Кутя – традиційна страва, яку готують на Святвечір і Старий Новий рік. Та насправді готувати її можна в будь-який день, адже нею легко можна замінити набридлу вівсянку. Традиційно кутю готують із пшениці з маком (голодна кутя), додаючи родзинки та горіхи (багата кутя).

The Village Україна зібрали три рецепти куті, які легко можна втілити вдома.

 Горіхова кутя


Інгредієнти:

• 2 склянки пшениці

• 100 грамів маку

• 100 грамів білих родзинок без кісточок

• 100 грамів чорних родзинок без кісточок

• 100 грамів несмаженого мигдалю

• 100 грамів волоських горіхів

• 100 грамів кедрових горіхів

• 250 грамів меду

• вода


Готуємо:

 Пшеницю попередньо замочуємо у воді на 5-6 годин.

 Мак заливаємо окропом та лишаємо на 1-2 години.

 Відварюємо пшеницю до готовності та зціджуємо воду.

 Запарюємо окремо мигдаль та родзинки.

 Блендеруємо мак.

 Мигдаль очищуємо від шкірки та подрібнюємо у ступці або нарізаємо на маленькі частини.

 Змішуємо пшеницю, мак, родзинки, подрібнені волоські горіхи, мигдаль та кедрові горіхи. Додаємо мед.

 Готову кашу заливаємо попередньо кип'яченою та охолодженою водою. Води має бути десь у два рази більше, ніж каші. Та її кількість може варіюватися в залежності від того, якої густоти кашу ви полюбляєте.

Примітки:

  1. Замість води кутю можна залити охолодженим узваром.
  2. Замість кедрових горіхів можна взяти кеш'ю, лісові чи будь-які інші горіхи.
  3. Замість пшениці можна взяти булгур або суміш із трьох видів злаків (пшениця, овес і рис).

 Кутя з булгура та сухофруктів


Інгредієнти:

• 1 стакан булгура

• 100 грамів маку

• 100 грамів родзинок без кісточок

• 1/2 стакана волоських горіхів

• 100 грамів інжиру

• 100 грамів кураги

• кориця

• мед за смаком


Готуємо:

 Замочуємо та промиваємо булгур, поки вода не стане прозорою.

 Заливаємо булгур водою в пропорції 1/3 та відварюємо до готовності.

 Замочуємо горіхи та сухофрукти. Зціджуємо воду та подрібнюємо їх.

 Блендеруємо попередньо розпарений мак.

 Змішуємо булгур, мак і сухофрукти, додаємо мед та корицю за смаком.

Примітка:

Додаємо воду або узвар за бажання.

 Екзотична кутя


Інгредієнти:

• 1,5 стакана дикого рису (можна замінити довгозернистим)

• 100 грамів мигдальних горіхів

• 100 грамів фундука

• 100 грамів сушеного банана

• 100 грамів нарізаного кокоса

• 150 грамів тропічного міксу цукатів (ананас, папая, фініки тощо)

• 2 зірочки бодяну

• 2 столові ложки оливкової олії

• 4 столові ложки меду


Готуємо:

 Замочуємо та відварюємо рис.

 Відпарюємо та очищуємо від шкірки мигдаль.

 На олії злегка підсмажуємо горіхи та цукати.

 Змішуємо мед з водою 1/1. Додаємо розтовчений бодян.

 Змішуємо кашу з горіхами і цукатами. Додаємо медову суміш.

Примітка:

Додаємо воду за бажання.


Обкладинка: Анна Шакун