Вівсяна каша досі асоціюється в багатьох людей з не найкращими спогадами з дитинства. Але й цю кашу можна приготувати так, щоб вона зайняла одне з місць у списку улюблених страв на сніданок.

Володимир Чистяков


шеф-кухар

Як вибрати вівсянку?

Пластівці мають бути великими, не розварюватися та не розвалюватися. Вони варяться довше, але виходять набагато смачнішими та кориснішими за вівсянку дрібного помелу. Я зазвичай готую кашу в два етапи: спочатку варю густу базу, а безпосередньо перед подачею на стіл доводжу її до потрібної консистенції та смаку.

Як варити?

На 100 грамів пластівців – 200 мілілітрів води. Доводимо воду до кипіння, закидаємо пластівці та помішуємо вінчиком, акуратно, не збиваючи. Пластівці важливо засипати саме в гарячу воду, щоб вони готувалися рівномірно. А вінчик допоможе одночасно перемішувати велику кількість, щоб досягнути ідеальної консистенції. Кашу потрібно варити не довше ніж десять хвилин, так вона не перевариться. Пластівці мають бути пружними, щоб відчувалася їхня текстура. Якщо варити вівсянку довше, вона втрачає свою красу, смак і перетворюється на кисіль.

Коли солити?

Сіль і цукор я рекомендую додавати в процесі приготування, а не наприкінці – інакше можна переборщити чи просто не посолити рівномірно. Обов’язково спробуйте кашу, поки її варите.

З чим подавати?

Моя улюблена вівсянка – на молоці з невеликою кількістю масла, свіжими ягодами, кленовим сиропом чи гречаним медом і горіхами пекан. Ягоди, звичайно, тільки в сезон – частіше я просто їм найпростішу, зварену на молоці чи на воді вівсянку. Але каша тому й хороша: її можна робити різною хоч щодня, під настрій.

 Вівсянка на молоці з ягодами та горіхами


Інгредієнти:

• Вівсяні пластівці – 100 г

• Вода – 200 мл

• Молоко – 100 мл

• Вершки – 50 мл

• Вершкове масло – 10 г

• Сіль – 2 г

• Цукор – 5 г

• Малина – 10 г

• Полуниця – 10 г

• Ожина – 5 г

• Пекан – 5 г

• Мед або сироп – 5 г

• Свіжа м’ята – два листочки


Спосіб приготування

Кашу варіть у два етапи. Перший етап – база. На дві порції візьміть 100 грамів пластівців та 200 мілілітрів води. Доведіть воду до кипіння, закиньте пластівці та помішуйте вінчиком, не збиваючи, до приготування – 9-10 хвилин. Перекладіть кашу в плоский лоток та акуратно (ложкою чи виделкою) зробіть її більш рихлою, щоб не злилася грудкою.

Охолоджуйте протягом 15-20 хвилин і покладіть у холодильник – з цієї бази можна буде готувати кашу наступні два-три дні.

Другий етап – сама каша. В сотейник залийте молоко, вершки та додайте вершкове масло. Доведіть до кипіння та закиньте 150 грамів бази. Додайте сіль і цукор за смаком і на середньому вогні, постійно помішуючи, доведіть до правильної консистенції: каша не має бути надто рідкою чи надто густою. Викладіть кашу в тарілку та додайте топінги: малину, полуницю, ожину, пекан, мед чи сироп. Прикрасити можна листочками свіжої м’яти.

ТЕКСТ: Лєна Кончаловська