Кабмін дозволив підприємствам оборонно-промислового комплексу бронювати своїх працівників без обмежень за кількістю, навіть якщо вони мають дефіцитну військову спеціальність, повідомляє Міністерство економіки України.

Бронювати військовозобовʼязаних незалежно від військового звання, віку й військово-облікової спеціальності можна працівників, які працюють у критично важливій сфері оборонно-промислового комплексу і її визнає Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Підприємства оборонно-промислового комплексу зможуть стабільно працювати й збільшувати обсяги виробництва. «Це рішення – спільна позиція Міноборони, Мінстратегпрому й Мінекономіки. Наше першочергове завдання – забезпечити наших захисників і захисниць усім необхідним для здобуття перемоги», – каже заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

 

У липні 2023 року Кабмін розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації. Щоб підприємство визнали критично важливим і його співробітників можна було забронювати, воно має відповідати трьом чи більше критеріям із семи.

Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки.

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) ми розбиралися, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.