В Україні обіцяють запустити масове тестування на антитіла до COVID-19. Для цього виготовляють спеціальні ІФА-тести, які показують, чи є у людини імунітет до вірусу.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що тести невдовзі направлять в Одеську та Сумську область. Водночас у МОЗ заявляють, що поки лише розробляють стратегію використання цих тестувань.  Як працюють ці тести та чи справді вони такі важливі – розібралися разом із лікарем.

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст, спільнота «Свій. Док»

Існують прямі методи дослідження, коли виявляють частинки вірусу (антигени) або бактерії у матеріалі людини: як правило це ДНК чи РНК збудника. До таких відносять ПЛР-тестування. Також є непрямі методи дослідження, коли відстежують реакцію організму на збудник, а не шукають його в організмі.

Метод ІФА (імуноферментний аналіз) є непрямим методом дослідження, якщо це саме аналіз на антитіла. Такі тести на COVID-19 показують, чи є реакція організму та збудник. Тобто чи є у людини імунітет до цього виду вірусу.  Цей метод тестування є більш точними, ніж експрес-тести. Водночас ПЛР-діагностика є більш певною, особливо за виражених симптомів.

Метод ІФА не новий, його використовують досить давно, зокрема для діагностики гепатитів і різних інфекційних захворювань. Проводити ці тести можна виключно у лабораторії, удома виконати його неможливо. Для ІФА-тестування потрібне спеціальне обладнання. 

Для чого вони потрібні?

Тести на антитіла проводять, аби виявити, яка кількість населення вже перехворіла на COVID-19. Чому важливо знати хто перехворів? Як на мене, це потрібно, аби запобігти поширенню вірусу надалі. Від кількості інфікованих може залежати те, як наша система охорони здоров’я готуватиметься до майбутніх спалахів.

Водночас поява цих антитіл відбувається не відразу, в середньому – на п’ятий день захворювання, але кожна імунна система реагує по-своєму. Є дані, що у частини інфікованих антитіла не виробляються взагалі або присутні у крові короткий період, але це лише попередня інформація.

Також немає поки чітких алгоритмів, кого будуть тестувати на антитіла в першу чергу. Конкретних указівок від МОЗ поки не надходило.

Чи справді це так важливо?

Як на мене, це тестування не є до кінця виправданим і дійсно важливим саме зараз. Принаймні, поки про COVID-19 відомо занадто мало. Наприклад,  ми не знаємо точно про тривалість імунітету до коронавірусу. Можливо, у COVID-19 така ж механіка, як і в грипу: імунітет до нього зберігається лише кілька місяців, а вірус щосезону мутує. 

Тест на антитіла може давати хибні надії на те, що людина має імунітет і більше не зможе захворіти на коронавірус. Відтак припинить використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватися правил профілактики.  Але віруси, як відомо, мають здатність до мутації. Тож людина зможе заразитися через деякий час просто іншими штамом вірусу.

Є ідея, що кров людей, які мають імунітет до коронавірусу, можуть використовувати у лікуванні COVID-19. У важкохворих пацієнтів можуть не вироблятися антитіла, тож їм вводять уже готові, щоб організм боровся з вірусом. Звучить це цікаво, але як буде насправді – поки невідомо. Є попередні дані від російського лікаря, який у такий спосіб вилікував пацієнтку.

Поки говорити про ефективність способу не варто, бо багато методів лікування коронавірусу зараз є експериментальними. Згодом, коли буде більше часу для досліджень, можна буде конкретно говорити про дієве лікування.

Обкладинка: Rawpixel