The Village Україна розповідає про ігри, на які ми чекаємо впродовж 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Трейлер S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Що це: Повноцінний сиквел головної української відеогри про Чорнобильську зону відчуження, на який ми чекаємо вже понад десятиліття. У S.T.A.L.K.E.R. 2 розробники з київської студії GSC Game World роблять ставку на персонажів, атмосферу Зони та битви з новими монстрами, а окремою фішкою називають те, що в кожного з неігрових персонажів буде унікальна модель зубів (чи їхня відсутність). Деталізацію персонажів і великий відкритий світ забезпечує ігровий рушій Unreal Engine 5, потужності якого торік показували в техно-демо у всесвіті «Матриці».

Чому чекаємо: Здається, ця гра дійсно вийде. GSC заявили, що ставлять розробку на паузу після початку повномасштабного вторгнення РФ до України (до того ж один із членів команди загинув на фронті), але в грудні поділилися трейлером з ігровим процесом, тому ми не можемо не додати S.T.A.L.K.E.R. 2 до цього списку. А ще це буде перша гра серії, доступна на консолях: утім, принаймні в перші три місяці, вона буде ексклюзивом платформ Xbox.


Коли: 2023

Платформи: PC (Steam), Xbox Series X/S

Forspoken

Трейлер Forspoken

Що це: Фрей живе в сучасному Нью-Йорку, але чарівним чином переноситься у фентезі-вимір і здобуває там магічні здібності.

Чому чекаємо: Історію Forspoken написали Емі Генніґ (Uncharted) і Ґарі Вітта, сценарист фільмів «Бунтар Один. Зоряні війни: Історія» та «Книга Ілая». За розробку ж відповідають люди, які робили Final Fantasy XV.


Коли: 24 січня

Платформи: PlayStation 5, PC

Starfield

Анонс Starfield

Що це: Нова гра від розробників Fallout і The Elder Scrolls про освоєння далеких галактик, яку вони самі називають «Skyrim у космосі».

Чому чекаємо: «Початок останньої подорожі людства» – Starfield присвятять колонізації космосу. Гра стане першим великим запуском після придбання видавця Zenimax Media компанією Microsoft за 7,5 мільярда доларів: Starfield буде ексклюзивом платформ Xbox Series X/S і Windows 10.


Коли: перша половина 2023

Платформи: PC (Windows 10), Xbox Series X/S

Dead Space

Трейлер Dead Space

Що це: Інженер Айзек Кларк повинен вижити на космічному кораблі, який атакують космічні монстри некроморфи. Римейк гри Dead Space 2008 року готують на ігровому рушії Frostbite, який використовують у Battlefield і Star Wars Battlefront.

Чому чекаємо: Уже через ім’я головного героя зрозуміло, що Dead Space збирав натхнення з найкращих зразків наукової фантастики, загортаючи це все в обгортку космічного горора. Від оновленої версії чекаємо більше саспенсу та концентрованого жаху, а не експериментів з екшном у Dead Space 2 і Dead Space 3.


Коли: 27 січня

Платформи: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Hogwarts Legacy

Трейлер Hogwarts Legacy

Що це: Перша за тривалий час гра у всесвіті «Гаррі Поттера» – у Гоґвортсі 19 століття, задовго до Гаррі, Герміони та Рона.

Чому чекаємо: За розробку відповідає команда Avalanche Software, яка раніше розробляла ігри за ліцензіями Disney, а у 2018 році перейшла до Warner Bros. Джоан Ролінґ не бере участь у розробці, а гравці зможуть робити своїх аватарів трансгендерами.


Коли: 10 лютого

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, PC (Steam), Xbox Series X/S

Star Wars Jedi: Survivor

Трейлер Star Wars Jedi: Survivor

Що це: Продовження однієї з найкращих нових ігор у всесвіті «Зоряних війн» Star Wars Jedi: Fallen Order від творців Titanfall та Apex Legends.

Чому чекаємо: Fallen Order довела, що новий канон далеко-далекої галактики можна доповнити великою грою AAA-класу. Survivor обіцяє ще більшою, ще красивішою (і зі ще швидшим завантаженням рівнів).


Коли: 17 березня

Платформи: PlayStation 5, PC (Origin), Xbox Series X/S

Dead Island 2

Трейлер Dead Island 2

Що це: Dead Island був цікавим прикладом того, як ефектний трейлер став популярнішим за саму гру. В оригінальній грі 2011 року був і відкритий світ тропічного острова під час зомбі-апокаліпсиса, і нетипова бойова система, і рольові елементи, але перевершити трейлер було занадто амбітним завданням.

