Редакція The Village Україна виділяє найцікавіші нові подкасти, які запустили в Україні за 2022 рік.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Право на поплаву»

«Фронтова поплава»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Автор і модератор оригінального подкасту «Право на поплаву» – Олег Новіков. У форматі «Фронтова поплава» одним зі співведучих є керівник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. Команда відповідає на запитання твіттерян про ситуацію на війні та проєкти «Повернись живим».

Чому варто послухати: Хоча б заради традиційного останнього запитання. 


«Пігулка еволюції»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Науковий журналіст Дмитро Сімонов для The Ukrainians.

Чому варто послухати: Якщо ви раптом гадали, що є чарівна пігулка, яка розв’яже всі наші проблеми, то в цьому подкасті розповідають, чому це не так, і хто як змушує людство еволюціонувати.


«Прийом»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Редакторка подкасту «Прийом» – письменниця, керівниця відділу соцмереж The Village Україна Ірина Виговська. Головним героєм подкасту є Артем Осипян – український психотерапевт і правозахисник, який після 24 лютого став добровольцем і співпрацює з військовими.

Чому варто послухати: «Це подкаст про почуття військових і їхні стосунки з цивільними. Говоритимемо про мотивацію воювати, стосунки з навколишнім світом, прірву з попереднім життям, а також почуття тих, хто служить, і тих, хто ні», – коментує Виговська.


«Наразі без назви»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: «Менеджерки культури» Анастасія Євдокимова і Богдана Неборак. Ще один від The Ukrainians.

Чому варто послухати: Нараторки ставлять одна одній складні запитання про культуру й іноді читають книжки.


«Тут-і-тепер: Історії журналістів на війні»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Над цим подкастом працюють команди PEN Ukraine, Премія імені Георгія Ґонґадзе та видання The Ukrainians. Серед героїв проєкту – публіцист, ведучий Віталій Портников, головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, фотограф Associated Press Єфрем Лукацький та інші.

Чому варто послухати: Подкаст з українськими журналістами про їхнє професійно побачене й особисто відчуте під час війни: 15 розповідей про тих, хто висвітлює повномасштабне вторгнення Росії до України.


«Стилет чи стилос»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Цикл розмов із журналісткою Даркою Гірною. Спільний проєкт Центру досліджень визвольного руху та Ukraїner про українців-сучасників, які долучилися до війська, щоб вибити російських окупантів з України.

Чому варто послухати: Бо це про роль української інтелігенції в окопах, генезис сучасної війни, Україну та її майбутнє.


«Культурний трибунал»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Журналістка, сценаристка подкастів Яна Супоровська. The Ukrainians.

Чому варто послухати: Подкаст про великі українські імена культури, мистецтва, науки, про колекції світового рівня, які російська імперія впродовж століть привласнювала собі. «Це наша перша велика фіксація культурних крадіжок Росії», – ідеться в описі подкасту. Серед героїв – третій президент України Віктор Ющенко.


«Без оголошення війни»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Головний редактор видання Ain.ua Ілля Кабачинський і лікар-психолог Олександр Аврамчук для НВ.

Чому варто послухати: Погляд на сьогодення через призму історичних подій. Ведучі заявляють, що «розповідають про події минулого, щоб краще зрозуміти майбутнє», зокрема, проводячи паралелі з тим, що відбувалося зі світом під час Другої світової та після неї.


«Рекапери»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Команда українського видання Vertigo.

Чому варто послухати: Конструктивний огляд серіалів та окремих серій від медіа про попкультуру.


«Русскій фейк, іді на***!»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Подкаст готує «Детектор медіа» спільно з «Українським радіо». Наратор – Вадим Міський.

Чому варто послухати: Бо тут розвінчують російські фейки та розбирають інструменти інформаційної війни.


«Книгосховище»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Письменниця та радіоведуча Олена Гусейнова.

Чому варто послухати: Авторський подкаст про книжки, у якому запрошені гості – відомі письменники, видавці, критики, літературознавці й інші експерти з царини літератури.


«Ніжний інгліш»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Виходить за підтримки Спільноти The Ukrainians із нараторкою. Ведуча подкасту українка Хельґі Палко, яка протягом тривалого часу проживає у США.

Чому варто послухати: Ведуча подкасту впевнена, що мову неможливо вивчити, не вибудувавши з нею стосунки. «Ніжний інгліш» – подкаст про те, як будувати здорові стосунки з англійською мовою» – ідеться в описі.


«Дофамін для освіти»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: ГО «Смарт освіта».

Чому варто послухати: Подкаст із провідними експертами про тренди та зміни в освіті для батьків, викладачів і всіх, кому цікава тема освіти.


«The Making of Modern Ukraine»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Це курс лекцій про Україну від історика Тімоті Снайдера в аудиторії Єльського університету.

Чому варто послухати: «Те, як ми думаємо про історію, має стосунок до проблем і питань, які порушує теперішній час. Я не говоритиму, що мета цього курсу – надати російській війні проти України сенс. Я збираюсь сказати, що війна є приводом повернутися назад і зрозуміти цю історію», – коментує лекції Снайдер, найкращим чином їх описуючи.


«Як вам вдалося?»

Послухати на Apple Podcasts


Хто робить: Медіа Vector разом із Genesis Academy з представниками креативної економіки.

Чому варто послухати: Розповіді про кейси розвитку українських продуктових компаній. Гості подкасту розповідають про те, «як їм вдалося створити, факапити й розвивати» свій продукт.