18 липня – третій і останній день фестивалю UPark 2019. The Village Україна слухає хедлайнерів з Південно-Африканської Республіки, Данії, США та України – Die Antwoord, MØ, Missio та Івана Дорна.

Фото: Вікторія Якименко, Олександр Бабич

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Перший виступ останнього дня UPark – від дуету Missio з Техасу. На годиннику 16:30, під сценою з огляду на робочий час небагато людей. «Дякуємо вам, що прийшли! Ми можемо займатися улюбленою справою тільки тому, що є ви – люди, які купують квитки на концерти та музику», – каже соліст Метью Брю у білому костюмі та золотих кросівках.

Missio запитують, чи є під сценою фанати гурту, для них присвячують трек The Darker The Weather, The Better The Man. Наступна пісня – з рефреном «Ця дружба навіть гірша, ніж політика». Закінчують її соло барабанщика, який валить по тарілках у масці, ніби з Венеційського карнавалу. На пісні I Don’t Even Care About You дві пари поряд починають цілуватися.

Одну з найвідоміших пісень Брю анонсує словами: «Леді та джентльмени, підніміть, будь ласка, вгору свої середні пальці». Жест соліст називає «іронічним символом», виконує однойменний трек Middle Fingers. Наступну композицію присвячують людям, яких не розуміють. «Мене виносить ця думка: ми представники найбільш відкритого і глобального покоління, але водночас ми найбільш самотні люди в історії», – каже вокаліст Missio. «Ми постійно незадоволені собою, постійно хочемо більшого. Я знаю це по собі. Але інколи варто припинити критикувати себе. Чорт забирай, Метью, ти виконуєш свою музику на фестивалі в Україні!» – додає Брю. Для «прекрасних людей» закінчують виступ треком I See You.

«Я вперше в Україні, але давно вже мріяла про це!» – починає свій сет данська співачка MØ. Після виконання хіта Kamikaze нагадує, що кліп на пісню вона знімала на Троєщині. «Мене дуже вразило ваше місто, це один із моїх улюблених кліпів», – каже співачка, відома за співпрацею з Major Lazer та Charli XCX.

На синглі Red Wine з останнього альбому Forever Neverland, записаному разом із Empress Of, MØ спускається зі сцени і йде в народ. Керівник служби охорони у червоній футболці кидається з місця – розчищає для неї дорогу. MØ піднімається на імпровізовану платформу біля будки звукорежисера, а капела починає більш ліричну пісню. «Вона так близько!» – кричить дівчина поруч, намагається просунутися ближче до подіуму.

«А це пісня, з якої почалася моя кар’єра», – анонсує MØ трек Lean On, який вона записала з Major Lazer і DJ Snake. На YouTube у хіта понад 2,5 мільярда переглядів. За традицією виступ данка закінчує Final Song. «So don’t let this be our final song», – не хоче прощатися MØ. Останні слова доспівує вже лежачи на руках у людей.

«Вітаю, Київ! Вітаю, UPark! – вітається українською наступний хедлайнер Іван Дорн. – Дякую цьому фестивалю за можливість нарешті виступати на батьківщині». Лідер Dornabanda пропонує публіці спочатку розім’ятися. «Руки вверх, руки вниз! Теперь рот – рот открыли, рот закрыли, рот размяли. Все, больше от вас ничего не нужно!» – закінчує зарядку Дорн.

«Правый берег загрустил, потому что левый – фестивальчик запустил», – вже традиційно для своїх концертів римує підводки між треками Дорн. «Левый берег запустил UPark...» – секунду шукає риму. Знаходить: «Тут у піплів найкращий смак!». У пісні «Так сильно» з дебютного альбому Co’n’dorn основний рефрен змінює на «Люблю я Киев». Пізніше додає: «Люблю я Киев, люблю я лето, люблю сосиски с майонезом».

«Групи, з якою ми записували цей трек, більше немає, але пісня є», – анонсує наступну пісню Right Wrong, спільну роботу з Віктором Зольфом із французького гурту Her. «А тепер у команді заміна», – Дорн відходить убік і бере бас-гітару у басиста Сурена Томасяна. Гітарист і саундпродюсер – відповідальний, наприклад, за Bitanga Alina Pash – замість Дорна виконує вокальну партію в пісні «Северное сияние». На наступній пісні мікрофон знову у Дорна – він зняв його зі стійки біля бас-гітари Томасяна, але одразу повернув. На треку Beverly Іван сам обігрує цей момент – підставляє мікрофон прямо на стійці до гітари басиста.

«Вам привет от Vakula!» – натякає Дорн на наступну композицію «Во сне» зі спільного з діджеєм мініальбому. На вірусному повторенні «Здесь особо некого винить» на сцену запрошують саксофоніста – у того своя партія. «Иван Дорн не качает бицепсы, Иван Дорн качает танцпол», – сміється хедлайнер.

Дорн виводить на сцену доньку Василісу. «Давайте послушаем новую песню моего бас-гитариста», – жартує про іграшкову гітару доньки. «Тебе понравилось?» – запитує у дівчинки. Та ніяковіє, але одразу усміхається. Дорн каже, що це не остання запрошена гостя на цій сцені, до нього приєднується Юлія Юріна з гурту Yuko, яка виконує партію Zventa Sventana зі спільного треку Дорна з російською співачкою – «Мужа дома нету».

«Доставайте, доставайте, своих демонов с кровати – пусть они танцуют, мать их», – запалює Дорн перед Afrika. «Вы не устали? Нет? Мы рады, потому что у нас как раз есть для этого песня», – каже лідер Dornabanda. «Опомнись?» – запитує хтось з-під сцени. Дорн радиться з музикантами і натомість виконує Collaba – перший сингл із англомовного альбому OTD. «Опомнись» люди вимагають і після цього треку, але музиканти закінчують виступ не ще одним хітом із Vakula, а піснею «Мишка виновен» – у кульмінаційний момент з накриття над сценою вистрілюють продовгим метафаном. На останніх нотах люди знову затягують «Опомнись», під цей супровід Дорн зістрибує зі сцени і забігає за неї.

Коли на сцену виходять останні хедлайнери дня Die Antwoord, діти вже граються метафаном на всій території Sky Family Park. Ninja виходить під апокаліптичні звуки, і хлопчик праворуч від сцени раптово зупиняється. Але тут тріо з Південної Африки вмикає Pitbull Terrier, і він знову починає гратися. На тлі – слова «No pussy, sad boy».

«Дякую, Юкрейно», – вітається Ninja після першого хіта гурту Enter The Ninja. Уже на другому треку репер намагається заскочити на руки під сценою, виходить з другої спроби. Вокалістка Йоланді тим часом каже: «Я вас кохаю!». «Дякую!» – додає Ninja.

Після головних хітів Baby’s On Fire та I Fink You Freaky Ninja просить нагадати ще раз, як українською буде Thank you. Люди кричать: «Дякую!». Репер радиться з кимось за лаштунками і повторює: «Дякую!». «Може, «спасибо»?» – запитує Йоланді. «Ні-ні-ні, дякую!» – виправляє подругу Ninja. На біс виходять, щоб заспівати Butterfly – останні ноти доповнюють феєрверк і сигнали таксистів, які чекають біля виходу.