The Village Україна розповідає про головні альбоми сезону – від Iggy Pop до Lil Yachty.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

SZA – SOS

SZA – Kill Bill

Хто це: R'n'B-співачка та авторка пісень, яка випустила свій перший альбом Ctrl у 2017 році.

Чому варто послухати: Цей 22-трековий альбом протримався на вершині чарту Billboard 200 майже вісім тижнів – це рекорд для жінки-виконавиці, який раніше належав альбому Тейлор Свіфт «Folklore».

Реліз: 9 грудня 2022

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Moby – Ambient 23

moby – 'amb 23-1'

Хто це: Один із найвідоміших композиторів електронної сцени, який працює із музикою уже майже 40 (!) років.

Чому варто послухати: Ambient 23 – це дві з половиною години якісного ембієнту. «Зроблено, щоб допомогти впоратися з тривогою (моєю власною, і, сподіваюся, вашою теж)», – пише музикант у соцмережах. Звучить, як чудова пропозиція в ці непрості часи.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 1 січня 2023

Iggy Pop – Every Loser

Iggy Pop – Strung Out Johnny

Хто це: 73-річний американський рок-співак, один із засновників і гуру альтернативного року. Переконатися в цих твердженнях наживо ми могли б на UPark-2022, де був запланований виступ Іггі, якби не повномасштабне вторгнення РФ.

Чому варто послухати: «На своєму 19-му сольному альбомі Іггі такий самий дикий – і лютий – як ми чули його за останні роки», – пише у своєму рев’ю видання NME. Для створення автентичного гараж-рок аранжування Іггі зібрав справжній зоряний склад рок-легенд, зокрема Чеда Сміта з Red Hot Chili Peppers, басиста Даффа Маккагана з Guns N' Roses, Тревіса Баркера з Blink 182 та багато інших.

Реліз: 6 січня 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Maneskin – Rush!

Maneskin – The Lonelinest

Хто це: Італійський рок-гурт, який здобув перемогу на позаторішньому «Євробаченні».

Чому варто послухати: Хоча б для того, щоб дізнатися, що такого на платівці могли втнути рокери, що Pitchfork називає її «абсолютно жахливою на всіх можливих рівнях» та оцінює роботу у два бали.

Реліз: 20 січня 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Mac DeMarco – Five Easy Hot Dogs

Mac DeMarco – Five Easy Hot Dogs

Хто це: Канадський виконавець, який сам пише та продюсує свою музику, а також запустив лейбл Mac's Record Label. У позаминулому році музикант мав виступити в Києві на Артзаводі Платформа.

Чому варто послухати: В очікуванні цього альбому ми назвали його «амбітним інді-концептом від інді-рокера зі стажем». Він відрізняється від попередніх у дискографії ДеМарко тим, що є повністю інструментальним і був записаний під час подорожі з Лос-Анджелеса до Нью-Йорка, як результат, кожна пісня в альбомі має назву міста, у якому вона була записана. Загалом критики сходяться на думці, що робота доволі посередня у своїй простоті, але місцями має цікаве звучання.

Реліз: 20 січня 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Sam Smith – Gloria

Sam Smith – I'm Not Here To Make Friends

Хто це: Їхня нещодавня епатажна поява на Brit Awards довела, що Сем Сміт можуть вражати не лише їхнім янгольським контратенором, а й самобутнім відчуттям стилю.

Чому варто послухати: Бо ми, наприклад, очікували цікаве звучання та справді його отримали. Сміт працювали над цим альбомом із продюсерами Джиммі Нейпсом, Stargate та Ilya в Лос-Анджелесі, Ямайці та Лондоні, а також залучили до запису Еда Ширана, Koffee та канадську виконавицю Джессі Реєз. Робота вийшла ритмічною та танцювальною, ліричність відійшла на задній план. Оглядачка The Guardian пише, що хоч Сем однозначно вводять свій альбом в музичну історію, але повністю не розкривають його потенціалу як танцювальної роботи.

Реліз: 27 січня 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Lil Yachty – Let's Start Here

Lil Yachty – Say Something

Хто це: Репер, який вигадав свій жанр bubblegum trap і робить якісний попреп, не цураючись експериментів.

Чому варто послухати: Бо вийшло доволі неоднозначно. Pitchfork не дуже зайшло, а от у Rolling Stone кажуть, що поєднані в альбомі експериментальний рок і джаз із майже бездоганним виконанням, створюють щось, що відчувається по-справжньому новим.

Реліз: 27 січня 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Young Fathers – Heavy Heavy

Young Fathers – 'I Saw'

Хто це: Шотландське хіп-хоп тріо, які не на жарт «запалили» UPark у Києві у 2018 році.

