Неправильний прикус може негативно впливати на здоров’я ротової порожнини та навіть поставу, тому потребує корекції. Проте ортодонтичне лікування застосовується також з естетичною метою в разі викривлення зубів або наявності щілин. Запитуємо в лікаря-стоматолога про методи ортодонтичного лікування, коли воно необхідне та які переваги й недоліки брекетів та елейнерів.

Олексій Біда

доктор медичних наук, стоматолог


Коли прикус потребує корекції

Патологія прикусу здебільшого визначається співвідношенням бічної групи зубів, а не передніх, тому деякі пацієнти можуть навіть не знати, що в них є патологія прикусу. Вона визначається шляхом візуального огляду, оцінки й аналізу даних рентгенівських обстежень.

Дистальний, мезіальний, відкритий, перехресний прикус потребує корекції, оскільки в молодому віці людину це може не турбувати, але з часом унаслідок невтручання в патологію прикусу можуть виникати системні проблеми ротової порожнини або навіть проблеми з поставою.

Ортодонтична патологія може спонукати розвиток захворювання тканин пародонту, по-перше, через порушення гігієни, що створює передумови для накопичення зубного нальоту та каменю, а по-друге, через те, що зуби сприймають надмірне за силою й неправильне за напрямком жувальне навантаження, утворюються парадонтальні кишені навколо зубів і, як наслідок, втрачається кісткова тканина.

Патологія прикусу, здебільшого визначається співвідношенням бічної групи зубів, а не передніх, тому деякі пацієнти можуть навіть не знати, що в них є патологія прикусу

Також несвоєчасне усунення патології може спричинити дисфункцію скронево-нижньощелепного суглоба, патологічне й нерівномірне стирання твердих тканин зубів, зміну висоти прикусу та захворювання шлунково-кишкового тракту.

Щілини (треми та діастема) між зубами не є патологією прикусу, це патологія зубного ряду. Незначні викривлення передніх зубів – це суто естетична проблема, яка може вирішуватися не тільки ортодонтичним шляхом, а й реставрацією чи встановленням венира. Брекет-система показана в разі лікування патології прикусу. Вирівнювати один викривлений зуб брекетами немає сенсу.

Методи виправлення прикусу

Брекети

Усі брекет-системи складаються безпосередньо з брекетів, які фіксуються за допомогою спеціально розробленого матеріалу до зуба, і дуги, що спричиняє тиск на зуби й таким способом штовхає зубний ряд.

Брекети бувають:

  • металеві: складаються з металевої дуги, металевих скоб, які змінюють положення зубів, й еластичних лігатур (гумок), які фіксують дугу в скобі;
  • керамічні: складаються з металевої дуги, керамічних скоб (брекетів) і прозорих, естетичних гумок, які також містять дугу в пазі брекета.
  • сапфірові виготовлені з синтетичних сапфірів. Сапфіри гіпоалергенні й не вступають в хімічні реакції з тютюном або спиртними напоями та не кришаться.

Керамічні й сапфірові брекет-системи практично непомітні для оточення, особливо здалеку. Лише металева дуга буде свідчити про те, що людина проходить ортодонтичне лікування. Проте варто розуміти, що кераміка чи сапфір – матеріал не настільки міцний, як метал, а тому такі брекети менш надійні.

Існує два види брекет-систем – лігатурні та самолігувальні

У лігатурних брекетах для закріплення дуги використовують еластичні лігатури (резинки), а в самолігувальних брекет-системах використовуються металеві чи керамічні замочки залежно від матеріалу, з якого виготовлені брекети.

Переваги лігатурних брекетів:

  • низька ціна, якщо порівняти з елайнерами й іншими видами брекет-систем.

Недоліки:

  • гумки затримують частинки їжі, що призводить до підвищеного накопичення нальоту. Тому традиційні брекет-системи вимагають ретельнішої гігієни;
  • помітні та привертають увагу;
  • викликають більше тертя, відчуття «розпирання» та хворобливих відчуттів;
  • лікування триває на декілька місяців довше, ніж за використання самолігувальних брекет-систем.

Переваги самолігувальних брекет-систем:

  • полегшують підтримку гігієни зубів через відсутність гумок;
  • більш зручні, ніж традиційні брекети, оскільки викликають менше тиску на зуби; адаптаційний період проходить швидше;
  • через відсутність лігатур і потреби їх замінювати самолігувальні брекет-системи вимагають меншої кількості корегувань: пацієнт відвідує стоматолога-ортодонта не щомісяця, а раз на 1,5–2 місяці;
  • ці системи носять протягом коротшого проміжку часу, ніж традиційні брекет-системи.

