Українська художниця Alya O, яка мешкає у Франції, створює проєкт Not sure how anyone else does it, де вишиває власні фотографії з окупованого зараз міста Соледар, пише Euronews.

Ці фотографії мисткиня створила крізь кристали солі з Соледара, коли проводила мистецьку резиденцію в місті до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. «Кожна людина, яку я зустрічала, дарувала мені кристалик солі на памʼять. Тож я подумала, що також подивлюся на світ очима соледарців, які дивляться на нього крізь сіль», – коментує Alya O. 

За словами художниці, вона створює вишивку інтуїтивно, покладаючись на свої емоції та враження від місця, щоби передати «спогади про майбутнє, якого вже немає». 

Роботи художниці можна придбати за посиланням. 20% з продажу вона передає на підтримку України.

 Під час повномасштабного вторгнення російські військові неодноразово обстрілювали Соледар. У травні 2022 року вони зруйнували копальні «Артемсіль». 

Під час повномасштабного вторгнення російські військові неодноразово обстрілювали Соледар. У травні 2022 року вони зруйнували копальні «Артемсіль». 25 січня 2023 року речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що українські війська відійшли від Соледара. Відтоді місто знаходиться під російською окупацією. 

   

Редакція The Village Україна поговорила з трьома людьми з Сєвєродонецька, Бахмута й Попасної, які зазнали сильних руйнувань, про доречність ідеї відновлення й відчуття дому, якого вже немає.

Обкладинка й фото: Alya O