В Україні запрацювала освітня платформа «УКультура» для всіх охочих вивчати українську культуру зручно, без шароварщини та надмірного академізму. Усі матеріали платформи безплатні й інклюзивні, вони доступні в різних форматах: аудіо, відео, текст. Гасло проєкту – «Українська культура – модерна, успішна і варта вивчення!»

На платформі вже доступні лекції й інтервʼю про різні періоди в українській культурі: від джерел українського етносу до політичної нації сучасної України, від напучувань Володимира Мономаха до історії львівських гіппі, від дипломатії Богдана Хмельницького до політичного хуліганства «Клубу кавопивців», від економіки середньовічних міст до сучасних економічних практик. Також на сайті розмістили бібліотеку, де зібрали фахові джерела про українську культуру різних періодів.

Як зʼявився проєкт «УКультура» та хто його лектори

«УКультуру» заснувала команда професорок із Києво-Могилянської академії: культурологиня Лариса Довга та всесвітньовідома історикиня Наталія Яковенко, яка є консультанткою й науковою редакторкою проєкту.

Культурою є цінності, закарбовані у свідомості спільноти, те, що людство створило продуктивного й креативного. Проєкт «УКультура» присвятили саме нашим здобуткам, тому, що відбувалося в Україні, що тут з'явилося, чим ми можемо поділитися з людством як своїми важливими надбаннями,

– Лариса Довга, засновниця «УКультури», професорка НаУКМА.

Усі матеріали на сайті створили фахівці й фахівчині в конкретних галузях, зокрема:

 Ярослав Володарець-Урбанович розповідає про ювелірні вироби антів;

 Аґнєшка Ґронек – про українську художню культуру доби Ренесансу;

 Олексій Сокирко – про подорожі в контексті української культури 17–18 століть;

 Максим Яременко – про життя та звичаї українських студентів ранньомодерного періоду;

 Світлана Стоян – про символізм у сучасному українському мистецтві;

 Юлія Федів – про проблеми й перспективи менеджменту у сфері культури в Україні. 

Щоби розповісти іноземцям про Україну та її культуру, а також боротися з антиукраїнською пропагандою у світі, освітню платформу «УКультура» вже переклали польською мовою. До запуску також готується англомовна версія сайту.

Які ще проєкти розвиває «УКультура»

Проєкт «УКультура» вже має низку проєктів у колаборації:

 деколонізує українську історію у «Вікіпедії» з проєктом «Катерина»;

 створює серію інтерв’ю «Історії тихого спротиву» – розмови з людьми, які в різний спосіб чинили опір тоталітарній системі;

 адаптує матеріали сайту для підлітків.

Нині проєкт шукає однодумців і благодійників для співпраці. Звʼязатися з командою можна через FacebookInstagram або написати на пошту [email protected].

Досліджуй Україну з «УКультурою»

   

матеріал підготовлено за підтримки «УКультури»