14 листопада у Києві відкриють новий артпростір на території Центрального залізничного вокзалу. Його перша виставка – Ukraine WOW. Експозицію покажуть у приміщенні колишнього багажного відділення вокзалу. Завдяки їй можна буде «помандрувати Україною у віртуальній реальності». Над реалізацією проєкту «Укрзалізниця» працювала разом з агенцією Gres Todorchuk.

The Village Україна дізнається в організаторів проєкту, як їм вдалося перетворити приміщення залізниці на артпростір і що можна буде побачити на першій експозиції.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Артпростір розташовано біля 14-ї колії та платформи «Київ-Бориспіль Експрес». Раніше у цьому приміщенні було багажне відділення залізниці, однак понад 19 років його не використовували. Назву простору вирішили залишити автентичною – «Будівля багажного відділення з рампою, корпус B». За словами організаторів, приміщення схоже на виставкове: велика площа, 3 900 м², легко дає розмістити експозиції та не потребує жодних архітектурних змін. Колії, якими раніше прибував потяг, теж залишили, щоби зберегти автентичність приміщення. Щоб зробити простір інклюзивним, тут встановили пандуси та спеціальний ліфт, який веде до колії.

Ідея перетворити цей простір на виставковий з’явилася у серпні, тож підготовка відбувалася в стислі терміни. Відкриття «Багажного відділення» готували до Дня залізничника (4 листопада). Тематика виставки – подорож Україною, яку можна здійснити не виїжджаючи за межі вокзалу.

 Ukraine WOW у «Багажному відділенні»

де: Київський центральний залізничний вокзал, виставковий простір «Будівля багажного відділення з рампою, корпус В»

коли: 14 листопада – 29 грудня (понеділок вихідний), 11:00-20:00

скільки: 50 гривень. Усі кошти від продажу квитків будуть спрямовані на соціальні проєкти «Укрзалізниці»

facebook

«Особливість простору – його розміщення. Саме із залізничного вокзалу сотні тисяч людей щодня вирушають у найрізноманітніші подорожі. Також 14-та колія, поруч з якою розташований артпростір, – це місце прибуття експреса «Київ-Бориспіль», тож це можливість для іноземних туристів побачити виставкові проєкти до або після потяга», – розповідають організатори.

Експозиція Ukraine WOW має сім смислових блоків. Зони назвали відповідно до етапів подорожі залізницею: «Купе», «Перше знайомство», «Бесіда по душах», «Сон», «Зупинка», «Здача купе» та «Прибуття». Кураторами проєкту стали мистецтвознавиця Ксенія Малих і літературний критик Євгеній Стасіневич.

ПОДОРОЖ УКРАЇНОЮ — В ЧАСІ ТА ПРОСТОРІ ?? Posted by Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia on Friday, October 25, 2019

Експонати зібрали з музеїв і приватних колекцій. Зокрема, на Ukraine WOW покажуть останній автопортрет Казимира Малевича, скульптури Олександра Архипенка, 10 із 14 аркушів абетки Георгія Нарбута та перші срібні гривні Київської Русі. Частину виставки демонструватимуть у віртуальній реальності. Саме завдяки цьому стане можливим пролетіти над монументом «Батьківщина-мати», озером Синевир та урочищем «Каскади», прогулятися відновленим Невицьким замком і потрапити до «дев’ятки» – найбільшої доменної печі Європи. Крім того, на виставці можна буде побачити відтворені в натуральному розмірі «Тунель кохання» з Клевані та п’ятиметрову голову статуї «Батьківщина-мати».

Виставка Ukraine WOW триватиме до 29 грудня. В рамках експозиції відбудуться лекції і майстер-класи. Також планують провести перформанс, на якому майстриня буде ткати килим за українською традиційною технікою. Спробувати зробити це власноруч зможуть і відвідувачі.

Після закінчення виставки «Укрзалізниця» планує здавати приміщення в оренду для культурно-мистецьких заходів тощо.

Фото: Ukraine WOW