Купити експрес-тести на COVID-19 можна буде в українських аптеках – про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, потрібні вони, аби виявити тих, хто вже перехворів на коронавірус, і для попередньої діагностики й «сортування» хворих із респіраторними симптомами. Водночас точність таких тестів невисока і проводити їх рекомендовано під наглядом медика.

Разом із лікарем-інфекціоністом розібрались, як працюють експрес-тести на коронавірус, наскільки вони вірогідні та чи варто шукати їх в аптеці.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст, спільнота «Свій. Док»


Швидкі тести на коронавірус, які також називають цитотестам, працюють на основі імунохроматографічної реакції. У тесті міститься барвник, який відстежує реакцію організму на потрапляння збудника і, за наявності антитіл, – відбувається реакція. На практиці вірогідність таких тестів досить низька, за попередніми даними це близько 40-60%. Результат тесту також залежить від багатьох факторів.

Найбільш певно результат ці тести показують на 5 день хвороби. До цього інформативність низька. Водночас навіть після 5 доби вони можуть показувати некоректні результати через перехресні реакції в організмі.

Якби це були дійсно сертифіковані якісні тести із високим рівнем чутливості, то їх можна було б застосовувати для діагностики. Але багато країн відмовилися від таких тестів саме через низьку ймовірність правильного діагнозу. В Україні їх також прибрали з протоколів діагностики коронавірусної інфекції. Я досить скептично ставлюся до цих тестів, як і багато моїх колег.

Чи варто робити тест, якщо у мене симптоми респіраторного захворювання?

При симптомах респіраторного захворювання спершу слід звернутися до свого сімейного лікаря. Він слідкуватиме дистанційно за станом хворого та підбере лікування, якщо стан пацієнта задовільний. Якщо перебіг захворювання важкий – вирішуватиме, чи викликати спеціальну бригаду для госпіталізації.

Зробити швидкий тест на коронавірус вдома можна, але чи зможете ви провести його правильно – питання. Такі тести рекомендовано робити під наглядом медика. Пересічна людина може зробити кілька помилок, які впливають на результат тесту.

Якщо ви все ж зробили швидкий тест і він показав позитивний результат – варто звернутися до сімейного лікаря. Спеціаліст вирішить, що робити далі. Якщо сімейного лікаря немає – звертатися до швидкої допомоги. За легкого перебігу, хворого на коронавірус не госпіталізують, водночас можуть взяти аналіз для ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – це основний і найефективніший метод діагностики Covid-19.

Чи варто зробити тест на коронавірус, якщо я перехворів на пневмонію раніше?

Якщо людина перехворіла напередодні, то робити тест не варто. Це вже перенесене захворювання. У майбутньому, можливо, будуть проводити тести для визначення антитіл у людей, але наразі такої необхідності немає. Ну, і знову-таки: точність цих тестів досить мала.

Якщо людина не хворіла на респіраторні хвороби й зараз хоче зробити тест – це також не є доцільним. Якщо людина відчуває симптоми – слід звернутися до свого лікаря, а не робити тест самостійно.

Як зараз в Україні підтверджують випадки Covid-19?

Якщо є симптоми коронавірусу, хворому потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Сімейний лікар, відповідно до симптомів, визначає план діагностики та подальші дії. Якщо стан середньої важкості чи важкий, то хворого госпіталізують у стаціонар. Там пацієнтам роблять забір матеріалу на ПЛР – це стандарт діагностики коронавірусної інфекції. Результати цього аналізу приходять за кілька днів.

За легких симптомів, хворі залишаються вдома на самоізоляції під наглядом сімейного лікаря. У пацієнтів із легким перебігом зазвичай не беруть зразки на ПЛР, якщо у регіоні є спеціальні мобільні бригади. Але якщо хворий відчуває погіршення стану, його госпіталізують і у лікарні роблять аналіз.

Чи можу я зробити аналіз на коронавірус у приватній лабораторії?

Так, є можливість провести дослідження ПЛР в приватних лабораторіях та у приватних клініках: за наявності показів та симптомів і після консультації з лікарем. Усі клініки та лабораторії зобов’язані повідомляти про підтверджені випадки коронавірусу у МОЗ. Після позитивного результату пацієнт також має дотриматись маршруту: сімейний лікар – швидка допомога – стаціонар. Або ж пацієнт залишається на стаціонарному лікування у приватній клініці чи на самоізоляції вдома, якщо перебіг хвороби легкий.

Скільки коштує тест на Covid-19?

В аптеках: від 350 до 600 гривень за один експрес-тест

Клініка «Добробут»:  2520 гривень за консультацію терапевта та дослідження ПЛР. Є можливість провести тестування вдома, це оплачується окремо.

Клініка «Медіком»:  820 гривень за швидкий тест. Тест на ПЛР проводиться лише за показами та безкоштовно. Можливості зробити тест на виїзді немає. 

Клініка Oxford Medical  2650 гривень за тестування ПЛР. Окремо оплачується консультація лікаря або виїзд медика на дім. 

Клініка Into-Sana –  2500 гривень за тестування ПЛР у медичному центрі, за викликом – 3200 гривень.

Клініка «Борис»  –  1800 гривень за тестування ПЛР, окремо оплачується консультація терапевта у 610 гривень.  

Ілюстрації: rawpixel