Найкращі ресторани світу за версією премії The World’s 50 Best Restaurants назвали на церемонії в бельгійському місті Антверпен. Нагородження відбулося вперше за два роки, оскільки торік рейтинг не публікували через пандемію. 

Рейтинг склали близько тисячі експертів. Серед них – ресторанні критики, шеф-кухарі й ресторатори.

Церемонія оголошення The World's 50 Best Restaurants 2021

Першою переможницею спеціальної премії «Найкраща шеф-кухарка року» стала Піа Леон (Kjolle, Перу). Ще одну спеціальну відзнаку One To Watch, у якій виділяють перспективний заклад із другої половини рейтингу, віддали лондонському ресторану Ikoyi. 

Раніше організатори оголосили другу половину списку, тобто ресторани, які посіли в рейтингу місця з 51 до 100. 

50. Wolfgat (Патерностер, ПАР)

49. Azurmendi (Ларрабетцу, Іспанія)

48. Atelier Crenn (Сан-Франциско, США)

47. Maaemo (Осло, Норвегія)

46. Leo (Богота, Колумбія)

45. Nobelhart & Schmutzig (Берлін, Німеччина)

44. Le Bernardin (Нью-Йорк, США)

43. Atomix (Нью-Йорк, США)

42. Belcanto (Ліссабон, Португалія)

41. Alleno Paris Pavillon Ledoyen (Париж, Франція)

40. Suhring (Бангкок, Таїланд)

39. Florilege (Токіо, Японія)

38. Borago (Сантьяго, Чилі)

37. Singlethread (Хілдсбурґ, США);

36. Hof Van Cleve (Круїшоутем, Бельгія)

35. Ultraviolet by Paul Pairet (Шанхай, Китай)

34. Burnt Ends (Сінгапур)

33. Lyle's (Лондон, Велика Британія)

32. The Clove Club (Лондон, Велика Британія)

31. Restaurant Tim Raue (Берлін, Німеччина)

30. Twins Garden (Москва, Росія)

29. Reale (Кастель ді Сангро, Італія)

28. Benu (Сан-Франциско, США)

27. Quintonil (Мехіко, Мексика)

26. Le Calandre (Рубано, Італія)

25. White Rabbit (Москва, Росія)

24. Septime (Париж, Франція)

23. Arpege (Париж, Франція)

22. Cosme (Нью-Йорк, США)

21. Hisa Franko (Кобарід, Словенія);

20. Diverxo (Мадрид, Іспанія)

19. Narisawa (Токіо, Японія)

18. Piazza Duomo (Альба, Італія)

17. A Casa Do Porco (Сан-Паулу, Бразилія)

16. Elkano (Гетарія, Іспанія)

15. Lido 84 (Гардоне-Рив’єра, Італія)

14. Mugaritz (Сан-Себастьян, Іспанія)

13. Don Julio (Буенос-Айрес, Аргентина)

12. Steirereck (Відень, Австрія)

11. Den (Токіо, Японія)

 The Chairman (Гонконг, Китай)

Гонконзький ресторан The Chairman увійшов у топ-10 рейтингу та водночас став переможцем спеціальної премії, що відзначає найбільший прогрес у рейтингу в межах року. 

Pujol (Мехіко, Мексика)

Єдиний мексиканський ресторан у топ-10 від шеф-кухаря Енріко Ольвери. 

 Odette (Сінгапур)

Сінгапурський ресторан французької кухні, уперше в топ-10.  

 Maido (Ліма, Перу)

Ресторан у стилі Nikkei в топі від Перу. 

 Frantzen (Стокгольм, Швеція)

Стокгольмський ресторан Frantzen, який повернувся на новій локації після тимчасового припинення роботи у 2017 році. 

Disfrutar (Барселона, Іспанія)

Заснований трьома шеф-кухарями ресторан поліпшив свої позиції в рейтингу, перемістившись з дев’ятого на п’яте місце в рейтингу. 

 Central (Ліма, Перу)

Ще один перуанський ресторан у відреставрованому будинку дитинства шеф-кухаря Central Вірхіліо Мартінеса. Торік ресторан посів у рейтингу шосте місце. 

 Asador Etxebarri (Ачондо, Іспанія)

Зберіг за собою третє місце баскський ресторан Asador Etxebarri: торік він також був третім. 

Geranium (Копенгаген, Данія)

Geranium розташований на восьмому поверсі футбольної арени «Паркет», звідки відкривається краєвид на парки Копенгагена. Особливість формату – відмова від консервації. 

 Noma (Копенгаген, Данія)

Ресторан Noma в Копенгагені вп’яте став найкращим за версією The World’s 50 Best Restaurants, повернувшись на чільне місце вперше після 2014 року. Торік він посів друге місце в рейтингу.

Філософію Noma визначає концепція «часу та місця» шеф-кухаря Рене Редзепі – використання лише сезонних і локальних продуктів. Меню в ресторані оновлюють тричі на рік залежно від сезону: «овочевий», «дичина та ліс» «морський» – ті продукти, які характерні для різних місяців у році. 

Обкладинка: Noma