«Грам» – новий бар із вечірками та магазином платівок від співзасновника та ідеолога клубу «Хліб» Віталія Бардецького. У тестовому режимі він працює з кінця листопада. Офіційне відкриття відбулося на початку грудня.

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

У 2007 році Віталій Бардецький став співзасновником Xliб – культового музичного клубу на Подолі. За п’ять років після закриття Xliб ідеолог закладу відкриває новий формат – аудіофільний бар «Грам» на місці «Хорошо, всегда» на Січових Стрільців. «Якщо відверто, то після того, як ми закрили Xliб, я думав, що вже ніколи не буду займатися чимось подібним. Я був емоційно виснажений», – розповідає Бардецький.

За словами співвласника, ініціатором відкриття нового закладу стала його дружина Ася Трубіцкая. «Мене це здивувало, тому що в певний момент її дратував Xliб», – сміється Бардецький. Для «Грама» обрали новий формат: аудіофільний бар, тобто бар, у музичному оформленні якого особливу увагу приділяють якості звуку. Це формат, який уже десятиліттями працює в Японії, а в Європі знайшов себе після запуску лондонських закладів Spiritland і Brilliant Corners, розповідає Бардецький.

 «Грам»

де: м. Київ, вулиця Січових Стрільців, 21

коли: 17:00-00:00 (з вівторка по четвер), 17:00-03:00 (п’ятниця і субота)

Телефон: 044 331 80 21

Facebook

У більшості київських барів музика є фоном: ну ввімкни щось, хай грає. Але для нас із друзями музика завжди була дуже важливою. Для нас вона завжди була ідеологічною річчю, а не ужитковою. Ми звикли з дитинства, що музика є певним індикатором, маркером: поділ на своїх і чужих. Якщо ти любиш гурт Sisters of Mercy, то ти наш чувак.

Я меломан, музика є моїм хобі. Свого часу я діджеїв в інших барах. Але це завжди була компромісна історія: зазвичай я граю так звану чорну музику, тому з цим доводилося йти на компроміс. Зроби тихіше, менше низів. І ти такий: «Блін, ну нафіга ви тоді мене запросили?» Хотілося відкрити місце, де не треба було б іти на такі поступки.

Віталій Бардецький

співвласник бару «Грам»

У «Грамі» кажуть: хочуть створити місце для людей, які виросли у київських і європейських клубах, але зараз не найбільш комфортно почуваються на рейвах із молоддю. «Уперше я потрапив до клубу 1992 року в Берліні. Але зараз мені вже не 18 і не 25. Уже є певне покоління, яке любить цей формат і досі перебуває у непоганій формі, але якому суто фізіологічно складно танцювати всю ніч», – пояснює Бардецький.

«Грам» називають саме баром, а не клубом. «Зараз мені вже більше подобається барна атмосфера. По-перше, тут можна сісти. По-друге, для джазу чи соулу, скажімо, системи нічних клубів не підходять», – каже керівник «Грама». Утім, за словами Бардецького, під час перших вечірок у закладі на певний час простір перетворювався на клуб – після дванадцятої ночі.

Наразі «Грам» працює з вівторка по суботу, йдучи на вихідні у неділю та понеділок. Утім, найближчим часом у закладі обіцяють почати працювати й у неділю – за графіком буднього дня. У п’ятницю та суботу «Грам» працює до 03:00 – у форматі вечірок із діджей-сетами та прослуховуванням вінілових платівок.

Окрім того, у грудні в «Грамі» планують відкрити магазин платівок від дистриб’ютора Vinyl Grooves і партнера Григорія Іванціва. Розмістять корнер у вхідній залі до бару. Простір адаптують за допомогою меблів-трансформерів. «Наш архітектор Олександр Горбань придумав таке рішення, аби можна було вдень обирати платівки, а ввечері пити коктейль на цьому ж прозорому столі», – розповідає Бардецький.

Локація

Розташували «Грама» у напівпідвальному приміщенні на вулиці Січових Стрільців, у якому раніше працював «Хорошо, всегда» від команди Keller Bar. Це простір із двома окремими залами, а також відокремленою площею для кухні. Усього на 180 м² близько 60 посадкових місць. «Добре, що згори немає сусідів – це ж будівля бізнес-центру», – кажуть у «Грамі».

«Для нас було важливо знайти простір із якомога кращими акустичними параметрами. І цей теж не ідеальний, значно краще для цього формату підійшло б прямокутне приміщення», – визнає Бардецький. Спробували компенсувати це завдяки дерев’яним панелям на стелі, а також професійному обладнанню.

Я меломан, але не технічний нерд. Тож ми зробили досить стандартний сетап: знайшли Altec A7 – легендарну британську акустичну систему, яку також називають «голосом театру». Її випускали протягом 50 років, припинили випуск років десять тому. Але ми знайшли вінтажний варіант у хорошому стані, трохи його реставрували. Доповнили систему американським підсилювачем початку 80-х Mcintosh і парою кастомних моноблоків, якими підсилюємо верхні рупори.

Віталій Бардецький

співвласник бару «Грам»

У приміщенні не проводили перепланування, але вирішили інакше його зонувати. Розділили площу на зону для бару, змішану зону, де можна випити коктейль і повечеряти, а також – окрему зону для аудіофілів із диваном у кутку.

Бар і кухня

«Як і у випадку з Xliб’ом, ми переконалися, що гарна ідея завжди знаходить однодумців», – розповідає Бардецький. За барну карту у «Грам» відповідає Руслан Бучук, який має досвід роботи у Києві та Дніпрі. Акцент роблять на авторські коктейлі. Радять скуштувати, зокрема, Gram Original на джині та пюре маракуї (170 грн) і Matcha Sour на матчі (160 грн).

Також у меню класичні коктейлі на кшталт Bloody Mary (130 грн), Old Fashioned (150 грн) і Negroni (150 грн). Пропонують і чистий алкоголь: віскі, ром, джин, текіла, бренді, кальвадос, граппа і горілка, а також вино та розливне і пляшкове пиво.

Найближчим часом у «Грамі» з’явиться повноцінне меню. Відповідає за нього шеф-кухар Антон Муратов (Podil East India Company, Argentina Grill). «Ми всеїдні в музиці, хочеться різноманітності й у стравах. Тому в меню в нас буде еклектика», – каже Бардецький. Наразі у закладі пропонують до алкоголю холодні закуски: сет спринг-ролів (190 грн), сет брускет (180 грн), хумус із буряком (80 грн), паштет із курячої печінки (90 грн) і м’ясне асорті (300 грн).