Zweig – це заклад у форматі бар-бістро у колишньому приміщенні заводу «Арсенал». Концепцію закладу побудували навколо постаті письменника Стефана Цвейга. Наразі бар працює тільки за запрошеннями, відкриття для всіх охочих відбудеться 20 березня.

Фото: Євген Карєв

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Заклад Zweig почав роботу у колишньому корпусі заводу «Арсенал» на Печерську. Його формат визначають як «бар-бістро»: запрошують на сніданки, страви з різних кухонь світу, а також коктейлі, вино та каву. Засновниками Zweig є Кирило, Андрій та Валерія Іванови – два брати та сестра, що керує видавництвом Nebo BookLab Publishing, а також однойменною мистецькою галереєю і книгарнею.

Концепцію Zweig побудували навколо образу письменника Стефана Цвейга. У закладі кажуть, що поділяють цінності та стиль життя автора «Нетерпіння серця», а також його космополітизм. «Цвейг народився у хорошій сім’ї, здобув освіту та можливість подорожувати, але ніколи не хвалився грошима і не ставив себе вище за інших. Це вільна, чесна, відкрита людина, яка всього досягнула сама», – пояснює вибір центрального образу генеральна менеджерка закладу Вікторія Рейнікова.

Zweig

Де: місто Київ, вулиця Московська, 8

Коли: 08:00-23:00 (з понеділка по четвер), 08:00 – до останнього гостя (п’ятниця), 10:00 – до останнього гостя (вихідні)

Телефон: 096 420 33 33

Instagram

 Твори Цвейга читає вже кілька поколінь, їх завжди хочеться перечитувати, тому можна сказати, що це письменник, який живе поза межами часу. Власне, стиль життя – це теж завжди поза часом. І ми хочемо стати частиною життя для нашої цільової аудиторії – людей, які знають, хто такий Цвейг і не плутають його із солдатом Швейком.

Вікторія Рейнікова

генеральна менеджерка Zweig

Рейнікова називає себе «режисеркою» закладу; каже, що її головним завданням було зібрати в проєкті найкращих фахівців у своїх галузях – від архітектора до бару і кухні. «У нас усі індивідуальні особистості, всі різні. Але вони підсилюють загальний проєкт. Власне, у цьому і полягає сенс нашої концепції», – каже генеральна менеджерка.

Наразі Zweig почав роботу за запрошеннями або за словом-паролем. Офіційне відкриття з початком роботи для всіх гостей відбудеться 20 березня.

Локація

Zweig розташований у колишньому корпусі заводу «Арсенал» біля станції метро «Арсенальна», поряд із перетином вулиць Московської та Мазепи. За дизайн-проєкт відповідала команда архітектора Слави Балбека Balbek Bureau.

У приміщенні на 200 м² реставрували приміщення заводу, а для того, щоб не псувати склепіння, приховали всі комунікації. «Це для нас було головне завдання – відкрити простір, позбувшись видимої інженерії на зразок вентиляції. Водночас ми намагалися зберегти геометрію простору і форму, підкресливши їх світлом», – пояснює Балбек.

При вході гостей зустрічає книжковий бутик, який інтегрували в увігнуту конструкцію, що схожа формою на склепіння. У бутику продають рідкісні та подарункові видання, допомогти з вибором книг може спеціальний фахівець – книжковий сомельє. Поряд розташували два столи з низькою посадкою: «Можна придбати книгу і випити чашку кави».

Загалом у Zweig 58 посадкових місць: знайти місце можна за круглим комунальним столом у центрі зали, окремих столиках біля стін, а також на контактній барній стійці. Власне, бар зробили центральним елементом інтер’єру, для його облаштування знайшли дореволюційну цеглу, яку підібрали спеціально до приміщення та цегляного фасаду закладу. Простір за баром, включно з технічним приміщенням і вбиральнями, відділили перегородкою зі скляною поверхнею. Окрім того, у Zweig буде вихід на подвір’я з парком на території заводу, де облаштують літній майданчик.

Віктор Правосудов відповідає за бар Zweig

Бар і кухня

У бар-бістро Zweig запрошують упродовж цілого дня – на кожен із можливих прийомів їжі. «Насамперед це бар. Але ми розташовані в центрі міста, поряд туристичні потоки та офіси, тому була потреба зробити заклад зручним для гостей протягом цілого дня», – розповідають у закладі.

Бар Zweig – відповідальність бренд-шефа Віктора Правосудова, який має досвід роботи на посаді бар-менеджера goodwine і запуску низки барів у Києві. У межах концепції коктейльну карту розділили за етапами життя і подорожами Цвейга: від народження в Австрії кінця XIX століття до смерті в Бразилії у 1942 році. «Стефан Цвейг подорожував від початку життя до самої смерті. Кожна частина нашої карти – спроба віддати пошану коктейлям різних країн і часів», – розповідає Правосудов. Додає, що таким чином хотіли спростити вибір змішаних напоїв гостям.

Зокрема, у коктейльній карті є розділи «Австрія 1881», «Англія-Франція 1905», «Італія-Іспанія 1906», «Куба-Панама 1912», «Індія-Індокитай 1912», «Австрія 1918-34», «Англія 1934», «США 1940» і «Бразилія 1940-42». Наприклад, у першому розділі пропонують коктейль Eggnog (190 грн) з кріпленим вином з острова Мадейра, ромом і спеціями, а в англійському розділі – класичний коктейль Hanky-Panky (230 грн) із легендарного лондонського закладу American Bar у готелі The Savoy. Окремо Правосудов із шеф-кухарем Zweig підготують пропозицію фудпейрингу.

«Філе міньйон із фісташками, картопляним пюре і трюфельною пастою» (290 грн) / Ціни на позиції в меню можуть змінитися після відкриття. 

За кухню Zweig відповідає шеф Олексій Дубровін, який має досвід роботи в закладах «Любимый дядя» та Holy Burger. «У меню ми хотіли простежити життєвий шлях Цвейга – з усіх країн, де він устиг пожити», – каже Дубровін. Як приклад наводить німецькі, ліванські та італійські акценти у стравах.

Шеф-кухар Zweig Олексій Дубровін

Основний акцент у Zweig роблять на закуски на зразок новозеландських реберець і тартару з дорадо з ікрою щуки. З обідніх позицій пропонують «Філе міньйон із фісташками, картопляним пюре і трюфельною пастою» (290 грн). «Обожнюю поєднання картопляного пюре з трюфелем, – розповідає Дубровін. – Також я додав фісташкову паніровку, оскільки у цій страві важливою була кольористика: зелений колір поєднується зі спаржею та відтінює червоний колір м’яса».

У меню сніданків, своєю чергою, шеф виділяє цільнозернову вівсянку з яйцем-пашот, салатом і сиром лабне (125 грн). Сніданки подають до 12:00 у будні та до 14:00 у вихідні.

Цільнозернова вівсянка з яйцем-пашот, салатом і сиром лабне (125 грн)

З меню:

  • Сирники, ожинове варення, сметана – 131 грн
  • Яйця-пашот, зелені овочі, голландський соус – 141 грн
  • Круасан, лосось, крем-сир, огірок – 185 грн
  • Сендвіч «Рубен», ростбіф, соління – 190 грн
  • Круасан, хамон, тапенад із маслин, огірок – 175 грн
  • Томатний риб’ячий суп – 135 грн
  • Самоса, баранина, яловичина, грушеве чатні – 161 грн
  • Печений перець, козячий сир, фета – 161 грн
  • Ризотто, лісові гриби, трюфельна паста – 235 грн
  • Лосось, овочі, хумус – 265 грн
  • Дорадо, трави, селерове пюре – 273 грн
  • Каре ягняти, карамельний соус – 280 грн
  • Качина ніжка, полента – 281 грн
  • Яблучний штрудель, морозиво – 135 грн

«У нас була окрема мета – зробити заклад, у якому однаково якісною були б кава та коктейлі», – додає Правосудов. У Zweig співпрацюють з Fresh Black, разом із київським обсмажувальником підібрали профілі обсмажування для еспресо та фільтр-кави. Вино, своєю чергою, пропонують від постачальників goodwine та Roots. У винній карті акценти розставили за допомогою критерію міцності – від «легкого» і «свіжого» до «сильного».