Балкони, які власники переробили на свій лад, стали однією з візитівок української архітектури, а видавництво «Основи» навіть присвятило цьому явищу фотокнигу Balcony Chiс.

Київський відеопродакшн Minimal Movie випустив перший тизер фільму Enter Through The Balcony про український феномен балконів. Для створення стрічки команда об’їздила вісім міст, де спілкувалася з власниками балконів та експертами. А поки одні тихо ненавидять засклені балкони, інші продовжують їх переробляти для своїх потреб.


Роман Блажан режисер

керівний партнер Minimal Movie

Сьогодні балкони стали частиною нашого архітектурної спадщини. Різноманітність їхніх форм, кольорів і матеріалів повністю змінила архітектуру і той вигляд, який надавали будівлям і містам архітектори. З 60-х років у містах по всьому колишньому Союзі проєктували однотипні будівлі, проте сьогодні вже неможливо знайти двох однакових споруд.

Балкони – це «народна» архітектура, і вона говорить про ступінь свободи в суспільстві. Однак балкон – це те приватне, що вибирається за межі квартир і починає діалог з публічним. Міський простір не є фіксованою картинкою. Це живий організм, який змінюється разом з нами. Нам хочеться швидких змін у вигляді міст, але вони можливі лише через внутрішні зміни в суспільстві, у нас самих.

Ідея фільму з’явилася після закінчення роботи над промороликом для книги видавництва «Основи» Soviet Modernism. Brutalism. Post-Modernism. Після роботи з чистими образами модерністських будівель мимоволі різав око хаотичний вигляд наших житлових будинків. Нам було цікаво зрозуміти, як виник цей феномен. У дискусіях на цю тему часто відсутня інтелектуальна глибина і все зводиться до оціночних суджень з негативною конотацією. Одні лають інших за поганий смак, а ті вважають проблемою недостатнє адміністрування державою цього питання у правовій сфері. Коли ж ми почали консультації з експертами в архітектурі, соціології, історії, урбаністиці, антропології, то побачили, що у цього феномена величезна кількість площин.

Саме тому ми вирішили зробити фільм-дослідження, антропологічну подорож. У стрічці ми намагаємося показати різні перспективи у погляді на балкони – експерти з різних сфер дають коментарі на своїх балконах. Таким чином ми отримуємо багатоканальність сприйняття: експерт говорить і його балкон так само говорить про нього.

Крім експертів, ми записали інтерв’ю зі звичайними власниками балконів. Хтось змінив балкон, щоби коту було зручно виходити на вулицю, хтось, щоб сушити білизну. В Одесі ми знайшли балкон із входом через під’їзд – для власників це майстерня. У Києві героїня зберігає на балконі речі своїх дітей, які роз’їхалися, а молоді хлопці тут «висять» і відпочивають.

Для створення фільму ми обїхали вісім міст: Київ, Львів, Одесу, Вінницю, Полтаву, Горішні Плавні, Дніпро і Харків. Кожне місто унікальне, і в кожному є свій локальний контекст і зображення регіональної специфіки. Справжньою знахідкою стали Горішні Плавні. Це одне з наймолодших міст в Україні – синтетично створене в 60-х роках.

Ми сподіваємося, що глядач побачить зворушливу історію про сьогоднішню Україну, її людей. Через балкони ми намагаємося показати самих себе: боротьбу людини з державою, кордони приватного та публічного, які постійно сунуться.

Сьогодні самовільна архітектура є одним з найпотужніших трендів. Можливо, те, що у нас заведено вважати «недоархітектурою», є тією спадщиною, яку ми передамо нащадкам.


Артур Ароян

архітектор

Українські балкони – це вираження індивідуальності в умовах стандартизованої забудови. Людина намагається адаптувати типове середовище під себе, виразити свою особливість в окремому замкненому просторі. Тобто балкони – обличчя квартир, які ми бачимо зовні, водночас часто вони навіть більш щирі, адже туди напхано всього підряд.

Доволі часто можна бачити, як оригінальні наповнення балконів перетворюють їх на візуальні магніти, і вони починають привертати увагу перехожих, особливо гостей міста. Інколи це роблять усвідомлено, але зазвичай це випадковість. Звичайно, балкони в тому вигляді, який вони мають в Україні, спотворюють і сприйняття міського середовища загалом, і архітектури будівель зокрема. Проте, можливо, ці балкони і є найбільш цінними з погляду візуальної естетики.


Тізер Enter Through The Balcony

Фільм планують подати на національні та міжнародні фестивалі – першими його зможуть побачити саме журі та глядачі фестивалів. У вільному доступі стрічка з'явиться у 2021 році.