Раніше ми вже писали про те, чим відрізняються брекети від елайнерів і чим краще вирівнювати зуби та прикус. Цього разу разом з ортодонтом Еллою Голик розповідаємо, як підготуватися до встановлення брекет-системи, якими вони бувають та скільки це коштує. А також дізнаємося, які є підводні камені після їхнього зняття.

Існує кілька різновидів брекетів, що відрізняються за матеріалом, місцем розташування та механікою дії.

Матеріали: керамічні, сапфірові та металеві. Перші дві позиції раніше мали назву естетичні, хоча враховуючи їхні розміри та конструкцію – це доволі спірне питання.

Металеві брекети складаються з металевої дуги, металевих скоб, які змінюють положення зубів, й еластичних лігатур (гумок), які фіксують дугу в скобі. Керамічні складаються з металевої дуги, керамічних скоб (брекетів) і прозорих естетичних гумок, які також містять дугу в пазі брекета. Сапфірові виготовлені з синтетичних сапфірів. Вони підходять тим, хто має алергію, оскільки не вступають в хімічні реакції з тютюном або спиртними напоями. Усі три види підходять будь-кому та відрізняються ціною.

Способи розміщення: стандартні (фіксуються на передній поверхні), лінгвальні (фіксуються на язичній поверхні).

Механізми дії: класична система, тобто звичайні брекети,  та саморегульована система, в якій дуга фіксується не лігатурами, а кришечками на кожній частині брекетів. Корекція класичної системи має відбуватися вдвічі частіше, ніж саморегульованої. Тому другий варіант краще ставити тим, хто не хоче приділяти багато часу корекції або фізично немає такої можливості.

Що важливо знати перед встановленням брекетів?

Під час діагностики дуже важливо зробити всі знімки, які просить лікар. Багатьох дивує, навіщо потрібна комп’ютерна томографія, але саме на КТ лікар може побачити обсяг кісткової тканини. Якщо її недостатньо, ортодонтію починати не можна. Інакше це може призвести до втрати зубів.

Дуже важливо зробити всі знімки, які просить лікар

Напередодні встановлення брекет-системи важливо розповісти лікарю про всі захворювання. Деякі хвороби можуть упливати на хід ортодонтичного лікування, наприклад, захворювання щитоподібної залози.

Якщо найближчим часом ви плануєте вагітність, то краще встановлювати брекети після народження малюка та припинення грудного годування. Гормональна перебудова організму може відбитися на процесах у кістковій тканині, й ортодонтичне лікування перестане бути прогнозованим.

Вартість встановлення системи в Києві варіюється від 6000 гривень за одну щелепу до 30 000 гривень і вище. Ціна залежить від різновиду системи, рівня спеціаліста та клініки.

Як підготуватися до лікування брекет-системою?

Спочатку необхідно пролікувати всі зуби та запротезувати коронками ті, що цього потребують. Краще вибрати тимчасові пластмасові коронки, тому що після повного вирівнювання прикусу контакти між зубами зміняться й необхідна буде заміна коронки. Напередодні встановлення системи треба зробити профечійну чистку зубів. 

Що стосується вісімок, то за рідкісним винятком, коли вони виросли рівно і на них немає карієсу, плюс, якщо ортодонту досить місця для переміщення зубів видаляти не потрібно. У всіх інших випадках треба видаляти.

Як доглядати за брекет-системою?

У період носіння брекетів догляд має бути більш ретельний, аніж зазвичай. Обов’язково треба користуватися іригатором, йоржиками та монопучковою щіткою. На професійну чистку необхідно приходити частіше, ніж звичайно – раз на 4 місяці.

Крім цього, потрібно уникати твердої їжі, наприклад, яблук і горіхів, щоб не сколювати брекети.

Скільки потрібно носити брекет-систему?

Усе залежать від діагнозу, відповідального ставлення пацієнта до рекомендацій свого ортодонта й індивідуальних особливостей організму. В середньому брекет-системи потрібно носити від 1,5 року до 3 років.

Навіщо потрібна реставрація зубів після зняття системи?

За неправильного прикусу зуби нерівномірно стираються, зазвичай надмірно. Реставрація зубів потрібна, аби був не тільки естетично красивий результат, але і стабільний. Аби знизити ризик рецидиву, коли зуби знову змінять розташування, анатомічну форму зубів потрібно повністю відновити.

Відновлення можливе шляхом художньої реставрації, коли форма зуба викладається пошарово спеціальним фотополімерним матеріалом, або керамічної реставрації (вініри).