Новорічний стіл 2023-го з традиційних страв за рік подорожчав майже на 44%, ідеться в дослідженні «Інституту аграрної економіки». Загальна вартість продуктів новорічного столу на чотирьох осіб становить 2655,17 гривні.

Салат «олівʼє» цьогоріч коштує 281 гривню, що на 42% більше за ціни наприкінці 2021 року. Найдорожчий інгредієнт страви – ковбаса (115 гривень за пів кілограма).

Овочі до салату можна придбати за 20 гривень: це дві морквини, пʼять картоплин й дві цибулини. Ціна на картоплю зменшилася на 9,1%, якщо порівняти з вартістю станом на кінець 2021-го. Водночас морква й цибуля подорожчали у 2,2 раза й 2,8 раза відповідно.

Витрати на мʼясні продукти зросли вдвічі. Загальна вартість мʼяса (2,5 кілограма) на новорічному столі становить 871 гривню. Найдешевшим мʼясом на кінець року лишається мʼясо птиці: кілограм курячого філе курячого коштує 134 гривні.

Ціна фруктів на святковому столі за рік зросла майже на 60% – до 169 гривень. Мандарини (2 кілограми) коштують 99 гривень, банани (1 кілограм) – 58 гривень. Шоколадні цукерки в середньому коштують 185 гривень за 1 кілограм.

Вартість новорічного столу «з делікатесами» для киян оцінили в 3523 гривні. Зокрема, банка червоної ікри коштує 280 гривень, а червона риба (200 грамів) – 245 гривень. Натомість бюджетний варіант новорічного столу в Києві коштує 2933 гривні.

Розрахунки зробили на основі даних Мінфіну, який щорічно проводить моніторинг цін на продукти харчування в супермаркетах «Ашан», Fozzy Group («Сільпо, «Фора»), Novus, Varus і «Мегамаркет».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Міністерство аграрної політики уклало меморандум із «Союзом птахівників України», щоб стабілізувати ціни на курячі яйця.

Курячі яйця подорожчали на 54% за три місяці. Здорожчання пов’язане зі знищенням птахофабрик у Чорнобаївці, Донецькій і Луганській областях, а також із нестачею несучих курей і скороченням виробництва яєць, пояснювали в Мінагрополітики. Водночас Антимонопольний комітет вважає, що об’єктивних факторів для значного подорожчання яєць немає й перевіряє, чому так сталося.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі