Учені зі США повідомили про першу жінку, яку вилікували від ВІЛ після пересадки стовбурових клітин, пише Reuters.

Пацієнтка стала третьою людиною у світі, яку вилікували методом пересадки стовбурових клітин від донора, природно стійкого до вірусу. До цього таким методом вилікували від ВІЛ двох чоловіків.

Відміність нового підходу дослідників у тому, що вони використали для лікування стовбурові клітини з пуповинної крові, а не з кісткового мозку, як робили до цього. Вважається, що таким способом можна вилікувати більше людей, адже трансплантація стовбурових клітин з кісткового мозку – складна процедура, що сама собою може завершитися смертю.

Жінка, якій пересадили стовбурові клітини з пуповинної крові, протягом 14 місяців перебуває в стадії ремісії від лейкемії та не потребує антиретровірусної терапії від ВІЛ.

У США також спостерігають ще за 25 ВІЛ-інфікованими пацієнтами, яким пересадили стовбурові клітини з пуповинної крові для лікування раку й інших серйозних захворювань.

Пацієнти спочатку проходять хіміотерапію, яка має знищити ракові клітини. Потім їм пересаджують стовбурові клітини від людей зі специфічною генетичною мутацією, у яких відсутні рецептори, через які вірус інфікує клітини.


Загалом тепер відомо про пʼять випадків вилікування від ВІЛ. Двох чоловіків вилікували методом пересадки стовбурових клітин із кісткового мозку. Також відомо про двох жінок, чия імунна система самостійно поборола ВІЛ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі