The Village Україна на власному досвіді розповідає, у скільки обійдеться тижнева подорож на музичний фестиваль Sziget у Будапешті.

Текст: Дар’я Батозська

Фото: Андрій Максімов

Ювілейний Sziget очима українців

За словами András Berta, International Relations Director Sziget Festival, 25-й ювілейний фестиваль Sziget-2017 відвідало 452 тисячі гостей з більш ніж 100 країн світу, серед яких більше 1000 українців. У деяких з них ми дізналися, як можна зробити цю подорож кращою.

Кількість днів: 7

Підготовка

Перед початком подорожі максимальну кількість інформації можна знайти на україномовній версії сайту фестивалю, який познайомить з лайнапом, видами кемпінгів, способами дістатися, додатковими бонусами та активностями поза фестивалем.

Також на вході можна взяти паспорт громадянина Сігету та дізнатись з нього все необхідне. На фестивалі часто можна побачити людей з цим паспортом: хтось вивчає лайнап та розклад розваг, хтось додає в нього своє фото (послуга безкоштовна в так званій еміграційній службі Сігету), а  хтось ставить в нього візи на кожній активності, щоби потім отримати безкоштовний мерчандайз.


Я на фестивалі шостий рік поспіль. Найголовніше, що можу порадити: враховуйте, що фестиваль проходить 7 днів та розташований на острові. Тому велика вірогідність того, що всі сім днів погода буде різною, а різниця температур вдень та вночі може складати 10-20 градусів. Враховуйте це при формуванні гардеробу.  По-друге, якщо ідете компанією, заздалегідь домовляйтесь про місце зустрічі, якщо загубитесьта не матимете зв’язку


Олександра СерафИмович

фотокореспондентка Buro247

Квиток

Якщо спланувати подорож заздалегідь, можна суттєво зекономити на квитках. Традиційно фестиваль має 4 підвищення цін на квитки, після поступового оголошення хедлайнерів.

Андрій Лімп

менеджер клубу Atlas, концертної агенції PMK та фестивалю Atlas Weekend


Якщо придбати квитки в перші 25 годин продажу (це зазвичай буває у жовтні), то отримуєш найнижчу ціну та безкоштовний фірмовий мерчандайз. Треба слідкувати за новинами на офіційному сайті. Я встиг


Транспорт

Дістатися до Будапешту можна кількома способами.

  Літак. Вартість від 2200 грн в обидва боки – Wizzair або від 2700 грн – МАУ.

  Потяг + автобус. Укрзаліницею дістатися до міста Чоп, а звідти рейсовим автобусом до Будапешту. У сумі це буде близько 1500 грн в обидва боки.

 Автобусний тур. Туристичні агенції пропонують тури на Сігет або до Будапешту, включаючи відвідування Сігету, з Києва чи Львова за 4500-7500 грн.

 Автомобіль. Бензин в обидва боки обійдеться близько 5000 грн. Такий спосіб буде вигідним, якщо в автомобілі їхатиме від трьох чоловік. Варто врахувати штрафи за паркування та перевищення швидкості на території Угорщини від 1000 грн.

Прибувши до Будапешту, ще треба дістатися самого острова Обудай, де проходить фестиваль. Існує кілька вариантів:

 Таксі. Вартість 28 грн/км. Трансфер аеропорт-фестиваль обійдеться близько 1000 грн.

 Airport Sziget Transfer Bus. Це прямий трансфер без зупинок, до парковки фестивалю, що ходить в обидва боки кожні 15-30 хвилин та коштує 240 грн.

 Громадський транспорт. Щоб дістатися з аеропорту до фестивалю доведеться їхати з двома пересадками громадським транспортом. Через зручні транспортні розв’язки Будапешту це займе не більше години часу та обійдеться у 100 грн. Прокласти маршрути громадським транспортом можна за допомогою Google maps.

 CityPass. Це безлімітний абонемент на всі види громадського транспорту (метро, трамвай, електричка, водний трамвай) протягом 13 днів, а також проїзд на вищевказаному трансфері з аеропорту, 1 безкоштовний вхід до купалень Сечені, знижки на вхід до музеїв та деяких закладів Будапешту. Його можна придбати на сайті фестивалю або в аеропорту. Вартість: 42 євро (1260 грн).

