Планувати поїздку на літній фестиваль варто заздалегідь – аби встигнути придбати квитки та продумати подорож. Щоб допомогти вибрати лайнап фестивалю та прорахувати витрати, розповідаємо про головні музичні події літа, які відбудуться в Європі: хедлайнери, локації, дати, вартість квитків, кемпінг.

Primavera

Хто виступить: Cardi B, Rosalia, Suede, Interpol, Primal Scream, Solange, Stereolab, Future, Mac Demarco, Джеймс Блейк


Коли: 30 травня – 1 червня

Де: Барселона, Іспанія

Квитки: 195 євро на весь тиждень фесту

Лінк

Фестиваль проходить у Барселоні на спеціальному майданчику Forum. Він розташований не в центрі міста, але ідеально підходить для літнього відпочинку біля моря. Primavera проходить в комфортних міських умовах, тому на фестивалі немає кемпінгу. Цього року його лайнап уперше гендерно збалансований – серед учасників порівно жінок та чоловіків.

Primavera Sound 2019 Barcelona: The New Normal

Orange

Хто виступить: Cardi B, Solange, The Raconteurs, Marshmello, Quebonafide, Трой Сіван


Коли: 31 травня – 1 червня

Де: Варшава, Польща

Квитки: 419 злотих (97 євро) за всі дні

Лінк

На двох музичних сценах польського фестивалю виступають як хард-рокери й електронні виконавці, так і репери з поп-співаками. Це теж міський фест – з 2017 року відбувається на варшавському іподромі, кемпінг відсутній. Цього року серед хедлайнерів Cardi B та Solange.

Orange 2018. Aftermovie

Rock Werchter

Хто виступить: Pink, The 1975, Bring Me the Horizon, The Cure, Muse, Nothing But Thieves, Robyn, $uicideboy$, Years and Years


Де: Верхтер, Бельгія

Коли: 27-30 червня

Квитки: 243 євро за всі дні + 30 євро за кемпінг

Лінк

Щорічний рок-фестиваль із топовими хедлайнерами відбувається у Бельігї з 1974 року. Тепер він не обмежується одним жанром – у цьогорічному лайнапі як рок-гурти (The Cure, Nothing But Thieves, Muse), так і Pink, Years and Years, Florence + The Machine та Vance Joy. Фестиваль триває чотири дні на чотирьох сценах. У вартість повного квитка не входить кемпінг, його потрібно замовляти окремо.

Rock Werchter lineup 2019. The Cure

Glastonbury

Хедлайнери: The Killers, The Cure, Stormzy, The Chemical Brothers, Майлі Сайрус, Джанет Джексон, Кайлі Міноуг


Де: Гластонбері, графство Сомерсет, Велика Британія

Коли: 26-30 червня (5 днів)

Квитки: солд-аут. Перепродаж квитків стартує у квітні

Лінк

«Британський Вудсток» – так називають цей івент, що проводять з 1970 року. Майданчиком для легендарного фестивалю є ферма неподалік від однойменного містечка на південному заході країни. Її власником є засновник фесту Майкл Івіс. Це фестиваль сучасної музики, театру, танців, цирку, комедії, кабаре та інших видів мистецтва. До Glastonbury-2019 зробили дворічну паузу задля відновлення газону. Також цього року на фестивалі заборонили пластикові пляшки – через надмірну кількість одноразового сміття, яке залишають після себе відвідувачі.

Best of Glastonbury 2017

Lollapalooza

Хедлайнери: Kings of Leon, Swedish House Mafia (Німеччина), Twenty One Pilots, Martin Garrix (Франція, Німеччина), Travis Scott, Foo Fighters, Lana Del Rey (Швеція), $uicideboy$ (Франція), The 1975, Mø (Франція, Швеція)


Коли: 28-30 червня (Швеція), 20-21 липня (Франція), 8-9 вересня (Німеччина)

Де: Стокгольм, Париж, Берлін

Квитки: 149 євро (Франція, Німеччина); 2 695 шведських крон, або 256 євро (Швеція) за всі дні

Лінк

Аналоги чиказького фестивалю проходять у Бразилії, Аргентині, Чилі, а також одразу в трьох європейських столицях: Парижі, Берліні та Стокгольмі. Традиційно фестиваль пропонує меломанам альтернативу, хіп-хоп, хеві-метал, панк-рок.

Lollapalooza 2019. Announcement

Roskilde

Хедлайнери: Боб Ділан, The Cure, Cardi B, Travis Scott, Mø, Robert Plant and the Sensational Space Shifters, Robyn, Bring Me the Horizon


Де: Роскілле, Данія

Коли: 29 червня – 6 липня

Квитки: 2 100 данських крон (280 євро) за всі дні

Лінк

Цінності фестивалю Roskilde – музика, активізм, мистецтво, кемпінг і свобода. Найбільший музично-мистецький фестиваль Північної Європи проходить з 1971 року. Він некомерційний: усі зароблені кошти йдуть на благодійність. Щороку тут фокусуються на певній соціально важливій темі. Останніми роками акцент робили на рівності в усіх її проявах. Цьогоріч серед учасників навіть нобелівський лауреат Боб Ділан.

Roskilde lineup 2019

Opener

Хто виступить: Travis Scott, The 1975, The Smashing Pumpkins, Diplo, G-Eazy, Flatbush Zombies, Vampire Weekend, Idles, J Balvin, Swedish House Mafia


Коли: 3-6 липня

Де: Гдиня, Польща

Квитки: 699 злотих (162 євро) за всі дні з кемпінгом або 599 злотих (139 євро) без кемпінгу

Лінк

На цьому фестивалі виступали Бйорк, Jay-Z, Blur, Snoop Dogg, Coldplay і Каньє Вест. Локація – аеропорт Гдиня-Косаково. На фесті є три сцени: основна і дві для електронної музики. Жанри – панк-рок, хіп-хоп, інді, танцювальна музика, реп, треп. Також у програмі інсталяції художників, показ мод, експериментальне кіно, документалки й театральні постановки.

Opener Festival 2018. Aftermovie

Down the Rabbit Hole

Хто виступить: Vampire Weekend, Underworld, Robyn, Skepta, Rosalia, The Roots, Editors, Жанель Моне


Де: De Groene Heuvels (парк «Зелені пагорби»), провінція Гелдерланд, Нідерланди

Коли: 5-7 липня

Квитки: 164 євро + кемпінг + маршрутне таксі в обидва боки

Лінк

Локація розташована за містом, туди з Амстердама вирушають окремі фестивальні маршрути. Концепція івенту – пригоди, метушня, сюрреалізм, психоделіка. Down the Rabbit Hole є джерелом натхнення для рокерів, діджеїв, митців, кінорежисерів. Окрім музичної програми, тут буде нагода помедитувати в лісі, зіграти на гітарі біля вогнища.

Down the Rabbit Hole 2018. Aftermovie

Mad Cool

Хедлайнери: The Cure, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Noel Gallagher’s High Flying Birds, The 1975, Years and Years, The National, The Smashing Pumpkins, The Hives, Майлз Кейн


Коли: 11-13 липня

Де: Мадрид, Іспанія

Квитки: 175 євро за всі дні, на фестивалі немає кемпінгу

Лінк

Фестиваль торік пропонував топовий лайнап (Depeche Mode, Kasabian, Джек Вайт) за доступними цінами, і глядачі були в передчутті неймовірних вражень від концертів, але не так сталося, як гадалося: Massive Attack скасували виступ через те, що їхній звук перекривав звук з іншої сцени, а відвідувачі скаржилися на довжелезні черги та погане володіння англійською мовою персоналом. До наступного року організатори пообіцяли провести роботу над помилками. Цьогоріч склад учасників не менш зірковий: The Cure, Іґґі Поп і The Chemical Brothers.

