Попри загальну тенденцію до підвищення цін, деякі категорії продуктів в українських супермаркетах упродовж 2022 року подешевшали, свідчить стастика сервісу Zakaz.ua.

Аналітики сервісу проаналізували ціни на низку товарів у мережах Metro, «Ашан», Novus, Varus, «Мегамаркет», «Космос» й «Еко маркет» і визначили позиції, які в січні 2023-го коштують дешевше, ніж попереднього року.

Овочі й зелень

Ціни знизилися здебільшого на деякі овочі, горіхи й фрукти. Серед овочів борщового набору дешевше коштують капуста й буряк, вартість останнього знизилася в середньому на 27%.

Білокачанна капуста подешевшала на 6% і коштує в середньому, а молода – на 40%. Найбільше впала ціна на цибулю шалот, також помітно знизилася вартість часника, гіркого перцю й грибів шиїтаке.

Також, як порівняти із січнем 2022 року, подешевшала низка салатів – від 7% до 22% залежно від виду. Впали ціни на селеру й пастернак.

Фрукти

Серед фруктів найбільше подешевшали кокоси, їхня вартість впала в середньому на 23%. Також знизилися ціни на екзотичні фрукти, як-от гранаділу й ківі, на 7% і 15% відповідно. Серед традиційних фруктів подешевшали кілька сортів яблук, як-от «Ред Чіф» і «Гала».

Також впала ціна на горіхи – кеш’ю (на 37%) і макадамія (майже вдвічі).

Крупи

Ціни на деякі крупи також почали знижуватися, відзначають у Zakaz.ua. Упродовж січня 2023-го подешевшали гречка й пшоно. Середній цінник на гречку становить 68,7 гривні за кілограм (у грудні 2022-го середня вартість була на рівні 73,85 гривень). Мінімальна ціна кілограм гречки в деяких торгових мережах наразі становить 56,40 гривні.

Як прогнози щодо цін на продукти

Аналітики припускають, що найближчим часом в Україні можуть знизитися ціни на овочі довгого зберігання: картоплю, буряк, моркву й цибулю.

«Також варто врахувати, що по всьому світу відбувається зниження цін на газ, нафту й нафтопродукти. Через це, відповідно, відбувається гальмування росту цін на харчі», – коментують у Zakaz.ua.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Новорічний стіл 2023-го з традиційних страв за рік подорожчав майже на 44%, ідеться в дослідженні «Інституту аграрної економіки». «Індекс олів’є» зріс на 45% за рік, свідчить статистика Zakaz.ua.

Загалом інфляція на споживчому ринку в Україні в 2022 році становила 26,6%. Продукти харчування й безалкогольні напої подорожчали на 26,6%, алкогольні напої й тютюнові вироби – на 17,4%, якщо порівнювати з груднем 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі