Конфлікт між стендап-коміками та депутатом Київської міської ради відбувся під час стендап-концерту в кінотеатрі «АртБратислава» на Оболоні 14 лютого. Стендапер Влад Капиця звинуватив депутата від фракції «Голос» Костянтина Богатова в застосуванні сили проти нього: як свідчить опубліковане Капицею відео, Богатов двічі вдарив стендапера. Врешті Богатов попросив у коміка вибачення, але Капиця вважає це недостатнім і планує подати заяву в поліцію за фактом нападу. The Village Україна розповідає, що відбулося.

Влад Капиця в залі «АртБратислави»

«АртБратислава» – це колишній кінотеатр «Братислава» в Оболонському районі. Зведений у 1976 році, кінотеатр перебуває в комунальній власності: за нього відповідає комунальне підприємство «Київкінофільм» і Департамент культури КМДА. Нині він має статус громадсько-культурного центру: тут працює школа танців, студія вокалу, галерейний простір і кафе. Періодично в комплексі проводять стендап-вечірки: приміром, тут записували перший сольний концерт Єгора Шатайла після нападу на нього праворадикалів, кілька разів тут уже відбувалися виступи Влада Капиці.

14 лютого в «АртБратиславі» призначили перший концерт українського туру Капиці, потому стендапер відвідає Чернівці, Хмельницький, Тернопіль, Луцьк, Харків і Львів. Капиця співпрацював із промоутерами «Підпільний стендап» і самостійно організовує концерти, також він є сценаристом «Телебачення Торонто» й спільно з Андрієм Щегелем та Єгором Романенком веде регулярні ефіри Srakadupa на YouTube.

Концерт Капиці почали з розігріву, за який відповідав стендапер Дмитро Поліщук. Після кількох хвилин виступу Костянтин Богатов почав вимагати припинити програму та увімкнути освітлення в залі, розповідає The Village Україна Капиця, який у цей час стояв біля вимикача при вході. За словами Капиці, не задовольнили Богатова «матюки, які лунали зі сцени» та «образа майданчика «АртБратислава». Коли Богатову не дали увімкнути світло, почалася перепалка. Капиця відстежував її перебіг на відео, увімкнувши камеру на телефоні. На записі Богатов двічі нападає на стендапера: спочатку вибиває телефон із рук, тоді влучає рукою в обличчя, пошкоджуючи окуляри Капиці.

Влад Капиця

стендап-комік


Я чудово себе почуваю, усе супер. Це не було якесь жорстоке побиття. Це був напад, просто неочікуваний. 

Після двох спроб напасти [Богатов] залишив залу, і ми продовжили концерт. Після розігріву я вийшов на сцену, тоді ж Богатов спробував повернутися в залу. Але тоді вже приїхала поліція, поліцейський його вивів із зали зі словами: «Не провокуйте» [...].

Я не шкодую, що це сталося. Думаю, щоправда, після такого нас не дуже будуть раді бачити у «Братиславі».


Капиця додає – перед виступом адміністрація кінотеатру попередила його про те, що на виступі буде присутній депутат Київради, «який допомагає АртБратиславі». «Та насправді це нічого не означає, – каже стендапер. – Просто він чомусь вирішив, що може розповідати нам, що таке культура та що у стінах «Братислави» немає місця для матюків. Ніби ми прийшли до нього додому й повинні слухати, що він вимагає».

У нас проста позиція – ми працюємо в межах жанру стендапу, тому не обмежуємо себе у висловлюваннях на сцені, – продовжує Влад Капиця. – Понад те, ми виступали не для якоїсь абстрактної аудиторії, а саме для людей, які вирішили заплатити гроші та прийти на цей виступ. Придбали квитки навіть не на якомусь агрегаторі, а через наш сайт. Єдиним «зальотним» чуваком, хто не розумів, куди він прийшов, на виступі був [Костянтин Богатов].


15 лютого про інцидент у Facebook написав Роман Вінтонів, співзасновник «Телебачення Торонто». Ведучий програми «#@)₴?$0», котрий працює під псевдонімом Майкл Щур, публічно звернувся за роз’ясненням до партії «Голос», яку Костянтин Богатов представляє в Київраді.

Публікація Майкла Щура

У коментарі до публікації Вінтоніва Богатов відповів: «Я вибачився перед Владом Капицею у смс-ці та запропонував йому вибачитися особисто. Моя реакція на стендап його друга була неадекватною, я не був знайомий із цим жанром і так відреагував на його нецензурну лексику. Визнаю, що відреагував неадекватно, перепрошую». Водночас він додав: «Утім, [Капиця] міг би додати у свій пост те, з чого все почалося – з образливих зауважень [коміка] на адресу «АртБратислави». Мені здається, що в артистів усіх жанрів не заведено сварити сцену, на якій вони виступають. Це не виправдовує мою різкість і подальший конфлікт, але вносить ясність, з чого все почалося».

Капиця коментує, що отримав повідомлення з вибаченням та пропозицією зустрітися від Богатова, але не збирається йти на зустріч. «Він вчинив неправильно, причому зробив це публічно. Тому публічно він повинен і вирішувати [цю ситуацію]», – каже стендапер.

Згодом публічну заяву із приводу конфлікту оприлюднила партія «Голос»: «Партія вважає неприпустимою поведінку нашого депутата у КМР Костянтина Богатова». Вважаємо інцидент, який стався в Артцентрі «Братислава» ввечері 14 лютого, ганебним. Ми засуджуємо висловлювання й дії депутата Богатова. Щиро вибачаємося особисто перед стендапером Владом Капицею. І тими, хто став свідком неприпустимих висловлювань і дій під час концерту. Подібна поведінка Костянтина Богатова несумісна з цінностями партії». У партії додали, що поведінка Богатова «на найближчих зборах фракції в Київраді та зборах Київської міської територіальної організації отримає належну оцінку». У коментарі з особистої сторінки прессекретар «Голосу» Ярема Дух назвав поведінку Богатова «дебільною».

Влад Капиця

стендап-комік


Те, що має бути дозволено на сцені, вирішує тільки людина, яка перебуває на сцені. Це не потрібно проговорювати чи прописувати десь. Чи можеш ти використовувати обсценну лексику? Чи можеш ти жартувати на якісь теми? Чи можеш ти, зрештою, виступати голим? Для цього немає універсального правила. Це все вирішує тільки людина на сцені. Я як комік хочу, щоби все було максимально вільно. І кожен комік, як на мене, здатен самостійно ухвалювати ці рішення.


Капиця додає, що планує звернутися до поліції та порушити справу за фактом нападу.

Обкладинка: Олег Щегель