Прототип міжпланетного корабля Starship розбився під час посадки на випробуваннях, але засновник космічної компанії SpaceX Ілон Маск однаково задоволений.

Тестову модель Starship уперше запустили на значну висоту, щоб перевірити аеродинаміку та здійснити керовану вертикальну посадку. Випробування відбулися 9 грудня (уночі, 10 грудня, за київським часом) у містечку Бока Чика, штат Техас.

Starship набрав висоту 12,5 кілометра й повернувся назад на землю, але 10 грудня, о 00:51 за Києвом, розбився під час посадки.

Starship вибухає під час приземлення

Ілон Маск у твітері пояснив, що посадка була невдалою через малий тиск палива з малого бака в носі корабля, через що швидкість приземлення була занадто великою.

Утім засновник і керівник SpaceX залишився задоволений тестовим польотом, оскільки корабель успішно піднявся вгору й до вибуху приземлився на задану точку.

«Ми отримали всі необхідні дані! Вітання команді SpaceX, чорт забирай! – написав він і додав: – Марсе, ми йдемо!»

Запуск корабля Starship

Запуск Starship мав статися ще напередодні, але тоді за секунду до запуску двигунів SpaceX скасувала запуск.

Starship – це багаторазовий космічний корабель, транспортний засіб, який Маск хоче використовувати, щоб відправляти людей на Марс. Засновник SpaceX упевнений, що людина висадиться на Марс у найближчі 6 років, а за сприятливих обставинах навіть за 4.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі