«Рання чашка» – це новий аудіопроєкт від The Village Україна та бренда кави Jacobs. Це п’ять ранкових маніфестів від п’яти героїв про їхній життєвий досвід, кар’єрні рішення та корисні (чи не дуже) висновки. Кожен випуск триває до 10 хвилин.

Героями першого випуску «Ранньої чашки» стали ресторатори Дмитро й Олена Борисови. «У нас семеро дітей на двох. А ще спільний бізнес, який на сьогодні об’єднує понад 60 ресторанів. Попри кризу та локдауни, ми плануємо відкрити ще тисячу. І це тільки початок», – починають свою історію Борисови.

У першій історії із серії «РАННЯ ЧАШКА» ми разом брендом кави Jacobs зафіксували, як Дмитро й Олена балансують між побудовою ресторанного бізнесу та сім’єю. І чому вірять, що норми не існує.

Слухайте випуск на зручній платформі

1

Не прагніть подобатися всім

1. Не прагніть подобатися всім

Дмитро: Ми ніколи не будемо подобатися всім навколо. Завжди знайдеться хтось, хто скаже: «Так не можна!». Не можна готувати лобстерів і продавати устриці на заправках. Не можна кидати прибутковий бізнес, аби відкрити свій перший заклад. Не можна йти за власним покликанням. Не можна ризикувати. Не можна бути щасливим.

Але хіба сенс життя – подобатися всім? Насправді кожному з нас можна все.

Олена: А якщо ти жінка, яка керує великою компанією, обов’язково хтось скаже, що ти недостатньо хороша мати. Навіть якщо ти народила п’ятеро дітей. Навіть якщо вони щасливі. Чомусь тебе будуть ставити перед вибором: бути жінкою або будувати бізнес. Бо мати все й одразу – не можна. Але це лише ілюзія вибору. Бо спектр можливих рішень набагато ширший. Пам’ятайте: можна поєднувати будь-які соціальні ролі. Не існує жодних усталених правил. А ще ваш вибір може змінюватися впродовж життя.

2

Керуйте сім’єю як проєктом

2. Керуйте сім’єю як проєктом

Олена: Аби все встигати, я живу за чітким розкладом, і кожен мій день розписаний за хвилинами. Вірю, що система та планування – це не клітка. Це фундамент, який дає мені можливість жити так, як подобається. Те саме стосується й нашої родини. У сім’ї Борисових, як і у бізнесу, є прописані місія, цінності та правила. Ми обговорюємо їх разом. І дотримуємося їх також разом – і дорослі, і діти.

Цінності сім’ї Борисових:

  • У нас ніколи не стояло питання про те, хто з нас головний в сім’ї, у кожного є своя роль. Ми – різні та рівні. І в цьому сутність нашого партнерства
  • На першому місці в нас ми самі, і тільки потім діти, рідні та бізнес
  • Наші діти – результат нашої любові, однак вони – окремі особистості, бажання, потреби та погляди яких ми поважаємо. Вони – не центр нашого життя
  • Наше життя розплановане за чітким графіком. А вихідні – завжди для сім’ї
  • Ніхто нікого не може зробити щасливим, ніхто нікому нічого не винен. Однак можна багато зробити для щастя іншого, якщо чесно обговорювати свої бажання та почуття. Шукати спільність на рівні базових принципів, а не в буденних звичках
  • Наш бізнес не визначає нашу цінність. Це простір для нашої творчості

Серед книжок, які мені допомогли:

  • «7 навичок високоефективних людей», Стівена Кові
  • «Безжальний тайм-менеджмент», Дена Кеннеді

Починати будову цінностей і правил сім’ї варто з роботи над собою: з виявлення власних бажань і цілей, що потім сформують систему селф-менеджменту. Адже принципи менеджменту дуже подібні – і коли ти займаєшся побутом, і коли керуєш великою компанією.

Але варто пам’ятати, що в житті немає готових рішень про те, як ефективно поєднувати бізнес і сім’ю. І необов’язково вставати о 5:00 ранку, аби жити в балансі із собою. Варто побудувати власну життєву систему. Жодна книга, лекція, додаток чи гуру не зможуть зробити це замість вас, вони можуть лише підказати шлях.

3

Пам’ятайте: норми не існує

3. Пам’ятайте: норми не існує

Олена: Ніхто не знає, як «правильно жити». Наприклад, скільки дітей мати? Коли народжувати? До якого віку годувати грудьми? Скільки годин проводити з дитиною? Як правильно керувати бізнесом? Сталих відповідей не існує. А спроба наздогнати ідеал – це шлях до вигорання, а не щастя.

Дмитро: Люди, які люблять одне одного, як і люди, які разом будують бізнес, зовсім не обов’язково мають однакові смаки та звички. Ми з Оленою читаємо різні книги, полюбляємо різний спорт, у нас різний режим дня.

І навіть каву ми п’ємо по-різному. Олена ніколи не починає ранок із кави, проте п’є її протягом дня: бере паузу між зустрічами, перебуває в моменті й ухвалює важливі для неї рішення. Не більше чашки на добу. Я – фанат кави. Горнятко кави – це неодмінний атрибут сніданку. Це не просто гарячий напій або паливо для мозку, це саме джерело насолоди. Я не поєдную споживання кави з іншими справами. Коли я п’ю каву, я в моменті, звертаю увагу на запах, текстуру, смаки й отримую задоволення від цього.

Ми зовсім різні, як пазл доповнюємо одне одного. Будьте собою. Насолоджуйтеся кавою так, як вам подобається. Головне, аби в цей момент ви відчували смак життя.

Це лише частина роздумів і висновків Борисових про баланс між кар’єрою та сім’єю. Слухайте повну історію в першому випуску ранкових маніфестів «Рання чашка»

СЛУХАТИ ПОДКАСТ

Матеріал підготовлено за підтримки