Чому варто послухати: Перший за чотири роки тиші альбом дуже сподобався критикам і шанувальникам гурту. Зокрема, у NME хвалять роботу за гармонічне поєднання в ній соулу, попу, року та хіп-хопу та глибоку лірику, що тонко вплетена в загальний концепт.

Реліз: 3 лютого 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

John Frusciante – I and II

Хто це: Той самий гітарист Red Hot Chili Peppers повернувся з двома електронними сольниками відразу (на музичних сервісах у вільному доступі є лише друга платівка).

Чому варто послухати: Джон створював музику для цих альбомів, очистивши думки після півтора року написання та запису матеріалу для RHCP, тому ці доволі специфічні платівки розкриваються вельми поступово та обов’язково знайдуть свого слухача, можливо, саме вас.

Реліз: 3 лютого 2023

Де слухати: Apple Music, Spotify

Paramore – This Is Why

Paramore – Running Out Of Time

Хто це: Рок-гурт, який пройшов довгий шлях відтоді, як вибухнув на музичній сцені в середині 2000-х.

Чому варто послухати: Це перший альбом Paramore з 2017 року, який Rolling Stone називає «чудовим забігом у постпанк, що пронизаний новим набором тривог – від спостереження за глобальними подіями до вирішення особистих проблем, пов'язаних із настанням тридцятирічного віку».

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 10 лютого 2023

Pink – Trustfall

Pink – Trustfall

Хто це: Та сама попрок-бунтарка, яка запам’ятовується не тільки своєю музикою, а і яскравим зухвалим іміджем.

Чому варто послухати: Під час роботи над цим альбомом співачка розповідала, що Trustfall, можливо, стане найкращим у її творчому доробку. І хоча дехто, як-от The Independent, критикує роботу за відсутність цілісного звучання, Rolling Stone хвалить за вдале жонглювання жанрами.

Де слухати: Apple Music, Spotify, Deezer

Реліз: 17 лютого 2023

Skrillex – Quest for Fire

Skrillex – Quest for Fire Basement Set

Хто це: Дабстеп-легенда з вісьмома статуетками «Ґреммі» та засновник музичного лейбла OWSLA, який навчав Zedd та Alvin Risk.

Чому варто послухати: Це перший за десять років повноформатний сольний реліз Skrillex, на якому ще 25 запрошених гостей і багатий жанровий діапазон. «Повернення [Skrillex] значною мірою виправдовує хайп навколо», – коментують NME.

Де слухати: Apple Music, Spotify

Реліз: 17 лютого 2023

Gorillaz – Cracker Island

Gorillaz – Cracker Island ft. Thundercat

Хто це: Віртуальний бенд Деймона Албарна з анімаційними героями, які з року в рік стабільно підкорюють музичні чарти цілком реального світу.

Чому варто послухати: У Consequence рецензують нову роботу, порівнюючи її з альбомом Plastic Beach 2010 року. Якщо перший «критикував поверхневу природу споживацтва та матеріальних цінностей на пізній стадії капіталізму», то Cracker Island називають «скарбницею посилань на попкультуру, що занурює в розчарування, у якому ти губишся серед штучного суспільства, що може зруйнуватися будь-якої миті».

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 лютого 2023

Logic – College Park

Logic – Wake Up (feat. Lucy Rose)

Хто це: З початку своєї музичної кар'єри у 2010 році Logic випустив сім студійних альбомів, написав роман і зафітував із безліччю культових артистів, зокрема з Eminem, Joyner Lucas, Wiz Khalifa та навіть з одним з учасників цього списку Маком ДеМарко. Головний хіт – пісня «1-800-273-8255», у назві якої нагадування про номер телефонної лінії запобігання суїциду.  

Чому варто послухати: Clash пише, що в найкращі моменти це найсильніша робота Logic.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 лютого 2023

Adam Lambert – High Drama

Adam Lambert – Holding Out for a Hero

Хто це: Той самий фіналіст восьмого сезону «Американського ідола», який через два роки після виступу на шоу став новим лід-сінгером гурту Queen у музичному об’єднанні Queen + Adam Lambert. 

Чому варто послухати: Адам у цьому кавер-альбомі повертається до свого кастинг-минулого. Британський The Telegraph хвалить фірмову манеру виконання Ламберта за щирість та проникливість. Серед артистів, переспівані треки яких можна почути на альбомі – Бонні Тайлер, Біллі Айліш, Duran Duran та Lana Del Rey.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 лютого 2023