Редакція The Village Україна підбиває підсумки року, розповідаючи про найцікавіші відкриття закладів, які ми висвітлили в Києві впродовж 2023 року. Ми вже публікували лонгліст і топ відкриттів року в Києві, а тепер публікуємо топ-10 за результатами голосування аудиторії в категорії «Кав’ярні, чайні та кондитерські». 

[Голосування тривало два тижні з 4 грудня. Загалом ми зареєстрували понад 3000 голосів. На тижні ми також оголосимо переможців глядацького голосування в категоріях барів і закриттів року в Києві, а також відкриттів року у Львові.]

Раніше ми розповідали про відкриття року у Львові та регіонах, а також закриття року в Києві.

10. Чайна «Ба» на Бессарабці   

Формат: «Ба» – це чайна в підвалі Бессарабського ринку, яку запустили влітку. Формат описують як «чайна нової генерації»: «Це про сучасний погляд на культуру, спешелті-чай та особливий досвід». 

Локація: Працюють у приміщенні Бессарабського ринку, де до того запускали бар «Бальтазар».

Меню

Де: Бессарабська площа, 2

Instagram

9. «Паркінг кава» біля Арсенальної площі 

Формат: «Паркінг» – це кав’ярня на вулиці Князів Острозьких (раніше – Московська) на Печерську, який запустили співзасновники кавʼярні «Дружба» Давід Гороховський і Тарас Кобзаренко з Марічкою Тарабан (Lil Talk в Запоріжжі).

Локація: Працюють у 12-му корпусі оновленого заводу «Арсенал», у приміщенні поряд із паркінгом офісного простору Creative States (звідси й вибір назви). 

Меню

Де: вулиця Князів Острозьких, 8 (корпус 12)

Instagram

8. Bagman на Прорізній     

Формат: Bagman – це магазин рюкзаків і сумок, який запустили в липні на вулиці Прорізній неподалік перетину з Хрещатиком. Окрім шоуруму з українськими й закордонними брендами, тут працює повноцінна кав’ярня з напоями й десертами. 

Локація: У закладу кілька посадкових місць за вінтажними столами, також в інтер’єрі знайшли місце для картини сестер Фельдман. 

Меню

Де: вулиця Прорізна, 5

Instagram

7. Кав’ярня Rid у книгарні Rodovid біля Майдану

Формат: Rid – це кав’ярня, яку запустили разом із книгарнею Rodovid на Хрещатику. За проєкт відповідає команда мережі Takava Coffee-Buffet. Пропонують кавові напої, чай і десерти власного виробництва.  

Локація: Працюють на першому поверсі будівлі Укркоопспілки біля майдану Незалежності.

Меню

Де: вулиця Хрещатик, 7/11

Instagram

Читайте також: 13 книгарень, які відкрили за рік у Києві

6. «Міністерство десертів» біля Оперного             

Формат: «Міністерство десертів» – це новий формат від власників закладів «Міністерство шаурми» й «Міністерство чебуреків», який відкрили у вересні. Окрім десертів, пропонують страви з меню та коктейлі. 

Локація: Працюють на вулиці Хмельницького неподалік Оперного театру, раніше в цьому приміщенні працював заклад мережі «Хлібний»

Меню

Де: вулиця Хмельницького, 32

Instagram

5. «Афтернун» біля Контрактової           

Формат: «Афтернун» – це кафе від команди First Point Espresso Bar, яке відкрили в квітні. Запрошують на каву й вино, також пропонують десерти, випічку й фермерські продукти. 

Локація: Працюють навпроти громадського простору «Самосад» неподалік від Контрактової площі. 

Меню

Де: вулиця Волоська, 18/17

Instagram

4. Чайна One Tea Tree на Рейтарській 

Формат: One Tea Tree – це чайна на Рейтарській, яка спеціалізується на фермерському чаї. Окрім чаю, пропонують страви від бренд-шефа Володимира Ташаєва (First Line Group). 

Локація: Працюють у приміщенні на вулиці Рейтарській, ближче до Львівської площі. Раніше в цьому приміщенні працювала кав’ярня та галерея «Ангар». За інтер’єр відповідала студія YOD Design. 

Меню

Де: вулиця Рейтарська, 30

Instagram

Читайте також: Не з пакетика. Хто і навіщо відкриває в Києві чайні нового формату

3. Книгарня-кав’ярня Readeat на «Олімпійській»         

Формат: Readeat – це книгарня та кав’ярня на вулиці Антоновича, яка почала роботу у вересні. Детальніше про формат ми говорили в інтерв’ю із засновником Дмитром Феліксовим.

Локація: Працюють у двоповерховому приміщенні біля станції метро «Олімпійська», раніше тут був сервіс 24Print. На першому поверсі працює кав’ярня з напоями, сендвічами та десертами, на другому – книжкові полиці й зона для заходів. 

Меню

Де: вулиця Антоновича, 50

Instagram

2. Kyiv Gamir Coffee на Солом’янці            

Формат: Kyїv Gamir Coffee – це кав’ярня, яку відкрили на Повітрофлотському проспекті в листопаді. У меню – кавові напої, десерти й фірмовий «Наполеон». 

Локація: Запустили заклад у приміщенні під’їзду житлового будинку на 14,5 квадратних метрів, барну стійку поставили прямо в колишній зоні входу в будинок.

Де: Повітрофлотський проспект, 18/2

Instagram

1. Кав’ярня і матча-бар Dot на ВДНГ         

Формат: Dot – це матча-бар і кав’ярня від власників мережі Takava Coffee-Buffet, який відкрили на ВДНГ. У меню кілька видів церемоніальної матчі, кавові напої та випічка й десерти власного виробництва. Перший заклад Dot із літа 2021 року працює на Бессарабці.

Локація: Запустили формат на центральній алеї Виставкового центру, у відреставрованій альтанці. 

Меню

Де: ВДНГ, проспект Академіка Глушкова, 1

Instagram