Досі немає переконливих доказів, що переходити на електронні сигарети є вдалим і безпечним рішенням, заявила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує. До того ж такий спосіб сприяє виникненню нового, так званого дуального (подвійного) стилю куріння, тобто споживання електронних та звичайних сигарет одночасно», – пише Супрун.

Також вона додає, що є небезпечна тенденція – популярність куріння електронних сигарет зростає серед підлітків. Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років курять електронні сигарети. На думку Супрун, це може призвести до куріння і звичайних сигарет, оскільки електронні викликають нікотинову залежність.

«Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей», – додає вона.

За словами Супрун, немає однозначних даних щодо безпечності е-сигарет. Центр з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) вказує, що загалом електронні сигарети є менш шкідливими за тютюн. Інші науковці кажуть, що їхній дим може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку та інших захворювань легень.

На її думку, краще утриматися від куріння електронних сигарет, як і звичайних. А найкращий спосіб кинути палити – це взагалі відмовитися від куріння.

обкладинка: wild vibez / unsplash