Чому чекаємо: За сиквел відповідають не польські розробники Techland, а студія, яка робила Homefront: The Revolution. Вони обіцяють ще більший ігровий світ, який включатиме зону міст Лос-Анджелеса та Сан-Франциско, перетворений на велику зону карантину.


Коли: 28 квітня

Платформи: PlayStation 5, PC (Origin), Xbox Series X/S

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Трейлер The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Що це: Продовження The Legend of Zelda: Breath of the Wild – точно головний ексклюзив року для консолі Nintendo Switch. І, як зазвичай із проєктами Nintendo, новий бенчмарк для індустрії.

Чому чекаємо: Відкритий до вільного дослідження світ, нелінійна історія та зразковий користувацький досвід – п’ять років тому The Legend of Zelda: Breath of the Wild показала можливості Nintendo Switch і вкотре нагадала, чому Nintendo залишається лідером індустрії. Від сиквелу очікуємо чергового прориву.


Коли: 12 травня

Платформа: Nintendo Switch

Suicide Squad: Kill The Justice League

Трейлер Suicide Squad: Kill The Justice League

Що це: Який суперник може скласти конкуренцію Загону самогубців у всесвіті коміксів DC? Хіба що Ліга справедливості. Харлі Квінн, Капітан Бумеранг, Дедшот і Людина-акула повинні вгамувати Супермена, якого робить злим суперзлодій Брейніак.

Чому чекаємо: Достатньо того, що відповідають за Suicide Squad: Kill The Justice League автори серії Batman: Arkham, а події гри відбуватимуться в одному всесвіті з трилогією про Темного лицаря.


Коли: 26 травня

Платформи: PlayStation 5, PC, Xbox Series X/S

Street Fighter 6

Трейлер Street Fighter 6

Що це: Продовження однієї з найуспішніших серій файтингів, з новими персонажами та змагальними режимами.

Чому чекаємо: Принаймні для того, щоб натовкти пику Зангіфу.


Коли: 2 червня

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Diablo IV

Трейлер Diablo IV

Що це: Ніщо інше не могло нас закохати в темні підземелля, що кишать монстрами, як серія Diablo. У четвертій частині гравці будуть намагатися зупинити первісного демона Ліліт.

Чому чекаємо: По-перше, на нову Diablo ми чекали протягом десяти років. По-друге, треба перевірити, чи руки досі пам’ятають (і готові страждати разом із демонами).


Коли: 6 червня

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC (Battle.net)

Final Fantasy XVI

Трейлер Final Fantasy XVI

Що це: Серія Final Fantasy – це передусім про епічні історії, найвищі ставки та протистояння технологій і чарів. У шістнадцятій частині японської серії, що виходить із 1987 року, основою зроблять війну між двома країнами світу Валістеа.

Чому чекаємо: Нова історія, оцінити яку можна буде, навіть якщо ви не грали в попередні Final Fantasy. Перехід від покрокових боїв до більш орієнтованих на екшн. Здається, це найкращий спосіб познайомитися з франчайзом.


Коли: 22 червня

Платформи: PlayStation 5

Marvel’s Spider Man 2

Трейлер Marvel’s Spider Man 2

Що це: Гра Sony про «Людину-Павука» стала несподіваним хітом, зробивши для жанру ігор про супергероїв не менше за Batman: Arkham Asylum. Великий ігровий світ, інтуїтивно зрозуміла та видовищна бойова система та режим історії, у якому не хочеться пропускати кат-сцени, – це все було добре. Але ще краще – те, наскільки крутим ти себе відчував, коли розгойдувався на павутині між хмарочосів Нью-Йорка.

Чому чекаємо: Головний козир у рукаві сиквелу – Веном, який має стати ворогом у відображення Пітера Паркера.


Коли: осінь 2023

Платформи: PlayStation 5

Assassin's Creed Mirage

Трейлер Assassin's Creed Mirage

Що це: За 15 років серія Assassin’s Creed пройшла шлях від натхнення паркуром, «Принцом Персії» та Деном Брауном до якихось абсолютно мегаломанських масштабів, усіх можливих часових сетингів і (поганого) фільму з Майклом Фассбендером. Assassin’s Creed Mirage має стати таким собі поверненням додому: місце дії повертають у середньовічний Багдад, а на перший план знову виводять стелс і приховані вбивства, а не рольові елементи чи крафтинг.

Чому чекаємо: У найкращі моменти Assassin’s Creed спонукає гравців занурюватися в історію, у найгірші – заплутує белетристичними сюжетами. Від Багдада 9-го століття – до Хрестових походів, у час Золотої доби ісламу – чекаємо передусім цікавого світу.


