припускають, що це одне з основних почуттів, яке відповідає за здорове функціонування психіки. Від нього залежить потрапляння будь-чого нового в організм. Йдеться не лише про їжу, а й ідеї, припущення, переконання.

У книзі «Его, голод та агресія» Фредерік Перлз порівнює роботу психіки з голодом і споживанням їжі. Організм харчується білками, жирами, вітамінами, а психіка – інформацією. З погляду науки відраза потрібна нам для того, щоб уникати чогось шкідливого та небезпечного, наприклад зіпсованої їжі. Організм сигналізує, що нам варто триматися від чогось якомога далі. З погляду психології відраза є регулятором рівня сигналу. Ми відчуваємо її тоді, коли чогось забагато.

Наприклад, згадки про олів’є, якщо ми його переїли, викликає в нас нудоту, яка є одним з проявів відрази. Також нудити може від певних ідей чи навіть у присутності інших людей, якщо ми відчуваємо до них сильні неприємні емоції. Нечутливість до споживання не лише їжі, а й інформації, може призводити до кризи, коли людина, скажімо у 30 років, раптово з’ясовує, що практично не знає себе, а її життя – набір чужої незасвоєної інформації.

Як жити, якщо нудить не лише від їжі, і з чим це пов’язано? Слухайте в дев’ятому епізоді подкасту «Простими словами».

Що почитати на цю тему?

Чак Поланік «Кишки»

Це книга про нещасні випадки під час мастурбації. За легендою, під час читання однієї з новел на презентації зомліло 35 людей.

Франц Кафка «Перевтілення»

У цій книзі головний герой, прокинувшись одного ранку, з’ясовує, що перетворився на таргана. Далі доля героя обертається навколо цієї події.

Що подивитися на цю тему?

«Клопітливий чоловік»

 Фільм-притча від Єнса Лієна. Головний герой потрапляє в ідеальний світ і згодом розуміє, що таке життя для нього позбавлене смаку.

У наступному випуску подкасту Марк та Ілля поговорять про щастя і з’ясують, чи існує воно насправді.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD або GOOGLE PODCASTS.. Нові випуски виходять щочетверга.

2:50 – Відраза у науці та психології

9:30 – Порушення відчуття відрази

17:30 – 4 стадії агрессії за Перлзом

26:25 – Що таке інтроекція

35:40 – Робота з відразою та інтроектами

50:30 – Питання від аудиторії

55:40 – Література та фільми на цю тему

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чому люди по-різному переживають втрату? Розповідаємо у попередньому епізоді

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний