Вийшов останній випуск подкасту «Плани на завтра» з філософом Володимиром Єрмоленком і літературознавицею Тетяною Огарковою. Це 30-та розмова з циклу, який присвятили роздумам про майбутнє України після перемоги, зокрема викликам і можливостям, які перед нею постануть.

У новому випуску співавтори подкасту культурологиня Ірина Старовойт і журналіст Володимир Бєглов спільно з гостями з’ясували, завдяки чому Україна може стати лідеркою нової Європи, а також чому культура децентралізації в країні стала вирішальною в перші дні великої війни. Крім того, вони міркували про те, чого сьогодні потребує Україна: відновлення чи оновлення, а ще – чим відрізняються прапори Європейського союзу в Києві та Берліні.

Записувати «Плани на завтра» почали в перші тижні повномасштабного вторгнення. Поштовхом для запуску проєкту стала історія Варшави після Другої світової війни, а саме генеральний план її відновлення. Завдяки польським архітекторам та інженерам, які розробили його ще до 1945 року, місто розпочали відбудовувати вже в 1946-му.

Гостей випусків запрошували на запис у бомбосховище. Серед них були: дисидент Мирослав Маринович, автор «Загону Кіноманів» Віталій Гордієнко, промоутер української мови та голос подкасту «Вулиця Степана Бандери» Андрій Шимановський, журналіст Віталій Портников, дослідниця української кухні Маріанна Душар, директорка Bookforum Софія Челяк, паралімпійський чемпіон із фехтування Андрій Демчук і багато інших учасників та учасниць з різних сфер і регіонів України.

Спільно з ними співавтори подкасту обговорювали найрізноманітніші, але завжди актуальні теми: від мовного питання й урбаністики до вивчених і невивчених уроків історії, філософії Григорія Сковороди й української кухні як способу культурної експансії. Подкастери помітили, що, незалежно від теми розмови, найчастіше в обговореннях звучали слова «культура», «спільнота», «репутація», «діалог», «деколонізація» та «суб'єктність».

Подивитися «Плани на завтра» на YouTube можна на каналі ТО_МИ.

У форматі подкастів «Плани на завтра» слухайте на SoundCloudApple Podcasts, Google Podcasts і Spotify Radio SKOVORODA.


Матеріал підготовлено за підтримки Інституту стратегії культури та програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США