Житло

Є декілька вариантів проживання на території фестивалю.

Безкоштовний кемпінг. На території намет можна поставити будь-де, виключаючи хіба що території танцювальних майданчиків та фуд-кортів. Але щоб зайняти зручне місце, краще приїжджати в нульовий день, максимум – вранці першого дня.

Платний кемпінг. Кемпінгів існує кілька видів, докладніше про переваги кожного з них можна дізнатися на офіційному сайті. В цьому випадку можна не поспішати займати місця, бо в будь-якому разі відпочинок буде відносно зручним. Тут є кімната відпочинку з пуфами, розетками, Wi-Fi та навіть піаніно, де можна залишити девайси для безкоштовної зарядки, душі з горячою водою, комфортні туалети, невеличкий парк для відпочинку зі столами та лавами. Кожен кемпінг має власну сцену, тому краще взяти з собою беруші. Це стосується і безкоштовного наметового містечка, де зранку чутно саундчеки однієї із найближчих сцен.

Анна Головко

маркетолог


Ми 3-й рік поспіль їздимо в кемпінг Сігету великою компанією. В одному великому багажному місці можна спокійно перевезти наметове спорядження для 2-3 людей, і ще 1000 корисних дрібничок на додачу. З приводу останніх. Незамінна річ – подовжувач для розеток. Будь-яка зайнята розетка одразу стає вашою. Взятий або ж придбаний металевий чи пластиковий посуд – це ваше дешеве харчування. Ніякого джанк-фуду: купуємо у Ашані тунець, листя салату, оливкову олію та в’ялені томати – і насолоджуємося повноцінним обідом. У нагоді стане і старий-добрий кип’ятильник: і кашу заварити, і каву, і шокувати европейців магічним гаджетом. Ще раджу взяти український прапор та сигнальний скотч: відокремите табір, відшукаєте співвітчизників.


Для тих, хто не має наметового спорядження, є можливість взяти його на місці в оренду: набір «намет, каремат, ковдра, ліхтар» – 2370 грн, надувний мартац – 480 грн.

Альтернатива – взяти спорядження у друзів. Але в разі перельоту лоукостом цей варіант теж потребує додаткових витрат на багаж, бо у ручну поклажу все це не вміщується. Вартість перевезення багажу: МАУ – 701 грн в один бік, Wizzair – 1115 грн в один бік.

Але вигідніше купити в гіпермаркеті набір «намет, два спальника, два каремата» за 1200 грн та залишити все це на фестивалі. Саме через те, що європейці вже давно прийшли до цього висновку і кожного року полишають безліч спорядження тут, у 2016-му організатори фестивалю впровадили акцію, в якій передали все полишене спорядження біженцям.

Якщо ви не готові займатись облаштуванням своєї тижневої оселі, можна жити у Будапешті. Від всіх сцен фестивалю йти не більше 20 хвилин до громадського транспорту, який ходить у дні фестивалю цілодобово. Варіантів проживання у Будапешті теж кілька:

Каучсерфінг. У мережі досить багато інформації щодо цього сервісу. Цей варіант безумовно найдешевший, але не дає жодних гарантій і підходить тим, хто звик довіряти незнайомцям.

Хостел. Найпопулярніший сервіс для цього booking.com. Треба розуміти, що на дати Сігету вони всі заброньовані. Тому варто бронювати хостел заздалегідь.

Апартаменти. Надійніше за все це робити за допомогою сервісу Airbnb. Для компаній від 5 чоловік зняти квартиру у місцевих жителів буде дешевше за хостел, а іноді навіть за кемпінг.

Зв'язок

Безвізовий режим збільшив кількість вигідних пропозицій щодо спілкування у роумінгу від українських мобільних операторів: хвилина розмови коштує близько 2 грн, СМС близько 1,5 грн, мобільний інтернет – від 35 грн за 100 МБ.

Після прильоту можна активувати роумінг і отримати в СМС точні тарифи або заздалегідь дізнатись подробиці у відповідного оператора. І звичайно щоб бути на зв'язку, треба мати для свого гаджета powerbank.

