Учені створили синтетичні людські ембріони зі стовбурових клітин, без яйцеклітин і сперматозоїдів, пише The Guardian.

Учені з Кембриджського університету характеризують їх радше як моделі ембріонів на ранніх стадіях, які не мають серця, яке б’ється, і зачатків мозку, але включають клітини, що формують плаценту й сам ембріон. Такі ембріоноподібні моделі створюють шляхом перепрограмування стовбурових ембріональних клітин, зазначила професорка Магдалена Жерніцка-Гетц.

За словами вчених, синтетичні людські ембріони можуть допомогти в дослідженні генетичних розладів і біологічних причин повторних викиднів.

З іншого боку, такі дослідження можуть викликати серйозні етичні й правові проблеми, бо вирощені в лабораторії ембріони не підпадають під чинне законодавство Великої Британії й інших країн. Вирощувати ембріони в лабораторних умовах можна лише до 14 днів. До того ж такі моделі ембріонів поки що заборонено імплантувати в утробу жінок.

Крім того, учені ще мають з’ясувати, чи мають моделі ембріонів потенціал для дозрівання після ранніх стадій розвитку.

Подібні експерименти з клітинами мишей і мавп уже проводили в Ізраїлі й Китаї. Коли мишачі ембріони імплантували в утробу мишей-самок, то вони не перетворилися на живих тварин. Ембріони мавп теж імплантували в лоно мавп-самок: деякі з них мали ознаки вагітності, але вона не розвивалася довше кількох днів. Поки що вчені не визначилися, у чому причина невдалого експерименту: вона технічна чи біологічна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як заморозити репродуктивні клітини й ембріони в кріобанку, а також історію жінки, яка має двох дітей від сурогатних матерів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі