З моменту першого зареєстрованого випадку нового коронавірусу у Китаї минуло чотири місяці, і за цей час він поширився на увесь світ. Щомісяця стають відомими нові факти про COVID-19, але цей вірус досі залишається малодослідженим. Що зараз відомо про новий коронавірус і як можна від нього захиститись – говоримо з лікаркою.

Маргарита Гуркало

лікарка-терапевт, спільнота «Свій. Док»

Звідки взявся цей коронавірус?

Загалом коронавіруси – це давно відоме сімейство вірусів. Вірус COVID-19 виник у Китаї в місті Ухань, на ринку, де продавали живих тварин і морепродукти. Їх зазвичай переносять тварини, але він мутував і тепер передається від людини до людини.

Підтверджених і доказових даних, як саме він передався людині, немає, наразі це лише припущення та здогадки вчених. Зокрема, що вірус передався людині від сирих продуктів, від тварин. Може, є інший шлях виникнення. Припускають, що вірус передався від летючих мишей, але точних даних наразі немає.

Які симптоми у COVID-19?

Найпоширенішими є лихоманка, втома, сухий кашель, порушення дихання та біль у м’язах. Рідше – головний біль, нежить, біль і/або пирхота в горлі. Зараз підтвердилася інформація, що єдиним симптомом може бути втрата нюху та смаку.

Треба розуміти, що неспецифічні та легкі симптоми менше реєструють, тому в статистиці їх менше. Напротивагу важкі випадки із лихоманкою та кашлем реєструють частіше, бо вони потребують медичної допомоги. Тому не потрібно спиратися на цю статистику.

Найпоширеніші симптоми коронавірусу:

  • Лихоманка
  • Втома
  • Сухий кашель
  • Порушення дихання

Як передається вірус?

Ворота інфекції, тобто те, як вірус потрапляє в тіло, – це очі, ніс і рот. Шлях передачі – повітряно-крапельний через інфіковані вірусом краплі, що виділяє хвора людина. Також вірус передається через прямий контакт з інфікованим. COVID-19 може зберігатись певний час на поверхнях, тому так важливо часто мити руки.

Вірус передається зазвичай по повітрю на 1,5-2 метри. Тому важливо тримати дистанцію. На більшій дистанції ймовірність заразитись є низькою. Ризик заразитись від людини, що зовсім немає симптомів, також низький.

Чи може вірус бути заразним під час інкубаційного періоду? Такі випадки були зареєстровані в Китаї, але наскільки часто це відбувається, невідомо. Наразі їх важко підтвердити, адже немає достатньо доказів. Тому стверджувати точно, що вірус передається до появи симптомів, ми поки що не можемо.

Хто у групі ризику?

Усі ми однаково можемо заразитись, але у групі ризику важкого перебігу захворювання люди похилого віку, люди з хронічними серцево-судинними захворюваннями, люди з цукровим діабетом, люди з онкозахворюваннями та імуносупресією.

Зараз реєструють випадки важкого перебігу хвороби у молодих людей. Їх не так багато, але вони існують. Також фіксують випадки смерті через коронавірус у молодих і здорових людей. Чому так виникає – пояснень поки немає, але статистика такі випадки реєструє.

Скільки людей у середньому заражає один інфікований?

Одна людина щонайменше заразить двох-трьох інших. Якщо порівняти з грипом, з яким часто зіставляють COVID-19, то останній наразі заразніший. Цьому також сприяє те, що коронавірус може досить довго зберігатися на поверхнях. Вченим і медикам зараз мало що відомо про новий вірус, тому з ним складніше боротися – немає ні вакцини, ні спеціальних ліків.

Як я можу захистити себе від коронавірусу?

Найперше – дотримуватися правил карантину: залишатися вдома, працювати з дому і виходити на вулицю лише у разі крайньої потреби.

Якщо довелося вийти на вулицю, тримати дистанцію з людьми щонайменше два метри. Не чіпати обличчя поза домом. Можна одягати рукавички, але їх потрібно навчитись правильно знімати.

Часто мити руки з милом щонайменше 20 секунд. Якщо немає можливості нормально вимити руки – обробити спиртовмісним антисептиком. Обробляти антисептиком поверхні, до яких часто торкаєтесь. Відмовитись від поїздок і подорожей узагалі, особливо до країн, де зафіксовано багато випадків інфікування.


Правила профілактики від коронавірусу:

  • Дотримуватись жорстокого карантину
  • Тримати дистанцію з людьми
  • Часто мити руки
  • Обробляти антисептиком поверхні, до яких часто торкаєтесь

Як довго вірус живе на поверхнях?

Точною інформацією, як довго живе вірус на поверхнях, поки не володіє ніхто. Наразі не проводили глобальні дослідження стосовно COVID-19. Вчені та науковці припускають, що загалом коронавіруси можуть зберігатись на деяких поверхнях (метал, пластик) від кількох годин до 9 днів.

Вся інформація, яку нині публікують, переважно базується на попередніх дослідженнях вірусів групи коронавірусів. Гарна новина в тому, що цей вірус легко гине під час обробки антисептиком.

Читайте більше про те, як зробити антисептик вдома.

Як довго вірус живе на поверхнях: попередні дані / Переклад – «Свій. Док»

Як лікують коронавірус?

Тривалість хвороби залежить від важкості перебігу коронавірусу, й у різних людей він різний – від двох тижнів. Зараз COVID-19 лікують лише симптоматично: відновлюють водно-сольовий баланс і знижують температуру. У важких випадках – киснева підтримка та штучна вентиляція легень. Специфічного лікування від цього коронавірусу немає. Можуть застосовувати експериментальне лікування, але глобальних рекомендацій наразі не існує.

Чи варто боятися вірусу?

Пандемія коронавірусу – це дуже серйозно, без перебільшення, треба це усвідомлювати. Впадати в паніку не варто, але поставитися до ситуації треба відповідально. Такі пандемії бувають досить рідко, останньою була «іспанка» на початку ХХ століття. Так сильно вірус ще не впливав на світову економіку.

Найважливіше зараз – це зламати ланцюг передачі вірусу між людьми, тобто сидіти вдома. В Україні може бути гірша ситуація, ніж в Італії, Іспанії чи Китаї. Жодна система охорони здоров’я не готова до такої кількості хворих, а наша система охорони здоров’я і поготів.

Наскільки вірус смертельний?

За останніми даними, рівень смертності від коронавірусу становить 20-30 людей на тисячу інфікованих. Для порівняння – від грипу помирає одна людина з тисячі, це дані ресурсу UpToDate.

Це не є найсмертельніший вірус у світі, який коли-небудь виникав. Проблема в тому, що він досить швидко поширюється та вже охопив увесь світ, тобто досяг рівня пандемії.

Коли буде вакцина?

Створення вакцини може зайняти місяці, а то й роки. Це довгий процес: спершу треба зрозуміти, як функціонує вірус, виділити антитіла з крові людини, яка перехворіла. Потім провести дослідження на тваринах, відтак на людях, тоді масштабне тестування – це все займає дуже багато часу. І коли вакцину затвердять всесвітні організації як безпечну – поки невідомо. Складно припустити й те, коли вона стане доступною для всіх.

Що мені робити, якщо я повернувся недавно з-за кордону?

Якщо людина повернулася з країни, де зареєстровані випадки COVID-19, то їй треба ізолюватись вдома протягом 14 днів. У разі виникнення будь-яких респіраторних захворювань варто зателефонувати своєму сімейному лікарю чи на гарячу лінію, яка діє у кожній країні. Якщо симптоми важкі (висока температура, що не спадає, задишка), викликати швидку допомогу, описавши свій стан.

Людина може переносити коронавірус безсимптомно – це правда?

Такі випадки реєструвались у Китаї, але підтвердити їх на 100% поки не можемо, їх частота також невідома. Людина, яка не відчуває симптомів хвороби, не буде звертатися до лікаря. Тож цей випадок інфікування можуть не реєструвати. А дослідити, що людина без симптомів когось заразила, майже неможливо.

COVID-19 страшніший за грип?

Це два абсолютно два різних захворювання, збудники яких – з різних сімейств вірусів. Вони по-різному поводяться у середовищі та в організмі людини. З приводу грипу нам відомо практично все: статистика, мутації, є специфічне лікування та вакцина. Щодо коронавірусу, то ми поки не знаємо про нього майже нічого, лікування чи вакцини не існує, смертність у рази вища, він швидше поширюється та довше живе на поверхнях. Це робить його більш небезпечним, якщо порівнювати з грипом.

Якщо молоді люди переносять коронавірус легко, чому я повинен сидіти вдома?

Навколо нас багато літніх людей, зокрема наші батьки та родичі, багато людей з груп ризику. І молодь з легкою формою захворювання буде для них загрозою. Тому так важливо сидіти вдома – щоб не поширювати вірус на тих, хто може померти від нього.

Якщо не зберігати карантин, то кількість людей, що одночасно захворіла на коронавірус, буде дуже великою. Жодна система охорони здоров’я не має багато місць у реанімації чи інтенсивній терапії, як це може знадобитись під час коронавірусу. Якщо не зупинити передачу вірусу між людьми, то може настати момент, коли пацієнта з апендицитом не зможуть прийняти в лікарю, бо йому не вистачить місця.

У соцмережах радять пити багато гарячого чаю для профілактики коронавірусу. Це допоможе?

Історії про те, що вірус боїться тепла чи морозу, не мають жодних наукових підтверджень, це фейк. У будь-якому разі температура нашого тіла однакова, те, що ми приймаємо гарячі ванни чи гуляємо на морозі – ніяк не вплине на коронавірус, якщо ми ним уже заразилися. Захиститися від хвороби допомагає лише профілактика та здоровий спосіб життя.

Коли вірус відступить?

Ніхто не може спрогнозувати, коли вірус відступить і як ситуація буде розвиватися далі. Ми всі чекаємо, збираємо останню інформацію та просто спостерігаємо. Невідомо, де завтра почнеться новий спалах і чи не відбувається він зараз десь.

Наразі найголовніше завдання – дотримуватися жорстокого карантину, щоб перервати ланцюг передачі вірусу. Насамперед самоізоляція, а далі все інше.