8-9 вересня відбудеться 10-та конференція «TEDxKyiv: Спадок майбутнього». Організатори анонсують понад 20 виступів упродовж півтора дня про сьогодення і майбутнє, про інновації та критичне мислення, про освіту й технології.

Зараз у містах проживають 54% людей. І, за прогнозами, до 2050 року ця цифра наблизиться до 70%. Урбанізація – зростання значення міст у розвитку суспільства та відповідне зростання і розвиток міських поселень – супроводжується низкою змін у тому ж суспільстві. Це не тільки проблеми шуму, стресу та забруднення. Поряд з ними також постають питання бездомних, бідності й безробіття, зміни клімату тощо.

The Village Україна спільно з TEDxKyiv розповідають, що чекає на міста майбутнього та як краще планувати міський простір уже сьогодні.

Найбільші ризики для міст і деякі рішення

«Прогноз такий: якщо ми правильно організуємо міста, то зможемо пережити XXI століття. Якщо ми організуємо їх неправильно, то все зіпсуємо», – розпочинає свій виступ Роберт Мугга.

На прикладі міст світу та з використанням інтерактивних мап, що показують їхні недоліки та слабкі місця, Роберт пропонує шість основних принципів, які допоможуть людству будувати більш стійкі міста. «Майбутнє спочатку приходить саме в міста. Вони відкриті, креативні, динамічні й демократичні. Вони космополітичні та привабливі», – переконує він.

Найбільші ризики для міст і деякі рішення

Чому блискучі скляні висотки – страшний сон для міського життя?

Архітектурний критик Джастін Девідсон переконаний, що із сучасними містами відбуваються жахливі перетворення. Замість використання усього спектру будівельних матеріалів – граніту, вапняку, піщанику, деревини та міді, теракоти та цегли, лози і штукатурки – ми спрощуємо архітектуру та будуємо бетонно-скляних роботів. У містах виростають однакові багатоповерхівки і стає все важче знайти оздоблені поверхні, індивідуальні та з характером, повні нерівностей і тіней, рельєфності та кольору.

Час переосмислити міста, вважає Джастін. Як і чому – дізнайтесь з його виступу.

Чому блискучі скляні висотки – страшний сон для міського життя?

4 способи зробити місто доступнішим для пішоходів

Із зростанням кількості людей у містах збільшується і кількість автомобілів, естакад та заторів. А наскільки ваше місто комфортне для пішоходів та велосипедистів?

Містобудівник Джефф Спек ділиться теорією пішохідного комфорту і пропонує чотири способи, як зробити місто більш доступним для пішоходів та створити великі прогулянкові оазиси, де багато велосипедних доріжок і вулиць, порослих деревами.

4 способи зробити місто доступнішим для пішоходів

Як спільне проживання робить нас щасливішими (і дає змогу жити довше)

Мрієте про окремий будинок з великим подвір’ям, гаражем та огорожею? Можливо, ви вже живете в такому районі з кількома окремими будинками на одній вулиці?

Архітекторка Грейс Кім вважає, що саме таке проживання може викликати ізоляцію та самотність. Незважаючи на відчуття зв’язку, яке створюють соціальні мережі, люди зазвичай не знають своїх сусідів і стають самотніми.

Вона пропонує поглянути на концепт проживання з іншого боку, щоби уникнути ізоляції. Спільне проживання – це спосіб життя, коли люди розділяють житло із своїми сусідами й пізнають їх ближче. Архітекторка пропонує таку модель будинку: у всіх є вітальні та кухні, спальні та ванні кімнати, і таких будинків є вісім навколо центрального подвір’я. Як це допоможе стати більш щасливим та жити довше – у доповіді Грейс Кім.

Як спільне проживання робить нас щасливішими (і дає змогу жити довше)

Кент Ларсон: блискучі ідеї, що допоможуть заселити більше людей у кожне місто

Кількість міського населення невпинно зростає. Як вмістити більше людей у місто, не перенаселивши його? Кент Ларсон має відповідь на це запитання. Він працює над маленьким автомобілем для спільного користування та багатофункціональними квартирами.

За допомогою технологій та правильного планування, вважає Кент, можна створити нову модель житла та нову модель того, як ми живемо і працюємо. «…Але, зрештою, головне, на чому ми маємо зосередитися, – це люди. Місця створюють для людей. То чому б нам не зробити їх більш творчими та більш придатними для життя», – каже Кент.

Кент Ларсон: блискучі ідеї, що допоможуть заселити більше людей у кожне місто

Як виростити маленький ліс де завгодно

Мабуть, усі знають, що викиди CO2 в містах можна частково нейтралізувати саме деревами. Однак столітні зрілі ліси вирубують, а натомість будують стоповерхівки та автостради з автомобілями, що забруднюють повітря. А висаджений знову ліс стає зрілим не менше ніж за 100 років.

Екопідприємець (і стипендіат TED) Шубенду Шарма знає, як пришвидшити цей процес у 10 разів та вирощувати ліси де завгодно. Наприклад, він може виростити ліс із 300 дерев на ділянці, що не перевищує площу шести припаркованих автомобілів.

Звучить нереально? Дивіться цю коротку TED-доповідь, аби дізнатись, як виростити лісову міні-екосистему будь-де.

Як виростити маленький ліс де завгодно

Текст: Таня Теслюченко