Недоліки:

  • незважаючи на те, що розмір самолігувальних брекетів менший за звичайні лігувальні брекети, усі вони так само помітні для інших людей;
  • вартість буде вищою, ніж за лікування традиційними брекет-системами.

Самолігувальні брекет-системи більш зручні та дієві, оскільки в лігатурних брекетах резинка добре працює, поки вона нова. Але з часом вона розтягується й тиск на зуби зменшується. У самолігувальних брекет-системах швидше досягається бажаний результат завдяки відсутності тертя між дугою та резинкою.

Чи є протипоказання встановлення брекетів

Брекет-система встановлюється виключно на здорову ротову порожнину. Річ у тім, що брекети погіршують гігієну ротової порожнини і, якщо в людини наявні захворювання, їхній стан буде погіршуватися.

Відносними протипоказанням встановлення брекетів є захворювання твердих і м’яких тканин ротової порожнини, наприклад: карієс, пульпіт, періодонтит. Тому спочатку треба усунути захворювання й уже після цього встановлювати брекети.

До абсолютних протипоказань встановлення брекетів можуть бути віднесені важкі форми захворювання тканин пародонта, коли частково відстуня кісткова тканина навколо зубів, об’ємні дефекти зубних рядів, важкі форми бруксизму.

Елайнери

Елайнер – це знімна прозора капа з полікарбонату, яка спричиняє постійний тиск на зуби, що поступово приводить їх у потрібне положення.

Перед початком ортодонтичного лікування елайнерами лікар робить аналогові чи цифрові відбитки щелеп. Ці зображення завантажують у комп’ютерну програму, яка моделює кінцевий результат правильного прикусу. Програма прогнозує кількість кап, необхідних для завершення результату, тобто їх може бути 20, 30 або навіть 100 залежно від складності клінічної картини. Перші капи необхідно носити місяць, а далі змінювати їх що два тижні.

Елайнерами можна лікувати всі патології прикусу, крім тяжких форм.

Елайнер буде працювати, тільки якщо людина буде носити його близько 22 годин на добу

Елайнери варто встановлювати за незначних викривлень і зміщень зубів. Іноді пацієнти не можуть продовжити лікування брекет-системою через виїзд за кордон, тоді завершення ортодонтичного лікування відбувається елайнерами.

Прогнозується кінцевий результат переміщення зубів, комп’ютерна програма це моделює, після чого виготовляється необхідна кількість кап, які пацієнт забирає із собою й самостійно їх змінює. Якщо змінювати їх вчасно та дотримуватися вказівок лікаря, ортодонтичне лікування завершиться вдало.

Цей підхід спрямований на дотримання пацієнтом рекомендацій лікаря, оскільки елайнер буде працювати, тільки якщо людина буде носити його близько 22 годин на добу. Вони знімаються тільки для проведення гігієнічних процедур і прийому їжі.

Переваги елайнерів:

  • елайнери не помічає оточення, що не може забезпечити жодна брекет-система;
  • вони не вимагають спеціальної установки в кабінеті ортодонта – пацієнт може одягати чи знімати їх самостійно;
  • елайнери не вимагають обов’язкового чищення зубів після прийому їжі;
  • відсутній дискомфорт під час прийому їжі, оскільки на цей час капи знімаються;
  • догляд за елайнерами простий.

Недоліки:

  • дороговартісне лікування, якщо порівняти практично з усіма видами брекет-систем. Це пояснюється тим, що ви одразу купуєте набір кап, які змінюєте що два тижні;
  • елайнери – це знімний вид ортодонтичної апаратури, що має недоліки. Тобто елайнери працюють лише тоді, коли їх носять, що є проблемою для недисциплінованих пацієнтів. Інколи пацієнти не закінчують лікування, постійно гублячи чи забуваючи одягати капи. Брекет-система ж встановлюється безпосередньо в ротовій порожнині й діє постійно, а лікар може контролювати процес;
  • елайнери носять більш тривалий період часу, ніж брекет-системи. Капи використовуються для корекції незначних деформацій зубів чи патологій прикусу. Незважаючи на всю привабливість непомітних елайнерів, за грубих патологій прикусу вони безсилі, тим часом як брекет-системи здатні виправити практично будь-яке порушення прикусу: від скупченості зубів до «витягування» з-під ясен ретенованих зубів.