Mad cool 2018. Aftermovie

Øyafestival

Хедлайнери: The Cure, Robyn, Tame Impala, Karpe, Sigrid, Unge Ferrari, Christine and the Queens, Джеймс Блейк


Де: Осло, Норвегія

Коли: 6-10 серпня

Квитки: 317 євро за всі дні

Лінк

Øyafestival проходить у Tøyen Park з 2014 року. Після заходу сонця дійство переноситься в нічні клуби Осло. Можна поєднати задоволення від музики з літніми розвагами, для яких пристосований парк. На фестивалі представлені рок, поп, R&B, електронна музика, психоделіка, реп.

Øyafestival 2018. Aftermovie

Sziget

Хто виступить: Foo Fighters, Ед Ширан, Twenty One Pilots, Post Malone, Florence + The Machine, The National, The 1975, Martin Garrix, Years and Years, Том Оделл


Коли: 7-13 серпня

Де: Будапешт, Угорщина

Квитки: 329 євро за всі дні + кемпінг

Лінк

Sziget – п’ятий за величиною музичний фестиваль світу та найбільший фестиваль Східної Європи. Локація – острів Обуда в центрі Будапешта (Sziget угорською – «острів»). Тут зберуться виконавці різних жанрів: альтернативний рок, хіп-хоп, інді-поп, фолк, соул, хаус, електронна музика. Розміститися в наметовому містечку можна майже всюди, окрім програмних та VIP-зон. Якщо немає з собою намету, можна його замовити на місці з установкою – вартість від 95 євро. Про вартість поїздки – у матеріалі «Скільки коштує подорож на Sziget».

Sziget 2018. Aftermovie

Flow

Хто виступить: Cardi B, The Cure, Tame Impala, Robyn, Father John Misty, Blood Orange


Де: Гельсінкі, Фінляндія

Коли: 9-11 серпня

Квитки: 205 євро за всі дні

Лінк

Локація фестивалю – неактивна теплоелектростанція, збудована на початку ХХ століття неподалік від центру міста. Це не лише музичний фест, а й мистецька виставка з відео, інсталяціями та стрит-артом. На Flow заборонено перебувати тим, кому менше як 18 років – навіть під наглядом дорослих. Кемпінг – відсутній, тому варто подумати про оренду житла в місті.

Flow 2019

Pukkelpop

Хто виступить: Twenty One Pilots, The National, Post Malone, Royal Blood, Tame Impala


Де: Гасселт, Бельгія

Коли: 15-18 серпня

Квитки: 205 євро за всі дні + кемпінг

Лінк

Попри трагедію 2011 року (тоді стався ураган, що призвів до людських втрат і скасування всіх подальших концертів), фестиваль залишається одним із найпопулярніших у Бенілюксі. Має зону для кемпінгу, яка вміщує 40 000 людей. На літаку можна дістатися з Києва до Брюсселя, потім автобусом або таксі до Гасселта.

Imagine Dragons at Pukkelpop 2018

Rock en Seine

Хедлайнери: The Cure, Major Lazer, Jorja Smith, Aphex Twin, Foals, Royal Blood, Agar Agar, Alpha Wann, Balthazar, Bring Me the Horizon


Де: передмістя Парижа, Франція

Коли: 23-25 серпня

Квитки: 159 євро за всі дні + кемпінг від 22 євро за ніч

Лінк

Фестиваль рок-музики на березі Сени в старовинному парку Сен-Клу, розташованому в однойменному західному передмісті Парижа. На п’яти сценах щорічно виступають зірки поп-, рок-, інді- та електронної музики. Фестиваль називають паризьким Гластонбері. Торік хедлайнером був гурт 30 Seconds to Mars.

Rock en Seine lineup 2019

Обкладинка: Sziget Festival 2017 / Rockstar Photograpers