Корисним буде в зоні Wi-Fi встановити такі мобільні додатки:

 Sziget Festival. Дозволяє не розгубитись поміж сотнями артистів на кількох сценах та оптимально спланувати свій музичний маршрут, користуватись картою фестивалю та довідковою інформацією, отримувати сповіщення з найважливішими новинами.

 Maps.Me. Дозволяє завантажити карту країни чи міста та користуватися нею офлайн.

 Yelp. Якщо ви плануєте протягом фестивалю ще й гуляти Будапештом, то буде корисним пошукати заклади потрібної категорії поруч з вами. Фільтр дозволить знайти кафе, ресторани, перукарні, магазини, ринки, хостели або готелі.

Розрахунки

На території фестивалю можна розраховуватись:

 Фестивальною карткою Festipay (отримується безкоштовно). Її можна поповнювати готівкою (без комісії) або за допомогою банківської картки (з фіксованою комісією 500 HUF за поповнення).

 Чіпом на спеціальному браслеті Festipay (продається окремо). Умови поповнення такі ж як для фестивальної картки.

 Банківською платіжною карткою з бесконтактним чіпом (Mastercard PayPass, Visa PayWave). Цей варіант дозволяє сплачувати напряму вашою платіжною карткою та не турбуватися про поповнення окремих браслета/картки. Зауважте, що всі транзакції відбуваються у форінтах, тож ваш банк та платіжна система може взяти комісію. Такою карткою можна разраховуватись також у закладах та супермаркетах Будапешту.

 Фестивальну картку або браслет Festipay можна зареєструвати в офіційному мобільному додатку Sziget та поповнювати за допомогою смартфона (прив'язавши вашу банківську картку) в будь-який час без комісії. 

 Смартфоном.

Андрій Максімов

фотограф


Функція безконтактних платежів є також у деяких моделях смартфонів. Я встановив мобільний додаток свого банку та NFC модуль, на Сігеті просто прикладав телефон до терміналу і взагалі не мав справ з готівкою та картками


Їжа

Ціни фуд-корту:

Шматок піци – 75 грн

Лапша або паста – 200 грн

Млинець – 140 грн

Кава – 90 грн

Кола – 49 грн

Пиво – 70 грн

Через високі ціни на фуд-корті багато учасників купують продукти в гіпермаркеті Ашан. Ціни у ньому приблизно такі ж, як в Україні.

Розваги

Одна з найпоширеніших характеристик Сігету: «Навіть якщо прибрати з Сігета всі музичні сцени, тут буде дуже весело». Немузичні активності  – цирк, театр, спорт, акробатичні вистави, майстер-класи, квести, розіграші, конкурси, арт-інсталяції, музеї, лекторії, в тому числі від культового каналу TED, – відрізняють Сігет від решти музичних фестивалів.

Катерина Скуридіна

PR-менеджер Jazz Koktebel Festival та гурту "Друга ріка", співзасновник Don't Stop Agency


Я завжди знала, що Sziget – це не про музику. Але тільки цього року, завдяки досить слабкому лайнапу, я змогла оцінити інші активності острова. І це найцікавіше, що зі мною сталося! За тиждень я побувала всього на 10 концертах, зате на деякі циркові вистави сходила кілька разів. Цирк – це, найголовіше, що відкрив для мене Sziget цього року. Вже вдома, досліджуючи колективи, які мені сподобалися, я дізналася, що серед них є рекордсмени книги рекордів Гіннеса і колишні учасники Cirque du Soleil. Дуже рада, що у мене був час оцінити вуличні перфоманси. На виступах багатьох хедлайнерів я вже була в Україні та Європі, а ось де я ще побачу пересувні музичні механізми або картонний оркестр?


 Загалом витрачено: близько 20 000 грн

Гості

За даними організаторів, найбільше учасників на фестиваль цього року приїхало з Нідерландів, Великобританії, Франції, Німеччини та Італії.

На фестиваль приїздили голлівудські зірки: Ештон Катчер, Міла Куніс, Джастин Теру, Даніель Брюль та Люк Еванс.

Засновник фестивалю привітав 8-мільйонного відвідувача – дівчину з Трансільванії – та вручив їй пожиттєвий квиток на Sziget.

Багато гостей привозять дивакуваті костюми, роблять яскравий грим та зачіски.