Українська компанія Poster POS дослідила, як «віялові» відключення електроенергії й ракетні обстріли впливають на виручку закладів харчування.

На 22% впала виручка закладів по всій Україні з 10 жовтня, коли окупанти почали масовані обстріли критичної інфраструктури. У Києві цей показник становив 27%.

Показники не відновилися всередині й наприкінці жовтня, однак ситуація стабілізувалася на початку листопада, ідеться в дослідженні. Так, виручка закладів Києва зросла на 6%, як порівняти з початком жовтня, Дніпра – на 5%, Львова – на 15%, а Одеси – на 30%.

«Ресторатори кажуть, що робота зараз нагадує гру в рулетку. Виручка дуже залежить від кількості повітряних тривог, наявності світла й води, а також генераторів. Але й останні не завжди є панацеєю», – пояснюють аналітики Poster.


Наприклад, у київській кав’ярні First Point попри наявність генератора рівень виручки знизився на 20% з початку листопада, як порівняти з жовтнем.

«Жовтень ми витягли на показники вересня, хоча працювали ще без генератора. Потім купили генератор, убезпечили себе від відключень, налагодили стабільний інтернет, стали частіше працювати, але відчутно, що гості трошки розʼїхалися», – розповідає співвласник First Point Юрій Бездітний.

Водночас CEO мережі піцерій 1708 Pizza di Napoli Володимир Гнатюк пояснює, що в ресторанах, де основним продуктом є піца, складно перемикнутися на альтернативні джерела живлення. Одна лише піч для піци споживає 16 кВт у піку навантаження.

За його словами, виручка на початку листопада проти жовтня зменшилася на 40%. «Найгірша динаміка – у столиці. Більшість київських закладів знаходяться в ТРЦ, а вони особливо чутливі до повітряних тривог і відключень електроенергії», – вважає Володимир Гнатюк.

«На щастя, нас у Дніпрі відключення не часто торкаються. 10 жовтня, коли були обстріли, ми раніше зачинилися, бо дуже боялися співробітники. За результатом місяця було все добре: каса була більше, ніж у вересні», – каже співзасновник White Coffeebar і «Фунт кави» Фелікс Безрук.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах України. Через це «Укренерго» застосовує аварійні відключення й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).

Ми пояснювали, як економніше готувати, прати й освітлювати дім. А тут розповідали, як зробити будинок чи квартиру енергонезалежними.

В Офісі президента попереджали, що українцям треба бути готовим до відключень світла, води й тепла.


Як працює київська кавʼярня, коли немає електрики й води: досвід First Point на Подолі.

Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.

обкладинка й інфографіка: Poster