Дослідники повідомили про четверту людину, яку «вилікували» від ВІЛ, пише Medical Xpress. Насправді йдеться про опосередковане лікування – небезпечну процедуру з пересадки стовбурових клітин для пацієнтів, які борються з раком крові.

66-річний чоловік тривалий час перебуває в стані ремісії, тобто в нього зникли прояви ВІЛ. Напередодні йому провели пересадку кісткового мозку для лікування ракового захворювання. Це складна процедура, що сама собою може завершитися смертю, тому її не застосовують для більшості пацієнтів із вірусом імунодефіциту.

Чоловік, який побажав зберегти анонімність, розповів, що діагноз ВІЛ йому поставили у 1988 році і що йому довелося зазнати стигматизації через свою хворобу.

У 2019-му в чоловіка діагностували лейкемію. Під час лікування йому пересадили кістковий мозок зі стовбуровими клітинами від неспорідненого донора з рідкісною мутацією гена CCR5, яка робить людей стійкими до ВІЛ.

Пацієнт перебуває в стані ремісії (як ВІЛ, так і раку) та не приймає антиретровірусну терапію від березня 2021-го. Це найстарший із пацієнтів, якому вдалося досягти ремісії.

Дослідники кажуть, що теоретично можливо вилікувати ВІЛ за допомогою технології редагування генів CRISPR. Наприклад, створити ін’єкцію, через яку можна буде вводити фермент, що проникатиме в клітини й впливатиме на ген CCR5. «Однак наразі це наукова фантастика», – цитує видання лікарку-інфекціоністку Яну Діктер, яка працювала над дослідженням про останнього вилікуваного від ВІЛ пацієнта.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У лютому 2022-го в США повідомили про першу жінку, яку вилікували від ВІЛ після пересадки стовбурових клітин. Раніше цим методом також вилікували двох чоловіків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі