The Cinematographer’s Party – новий бар на вулиці Великій Житомирській біля Львівської площі. Заснував заклад режисер Роман Жирних. У тестовому режимі бар почав роботу в грудні. Офіційне відкриття планують на січень.

Фото: Діана Андруник

Концепція

The Cinematographer’s Party – це коктейль-бар, який відкрив російсько-американський режисер Роман Жирних, відомий, зокрема, за співпрацею із київськими продакшнами Radioaktive Film та Family. «Ми всі тут сноби, нам усюди щось не подобається. Тож ми подумали, чому б не відкрити своє місце і не зробити його найкращим? Головне – багато любити і багато працювати», – розповідає власник.

Назва The Cinematographer’s Party є посиланням на слова з пісні Пола Саймона I Know What I Know. «Саймон записав цю платівку в Південно-Африканській Республіці, і наша ідея з баром народилася в ПАР. Ми працювали там із другом-оператором, який, власне, й вигадав цю назву. Але так вийшло, що врешті цей заклад я запустив сам», – додає Жирних.

The Cinematographer’s Party

Де: м. Київ, вулиця Велика Житомирська, 34

Коли: 18:00-02:00 (з неділі по четвер), 18:00-04:00 (п’ятниця і субота)

Facebook

Бар-менеджер The Cinematographer's Party Тарас Нижник, керівник Ілля Пухальський, власник Роман Жирних і шеф-кухарка Олександра Стукальська

«Спочатку могло здатися, що це занадто очевидно – кінематографісти відкривають бар із такою назвою. Але зрештою ми зрозуміли, що пісня зовсім не про це, і вона личить всім», – кажуть у TCP. У закладі додають, що раді київській мистецькій тусовці, але відкривають двері для всіх гостей. Вішати на стіни постери фільмів чи називати коктейлі на честь стрічок тут не будуть.

У тестовому режимі бар почав роботу в грудні. Його офіційне відкриття поки не визначають. Наразі The Cinematographer’s Party працює з неділі по четвер у режимі 18:00-02:00, а в п’ятницю та суботу – з 18:00 до 04:00, або, як кажуть у барі, «до останнього інтелігентного п’яниці». У майбутньому не виключають можливість відкриття закладу у вихідні для проведення бранчів.

Локація

The Cinematographer’s Party розташували поблизу Львівської площі на вулиці Великій Житомирській. Це приміщення, яке раніше слугувало арковим переходом між двома будівлями. До бару в цьому просторі працював магазин одягу. «Ми просто йшли по БЖ і не могли пройти повз це вікно», – каже Жирних.

За інтер'єр The Cinematographer’s Party відповідали художники Юрій Пілішкін і Павло Кузнєцов

«Це місце для нас будували не будівельники, а художники», – додає власник TCP. Як у випадку з піснею Пола Саймона для концепції, натхненням для візуального стилю закладу стала картина «Флора» художника Юрія Пілішкіна. Жирних каже: коли побачив цю роботу, одразу вирішив побудувати інтер’єр навколо неї. Для картини знайшли місце над барною зоною.

Відповідно до цього рішення зібрали вінтажні меблі та декор. «Єдине, що ми придбали для цього місця, – це барні полиці. Решту знайшли самі, з власних колекцій», – кажуть у закладі. Серед іншого у просторі виділяється великий таймер на стіні, який засновнику подарували колеги з Electric Sheep Film, та червоні оксамитові стільці з кінотеатру «Ліра», розташованого неподалік. Ще одна особливість – невеликий орган Yamaha 1971 року. Його у The Cinematographer’s Party будуть використовувати, зокрема, для музичних вечорів.

Кухня

«Ідеальний бар – це місце, куди ти приходиш відпочивати. Люди хочуть зустрічатися з друзями, при цьому не напружуючись тим, щоб прибирати вдома чи готувати щось. Тому запрошення у свій бар – це вже ніби запрошення додому», – розповідає бар-менеджер The Cinematographer’s Party Тарас Нижник, який раніше працював у барах «Можжевельник» і De Bosch.

Ставку в TCP зробили на авторські коктейлі, приготовані методом Clarified. «У нас немає пакетів [із заготовками], ми все готуємо самі. Якщо треба кокосовий сироп, то робимо його самі», – каже Жирних.

Наразі у барній карті The Cinematographer’s Party шість авторських коктейлів, але найближчим часом загальну кількість доведуть до десяти. Усі напої назвали за кольорами – від White до Brown. Кожен напій прикрашають невеликим мазком фарби визначеного кольору.

Серед іншого в барі радять скуштувати коктейлі White, Green та Orange. Із останнім пов’язана ціла історія: бар-менеджер Нижник винайшов його, знайшовши на узбецьких рядах на ринку урюки, висушені з кісточкою абрикоси. «Я розжовую ці плоди і розумію: це ж на смак, як Martini Ambrato», – сміється Нижник. Доповнює поєднання вермуту і текіли лікер Mandarine Napoleon.

Коктейль Green називають «елегантним і делікатним». Цей напій визначає французький джин і лаймовий кордіал, а також нотка щавлю. «Є дивна асоціація, що щавель – це тільки борщ. Але це дуже цікава нота, вона забезпечує приємну кислинку», – пояснює Нижник.

Своєю чергою, White – це твіст на «Мімозу», у якому до просеко додають сироп на мигдальному молоці, а замість апельсинового фрешу використовують апельсиновий кордіал. Поки на коктейлі встановили моноціну в 165 гривень, але в майбутньому це може змінитися.

Коктейль Green (165 грн)
Капуста з вершковою соєю (85 грн)

З меню

Крем-суп із гарбуза – 90 грн

Поке з тунцем із яєчним соусом кімчі – 175 грн

Салат із солодким огірком та айолі – 100 грн

Татакі з телятини – 170 грн

Тако з качкою, кімчі та йогуртом – 190 грн

Строцапреті з качкою – 195 грн

Шоколадний ганаш – 90 грн

Тартар із телятини (170 грн)
Коктейль White (165 грн)

За кухню у The Cinematographer’s Party відповідає одеська шеф-кухарка Олександра Стукальська. Формат кухні вона визначає як «необістро»: «Ми беремо основи класичної кулінарії і подаємо страви у спрощених варіаціях. Можемо використовувати закордонні продукти та спеції, але акцент робимо на локальні продукти».

Серед іншого шеф радить скуштувати тартар із телятини (170 грн). Для захисту від гельмінтів і ніжності текстури м’ясо чотири рази заморожують і розморожують та маринують в анчоусному маслі. Подають телятину з цибулею-шалот, білим перцем та оливковою олією. На горіхово-соєвій піні – хлібна крихта, до страви – підсушений шоті. Ще одна страва від шефа – білокачанна капуста (85 грн), яку доводять до кондиції в овочевому бульйоні й подають із вершковою соєю та подають із крамблом з морської солі.