Коли: осінь 2023

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S, Amazon Luna

Avatar: Frontiers of Pandora

Трейлер Avatar: Frontiers of Pandora

Що це: Повернення на планету Пандора зі всесвіту фільму «Аватар» – у грі від видавця Ubisoft, яку анонсували ще у 2017 році.

Чому чекаємо: Другу спробу Ubisoft (Assassin’s Creed, FarCry, The Division) адаптувати всесвіт Джеймса Кемерона обіцяють зробити кращою, ніж із грою 2009 року.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 5, PC (Steam), Xbox Series X/S, Amazon Luna

Redfall

Трейлер Redfall

Що це: Чотири герої з різними здібностями в місті після апокаліпсису та вампіри в ролі ворогів. Кооперативний шутер Redfall розробляє нова студія компанії Arkane, яка раніше випустила Dishonored і нову Prey.

Чому чекаємо: Мультиплеєрний шутер, у якому вороги беруть не кількістю, а якістю.


Коли: перша половина 2023

Платформи: PC, Xbox Series X/S

The Lord of the Rings: Gollum

Трейлер The Lord of the Rings: Gollum

Що це: Як Смігол став Ґолумом – нова велика гра у всесвіті «Володаря перснів» робить головним героєм колишнього гобіта, якого погубив Єдиний перстень.

Чому чекаємо: Це перша гра настільки великого масштабу від німецької студії Daedalic Entertainment, яка раніше спеціалізувалася на двовимірних пригодах на зразок Deponia та The Night of the Rabbit.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC

Judas

Трейлер Judas

Що це: Перша гра геймдизайнера Кена Левіна після прощання із серією BioShock. Не дивно, що найбільше це схоже саме на BioShock: ретрофутуристичний світ, що повільно помирає, жінка з непростою долею в центрі історії та претензії на щось більше, ніж просто гра.

Чому чекаємо: Сподіваємося, що ця гра все-таки вийде, попри всі проблеми, що супроводжували її розробку.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Alan Wake II

Трейлер Alan Wake II

Що це: Продовження історії письменника Алана Вейка, який рятує дружину крізь непроглядну темряву. Фінська студія Remedy повертається до свого протагоніста за понад десять років, щоби знову розповісти історію про світло й темряву.

Чому чекаємо: Оригінальна гра Alan Wake багато в чому випередила час: знахідкою став й ігровий процес, у якому у ворогів можна було поцілити тільки після того, як їх освітиш ліхтарем, і серіальний підхід до розповіді історії, і багатий лор, натхненний «Твін Піксом», Стівеном Кінгом та Альфредом Гічкоком. У сиквелу буде ще одна перевага: тепер це не ексклюзив Xbox.


Коли: 2023

Платформи: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Трейлер Armored Core VI: Fires of Rubicon

Що це: До того, як японська студія FromSoftware зробила Demon’s Souls, Dark Souls та Elden Ring, вона винайшла серію Armored Core з величезними меха-роботами. Окрім, власне, боїв, тут пропонують деталізовану систему створення мехів.

Чому чекаємо: Буде непросто, але багато задоволення від процесу опанування роботів.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

The Wolf Among Us 2

Трейлер The Wolf Among Us 2

Що це: Перша гра The Wolf Among Us була маленьким дивом: серію графічних романів Fables із постмодерністськими казками адаптували як пригоду в стилі студії Telltale Games. Водночас звичні проблеми ігор Telltale (одноманітний ігровий процес, серіалізованість, притягнуті за вуха кліфхенгери) тут пробачалися через цікавих персонажів та інтригу в сюжеті. The Wolf Among Us 2 уже після того, як Telltale перезапустили, але в процесі братимуть участь люди, які зробили оригінальну гру.

Чому чекаємо: Щоб вовкулака-шериф Бігбі розібрався з усіма казковими персонажами на зразок Білосніжки, Синьої Бороди та Принца Прекрасного.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Ark 2

Трейлер Ark 2

Що це: Зірка «Форсажу» Він Дізель полює на динозаврів у сиквелі постапокаліптичного екшну Ark.

Чому чекаємо: Та годі вам, тут буде Він Дізель і динозаври.


Коли: 2023

Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC

Contraband

Трейлер Contraband

Що це: Нова гра від розробників серії Just Cause, яку найбільш точно можна описати як «Grand Theft Auto в тропіках».

Чому чекаємо: Великий відкритий світ і можливість підірвати все, що захочеться – ось головні переваги Just Cause. Для нового франчайзу шведські розробники Avalanche Studios підібрали новий сетинг – Південно-Східна Азія 1970-х. А ще ставку робитимуть на кооперативний режим.


Коли: 2023

Платформи: Xbox Series X/S, PC

Обкладинка: Sony, GSC