У Верховну Раду подали законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, де пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок.

Чи є обмеження за кількістю книг

Строк ув’язнення пропонують скорочувати на три дні за одну прочитану книгу. Але діє обмеження: не більше десяти книг за один рік (тобто за один рік строк можна зменшити максимум на місяць).

Які книги читатимуть

Список «спеціально підібраної літератури», згідно з законопроєктом, має затверджувати Міністерство юстиції. Це можуть бути паперові й електронні книги.

Як аргументують потрібність такої ініціативи

Автори законопроєкту вважають, що читання літератури може надавати ув’язненим інформацію про альтернативні шляхи саморозвитку; змінювати свідомість злочинців і сприяти їхній ресоціалізації.

Також вони посилаються на наукові праці, зокрема метод лікувального читання, запропонований Бехтерєвим. Бібліотерапію називають одним із різновидів психотерапії.

Крім того, кажуть, що в ухвалах суду можуть застосовувати запобіжні заходи й покладати на обвинувачених зобовязання з прочитання певних творів у певний термін. Наприклад, у жовтні 2021 році в Одесі суддя звільнив обвинувачених від основного покарання за умисну крадіжку й призначив додаткове покарання – читання творів Марка Твена, Джека Лондона й Тараса Шевченка.

До того ж скорочення термінів увязнення дозволить економити кошти Держбюджету на утримання вязнів. За підрахунками авторів законопроєкту, це близько 5% за рік.

Як перевірятимуть, чи справді ув’язнені читали книги

Для перевірки факту прочитання й обліку книг мають створити електронну систему. Також ув’язнені після прочитання мають «вчиняти дії, які підтверджують, що вони стали на шлях виправлення за допомогою саморозвитку».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На початку березня уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» на десять років. Вона, зокрема, розглядає читання як інструмент соціальної адаптації незахищених верств населення й профілактики психічного здоров’я.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі