Ми продовжуємо розповідати про те, як раціональніше планувати витрати в різних ситуаціях. Цього разу поговоримо про те, як скоротити витрати на продукти, не пожертвувавши при цьому здоров’ям.

Складати список продуктів та меню на тиждень

Для економії дуже важливо відмовитися від спонтанних покупок, ходити магазинами зі списком продуктів, попередньо пообідати – так буде менша спокуса придбати щось дороге та не дуже потрібне. Під час планування покупок варто враховувати, що ви збираєтеся готувати цього тижня.

Шукати акційні товари та користуватися бонусними картами

Кожна велика мережа вже має власну марку, під якою продає продукти не дуже відомих виробників за більш низькою ціною. Це пояснюється економією на рекламі, зазвичай такі продукти не гіршої якості ніж брендові аналоги. Якщо у вас є прив’язаність до певної марки кефіру чи сметани, можна брати продукти власної марки мережі та трохи на них заощадити. Варто також завести бонусні карти супермаркетів, в які ви зазвичай ходите, з ними можна значно зекономити на акційних продуктах.

Порівнювати ціни

Ціни в супермаркетах можуть значно відрізнятися. Особливо це стосується акцій та сезонних продуктів: в одній мережі кавуни можуть бути вдвічі дешевші, ніж в іншій.

Вибирати продукти без упаковки

Ця екологічна ініціатива також допомагає зекономити. Часто розфасовані овочі коштують дорожче ніж ті, що на вагу. А контейнер з пінопласту, в якому вони лежать, ще й не перероблюється. Тому варто за можливості брати продукти на вагу. До речі, якщо відмовитися від платних пластикових пакетів, можна ще трохи заощадити та допомогти навколишньому середовищу.

Відмовитися від напівфабрикатів

Вівсянка та гречка в пакетиках коштують дорожче, не варто переплачувати за зайвий пластик. Те ж саме можна сказати про сосиски, ковбаси та рибні консерви. Недорогі шматки м’яса та сорти риби коштують приблизно стільки ж, а іноді й дешевше, але будуть корисніші. Для економії варто звернути увагу на цілі тушки курки, необроблену рибу та субпродукти. Вони доступніші ніж філе чи вирізки, при цьому з них можна приготувати відразу декілька різних страв.

ТЕКСТ: Анна Соколова