У рукавичках, масках та захисних окулярах — так на роботу у Верховну Раду тепер приходять нардепи під час пандемії коронавірусу. Серед депутатів уже зафіксували щонайменше чотири випадки інфікування, однак роботу парламент не припиняє.

Раніше ми відповіли на найпоширеніші питання щодо коронавірусу COVID-19. Тепер розбираємось, чи справді окуляри захищають від коронавірусу? І чи варто нам усім одягати їх при виході з дому?

Віолетта Лійка


сімейна лікарка, спільнота «Свій. Док»

Окуляри, звісно, не можуть безпосередньо захистити нас від інфікування коронавірусом. Але вони захищають слизові очей від наших рук. Коронавірус потрапляє у наш організм через слизові очей, носа та рота, тому так важливо мити руки й не торкатись обличчя.

Коли ми одягаємо окуляри (сонячні чи для корекції вад зору), то закриваємо доступ до очей, хоча б частково. Це дозволяє нам менше торкатися обличчя руками. Окуляри не захищають нас якось особливо, вони не є щитом, але можуть зменшити спокусу почухати очі на вулиці чи у людних місцях.

Чи варто носити окуляри у людних місцях? Скоріше так, ніж ні. Якщо ми сидимо вдома і миємо руки регулярно, то почухати очі — не страшно. За умови, якщо ми ні з ким не контактуємо. Але на вулиці так робити не можна, тож окуляри дійсно можуть захистити слизові очей. Водночас не варто забувати й про додатковий захист (маску та рукавички). І найголовніше — дотримуватись правил карантину та регулярно мити руки.

Як я можу захиститись від вірусу? Конкретного перевірного та на 100% ефективного способу немає — заразитися вірусом може кожен. Але дуже важливо дотримуватись правил профілактики: сидіти вдома і не виходити на вулицю без крайньої потреби. Смажити шашлики на природі — це не крайня потреба. Частіше мити руки, не ходити в гості до родичів похилого віку та тримати зв’язок зі своїм лікарем.

ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ ВІД КОРОНАВІРУСУ:

  • Дотримуватися жорстокого карантину.
  • Тримати дистанцію з людьми.
  • Часто мити руки.
  • Обробляти антисептиком поверхні, до яких часто торкаєтеся.

Фото: Ірина Геращенко, Прес-служба Верховної Ради