Якщо домашні вечірки – ваш спосіб розслабитися та відпочити, можна урізноманітнити їх, створивши власний бар. Зробити це не так складно, головне – памятати про кілька правил.

The Village Україна разом з брендом горілки Nemiroff розповідають, як створити бар у себе вдома та підготуватись до новорічних свят.


Крок 1: обираємо алкоголь


Почати створення власного бару варто з вибору алкоголю. Для цього можете керуватися власними вподобаннями або взяти за основу модель з 12 пляшок, з яких можна зробити понад 200 варіацій коктейлів. Про це написали Девід і Леслі Джейкобс Солмонси у книзі «The 12 Bottle Bar: A Dozen Bottles. Hundreds of Cocktails. A New Way to Drink».

Серед базових напоїв, без яких не може існувати домашній бар, мають бути джин, віскі та ром. Ще один must-have інгредієнт – горілка. Її обирають як основу для багатьох коктейлів: вона додає міцності, але не перебиває смак. Головне правило під час вибору – якість. Дешева горілка спочатку зіпсує коктейль, а потім ваше самопочуття. Бренд Nemiroff пропонує обирати горілку Nemiroff De Luxe як основу для класичних коктейлів або Nemiroff De Luxe Honey Pepper чи The Inked Collection для експериментів.

Доповнити власний бар можуть лікери, вермути та бітери. У приготуванні коктейлів вони виконують роль спецій – підкреслюють смак напою. Зверніть увагу на сухий вермут, який можна міксувати з горілкою в пропорції ⅓, як це робив Джеймс Бонд.


Крок 2: підбираємо соуси та сиропи


Під час приготування коктейлів варто звертати увагу не тільки на алкоголь, а й на декорування келихів. Для цього використовуйте тоніки, цукровий сироп, свіжі цитрусові, інші фрукти та ягоди, гілочки мяти та розмарину.

Також не забудьте про снеки. Під мартіні, джин-тонік і коктейлі з міцним алкоголем додавайте оливки, лайм залишіть для текіли, коктейльними вишнями прикрашайте келихи із солодкими напоями, а шматочками ананаса – піна коладу. Якщо готуєте «Криваву Мері», додайте соуси табаско та ворчестер.


Крок 3: вчимо назви 10 головних девайсів


Щоб зробити процес приготування коктейлів зручним, заздалегідь укомплектуйте бар 10 гаджетами з цього списку.

1. Шейкер. Його головне призначення – змішати всі інгредієнти та охолодити напій за допомогою колотого льоду. Якщо ви новачок у барній справі, обирайте коблер – металевий шейкер із вбудованим фільтром. А якщо вийшли на рівень про, можете спробувати бостонський шейкер, що має верхню частину зі склянкою.

2. Стрейнер, або фільтр, сито, проціджує коктейль від льоду. Найзручніший варіант – фільтр із пружинкою.

3. Джигери – металеві мірні склянки, якими користуються не тільки новачки, а й професіонали: ніколи не варто додавати інгредієнти на око. Зазвичай джигери роблять на 30, 50 та 100 мілілітрів.

4. Барна ложка має довгу спіральну ручку, яка допомагає перемішувати коктейль. Переважно її виготовляють пласкою, щоби шари алкоголю правильно розташувалися в келиху. Також робити коктейлі багатошаровими допоможе гейзер – насадка на пляшку для рівномірного наливання.

5. Мадлер знадобиться, коли ви захочете розчавити мяту, базилік або ягоди.

6. Штопор. Якщо у вас немає якісного штопора, то інші інструменти можуть не знадобитися.

7. Ніж для цедри не є обовязковим гаджетом. Проте він допоможе зробити коктейль не тільки смачним, а й естетично привабливим.

8. Форми для льоду незамінні на барі. Щоб лід не закінчився на одному з коктейлів, подбайте про додаткові форми або пакети для нього. Ще можете придбати відерце зі щипцями та айс-крешер, що дає змогу робити крижану крихту.

9. Соковитискач можна обирати як електричний, так і ручний.

10. Келихи. За правилами кожен коктейль подають у спеціальній склянці, проте для домашнього бару вистачить трьох-чотирьох позицій. Для солодких слабоалкогольних коктейлів придбайте високі склянки – хайболс. Під класичні міцні напої підійдуть рокс – приземкуваті масивні склянки з товстими стінками. У V-подібних келихах на довгій ніжці подавайте мартіні та дайкірі. А ще не забудьте про лікерні чарки.


Крок 4: готуємо три коктейлі на основі горілки



Коктейль «Перший раунд»

Інгредієнти:
45 мл горілки Nemiroff De Luxe
25 мл бітеру «Кампарі»
15 г лікеру «Єгермайстер»

Спосіб приготування:
Додати всі інгредієнти в склянку-змішувач, наполовину наповнену льодом. Перемішати до повного охолодження. Процідити через стрейнер у келих з льодом. Прикрасити цедрою апельсина, розмістивши її у вигляді спіралі темним боком донизу на п’ять сантиметрів вище від коктейлю. Подавати у келиху double old fashioned, прикрашеному цедрою апельсина.


Коктейль «Останній герой»

Інгредієнти:
30 мл горілки Nemiroff De Luxe
20 мл лікеру «Куантро»
20 мл лікеру «Мараскін»
Кілька крапель кардамонового бітеру

Спосіб приготування:
Додати горілку та лікери в келих із льодом і перемішати. Відцідити в широкий охолоджений келих на ніжці. Додати кубик льоду, збризнувши коктейль бітером. Подавати у широкому келиху на ніжці, прикрашеному цедрою лимона.


Коктейль «Мул» від Nemiroff

Інгредієнти:
60 г Nemiroff De Luxe Honey Pepper
15 г лікеру «Зелений Шартрез»
15 г соку лайма
20 г сиропу з тайським перцем та імбиром
Содова

Спосіб приготування:
Всі інгредієнти, окрім содової, додати в шейкер і змішувати протягом кількох секунд з невеликою кількістю льоду. Процідити в келих з кубиками льоду. Додати содову. Подавати в коктейльному кухлі mule mug, прикрашеному тайським перцем та імбирним льодяником.


Крок 5: запамятовуємо головні правила домашнього бару


→ Обирайте ті напої, що подобаються вам і людям з вашої компанії. Придбайте кілька базових пляшок і згодом додавайте різні позиції у бар.

→ Під час вибору алкоголю звертайте увагу на якість: дешеві альтернативи тільки зіпсують смак коктейлю.

→ Зберігайте в морозилці не тільки лід, а й келихи. Це покращить смак коктейлю.

→ Не нехтуйте джигерами та прописаними у рецепті пропорціями. Не експериментуйте, поки не наб’єте руку.

→ Міцні напої зберігайте у вертикальному положенні. А ігристі вина – у горизонтальному.

Матеріал підготовлено за підтримки