Electrolux Food Foundation спільно з Food Bank (Bank Zywnosci w Olsztynie) запустили в Польщі навчальний курс із кулінарії «Like a Chef». Він допомагає українкам, які вимушено покинули свою країну, адаптуватися до нового життя та гідно конкурувати на польському кулінарному ринку.

16 українок протягом двох місяців відвідували курси в місті Ольштин. Вони вже склали іспит, отримали диплом і готові поєднати своє майбутнє з гастросферою. Дві учениці знайшли роботу в кулінарії ще до закінчення курсів, також декілька жінок об’єдналися, щоб розпочати в Польщі власну справу. 

Шеф-кухар Мачєй Мачієвський, який навчав українок тонкощів кулінарії, говорить, що польський гастроринок доволі конкурентний, і працювати там зможуть лише люди з певним набором навичок. Тому курс уміщає вивчення актуальних вимог гастрономії, щоб українки змогли скласти гідну конкуренцію місцевим професіоналам.

«Робота в галузі гастрономії – це важка праця. Але завдяки цим кулінарним курсам ми дамо роботу жінкам-переселенкам, які зможуть працювати в окремих галузях», – наголошує Мачєй Мачієвський.

Як проходило навчання від Electrolux Food Foundation

«Навчання проходило дуже цікаво. Так, деякі речі давалися складніше, але ці курси подарували нам нову можливість – знайти себе на новому місці проживання. Шеф ділився з нами секретами. Для мене нове – ресторанна кухня. Деякі тонкощі гастрономії давалися зовсім складно, але це дрібниці, якщо попереду нова професія – кухар», – говорить Владислава, вимушена переселенка й учасниця курсів.

Electrolux Food Foundation і надалі підтримуватимуть українців у Польщі. Вони планують запускати нові хвилі проєкту, щоб надати людям, які змушені були покинути свої домівки, старт для життя в іншій країні.


Матеріал підготовлено за підтримки Electrolux Food Foundation