У науковому музеї Nemo в Нідерландах представили ​фрикадельку і​​з м’яса, вирощеного з використанням ДНК вимерлого шерстистого мамонта, пише Reuters.

Фрикадельку створила австралійська компанія Vow, що спеціалізується на виробництві культивованого м’яса (яке вирощують у лабораторних умовах у вигляді культури клітин).

Мʼясо для фрикадельки виростили з овечих клітин, у які була «вбудована» ДНК міоглобіну мамонта – основного мʼязового білка, що надає мʼясу його смак й аромат. Оскільки послідовність ДНК мамонта мала прогалини, її також доповнили ДНК африканського слона.

Їсти культивоване «мʼясо мамонта» вчені поки що не ризикують, оскільки невідомо, як на давній білок відреагує імунна система. Щоб це зʼясувати, потрібні додаткові дослідження. «Ми не вживали цього білка 4000 років», – кажуть у Vow.

У компанії наголошують, що під час виготовлення фрикадельки не була убита жодна тварина. Раніше Vow уже представила низку культивованих мʼясних виробів на заміну тим, що вимагають забою тварин, як-от штучне мʼясо альпаки, буйволів, крокодилів, павичів і різних видів риб.

Створити фрикадельку з культивованого м’яса шерстистого мамонта вирішили здебільшого заради символізму. «Воно [мʼясо мамонта] є символом втрати, повʼязаної зі змінами клімату. На нас чекає схожа доля, якщо ми не змінимо наші практики великомасштабного сільського господарства й спосіб харчування», відзначили дослідники.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2021-му ізраїльський стартап Future Meat Technologies відкрив перший у світі завод із виробництва штучного мʼяса, де збиралися виготовляти 500 кілограмів культивованого м’яса щодня.

Першою країною світу, яка дозволила продаж лабораторно створеного м’яса, став Сингапур.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Aico Lind