У березні 2022-го український онлайн-кінотеатр Takflix запустив власне кіновиробництво та презентував перший короткометражний документальний фільм «Голубівники Києва». Над зйомками працювала команда, яка раніше створила фільм «Вхід через балкон» – режисер Михайло Волков і продюсер Роман Блажан.

Стрічка розповідає про киян, які розводять голубів. Пенсіонери Марк, Марат і Григорій живуть на лівому березі та тримають голубівні. Щодня вони доглядають за своїми птахами поруч із домом, а раз на рік збираються з іншими голубівниками на пташиних ринках.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Коли Михайло Волков уперше зустрів одного з героїв майбутньої стрічки, той прийняв режисера за працівника КМДА, який хоче знести його голубівню. «Те, що я просто хотів зняти про голубів відео, для них це був шок», – каже Волков.

Розпитали режисера стрічки про його героїв і їхніх голубів, а також про те, чому старе хобі містян, яке вже перетворилося на сенс їхнього життя, може зникнути разом із поколінням.

 Фільм «Голубівники Києва» можна безплатно подивитися на Takflix до 30 березня.

Михайло Волков


режисер фільму «Голубівники Києва»

– Фільм знімали вже під час повномасштабної війни, однак жодних згадок і візуальних маркерів війни у стрічці немає (хоча зйомки відбувалися й у деокупованій Бородянці). У фільмі голуби просто спокійно кружляють над Києвом, і в якийсь момент починає здаватися, що в цьому закладений символізм. Це про мир?

– Ні, такого символізму взагалі немає. Ну тобто ми просто знімали там, де не було жодних руйнувань, улітку. Були сирени, але через відео дійсно не простежується війна взагалі.

У Бородянці ця компанія голубівників проводить свій «фест», і от у 2022-му він мав відбутися за день до повномасштабного вторгнення. У них якраз мала бути виставка «Голуб миру», мали зібратися люди з усієї Київської області та виставляти своїх голубів. Ну, але почалося повномасштабне вторгнення, і тому виставку перенесли аж на літо, коли ми вже знімали фільм.

– Низка режисерів і митців загалом на початку повномасштабного вторгнення в принципі ставили під сумнів доцільність своєї роботи. Ти вирішив зняти стрічку про голубів Києва. Чому саме це захотілося транслювати зараз?

– У нас був цей проєкт ще до повномасштабного вторгнення, і ми просто відклали його на полицю. І так збіглося, що Надя [Надія Парфан, засновниця онлайн-кінотеатру Takflix – ред.] списалася з Nowness [британська відеоплатформа – ред.], у них закрутився спільний проєкт, і вона каже: «Треба зняти щось про Київ, типу фільму про балкони, що у вас є?» Ми кажемо, що, блін, у нас же є ця тема про голубів. Далі зідзвонилися, зробили невеличку презентацію, Nowness і Надя подивилися, ну і всі сказали: «Клас, давайте знімати».

А щодо доцільності під час війни… Мені здається, ми й так зараз постійно в негативних новинах, на вулицях подекуди розруха, відчай, сум. Має ж бути щось, що надихає, або принаймні відволікає на декілька хвилин.

– Так, люди у коментарях на платформі пишуть, що завдяки стрічці відкрили для себе нову сторінку з життя Києва. А для тебе персонально вона відкрилася під час зйомок фільму «Вхід через балкон»? Ти, здається, тоді вперше помітив Григорія, одного з героїв майбутньої стрічки.

– Так, ми знімали «Вхід через балкон», і просто навпроти балкону стояла голубівня. І я вперше побачив, як мужик відкриває голубівню та починає випускати голубів. До того я бачив голубники, але вони всі були закриті, я не розумів, що там всередині взагалі коїться.

Це якраз був наш перший герой, Григорій, і я тоді кажу йому: «Слухайте, а це ви власник голубівні?» А це було літо, він стояв без футболки, у наколках, каже: «Ну, я». Я говорю: «А що ви робите з цими голубами?» А він такий дивиться на мене та відповідає: «Я їх їм». Я тоді зрозумів: ну точно наш герой.

Потім уже він мені сказав, що спочатку вирішив, ніби я «навіжений із КМДА, який хоче розбити їхні голубівні». Те, що я просто хотів зняти про голубів відео, для них це був шок.

– А був у них узагалі ентузіазм зніматися?

– Ну він мене слухав, слухав і не розумів, що це за Nowness, який такий Takflix, що це все взагалі таке. Потім через деякий час він зрозумів, що мені справді цікаво, і сказав: «Гаразд, якщо хочеш, приходь у неділю о п’ятій ранку».

А потім з’ясувалося, що я єдиний за все його життя поцікавився, що в нього там відбувається з голубами. У нього й онуки є, і діти, але нікому до цього немає діла, і взагалі люди цим не цікавляться.

– Інших героїв зустріли в Бородянці, на виставці?

– З одним товаришем мене познайомив Григорій, потім він сказав, що в Бородянці буде виставка та що я можу приїхати. Я запитав, як там із дозволами, як мені їх знімати. А він такий: «Просто постав камеру, тільки не починай свою розмову про Takflix, скажи, що просто знімаєш голубів».

У Бородянці ми спочатку зустріли Марка Борисовича, найбільш літнього з наших героїв. А потім уже всі почали підбігати, просили зняти їхніх голубів теж.

– То в голубівників Києва є ком’юніті?

– Якесь ком’юніті є, але воно розпадається. Як казав герой: «Люди мруть». Люди мруть, і нікому немає діла до цих голубівень.

– Тобто це люди, чию справу навряд чи хтось продовжить?

– Ніхто. Можливо, якісь 5% комусь передадуть своїх голубів, але навіть щодо цього я сумніваюся. Усіх інших просто не стане, і ці голубівні будуть наче ті металеві гаражі стояти, а потім їх знесуть, і все.

Я от не уявляю, щоб у мене батько розводив голубів, мав голубівню в Києві, а я б нічого з нею не робив. Але в більшості саме так.

– Хоча самі герої у стрічці говорять, що раніше голубівництво було звичним заняттям для киян.

– Так, вони казали, що раніше просто робити не було чого, тому всі й збиралися на вулиці з голубами. А зараз людям є чим себе зайняти.

Голуби в них насправді віднімають багато часу, сил, але вони дійсно від цього кайфують. Це така щира задоволеність тим, що ти робиш. Щодня о п’ятій ранку вони виходять, годують їх, випускають політати. Увечері вони залітають, і так кожен день.

Люди, буває, пишуть у коментарях, що «та це просто смердючі щури в небі літають, та і все». З того, що я дізнався під час зйомок, усі ці голуби щеплені, у них складна система харчування, спеціальний корм, вітаміни. І ще свійські голуби не можуть контактувати з дворовими.

Один із героїв мені розповів, що є така порода київський голуб, і що вона вважається потужною на міжнародній арені. І ще це один з улюблених голубів Майка Тайсона.

Ще дуже популярний миколаївський голуб, бо це степний птах. Вони ж голубів випускають для того, щоб, як вони кажуть, птахи «грали» в небі. Тобто голуб не просто літає, він повинен «грати». Наприклад, може робити сальто хвилин десять. Або дуже швидко вилітати вгору та кулею спускатися вниз. Це така «гра». І голубівники вихваляються, наприклад, якщо в них є порода, яка може зависати в небі на 15 хвилин, просто на одному місці.

Якщо біля дому десь є голубівня, можна спостерігати вранці, як голуби літають і завмирають біля неї, чи перекидаються в повітрі, чи літають такою прикольною зграєю, фігури якісь відтворюють.

– Ти досліджував це явище в масштабах міста, чи тобі було цікаво просто цих героїв показати через їхню харизму?

– Мене цікавили саме ці троє. Хотів через короткі історії показати, що таке голубники в Києві. Без антропології, звідки це взялося, історичних фоток, без усього цього. Просто є історія людини, є його портрет, і ось така в нього голубівня.

Це, напевно, можна назвати маленьким дослідженням про те, як суперстаре хобі простих хлопців переростає в сенс життя, і от вони все життя займаються цим. Ніхто про них не знає, ніхто їх не бачить, але тепер з’явилося про них відео.

– Де можна побачити героїв наживо?

– Вони всі мають голубники на лівому [березі]. Марк Борисович – біля «Комфорт тауну», а Григорій і Марат – біля готелю «Братислава» на Дарниці. Біля «Братислави», це вулиця Жмаченка, здається, прямо в одному з дворів за будинком дві ці голубівні стоять. Думаю, вони будуть не проти, щоб до них приїхали.

– А самі вони їздили на показ фільму?

– Тільки один із героїв приїхав, в інших не вийшло. Я їм надіслав посилання на фільм, але їм не вдалося його відкрити. Тому довелося записувати на флешку, везти їм і ще розповідати, як це все запустити. Але зрештою вони побачили, були прямо задоволені та сказали, що це найкраще, що відбулося з ними та з їхніми голубівнями.