Із законопроєкту про англійську мову вилучили пункт про показ англомовних фільмів мовою оригіналу й заборону українського дубляжу, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

За оновлений проєкт закону проголосували у Верховній Раді: рішення в першому читанні підтримали 278 народних депутатів. Якщо законопроєкт підтримають і в другому читанні, його відправлять на підпис президенту.

Законопроєкт, який передбачав поетапний перехід до показу англомовних фільмів винятково з українськими субтитрами, обіцяли доопрацювати ще на початку липня. Зокрема, через незручності, які можуть виникати в певних категорій людей під час перегляду фільмів в оригіналі. Ідеться про дітей дошкільного віку, які не можуть знати англійську мову на достатньому рівні, щоб повноцінно дивитися мультфільми в оригіналі, або про людей, які мають слабкий зір і не можуть прочитати субтитри.

Після того, як петиція до президента з вимогою залишити український дубляж набрала необхідні 25 тисяч голосів за пʼять днів, із законопроєкту про англійську мову обіцяли вилучити всі норми, які стосуються кіно, телебачення й дубляжу.

   

Президент Володимир Зеленський 28 червня вніс у Верховну Раду законопроєкт «Про застосування англійської мови в Україні» (№9432). За його положеннями, статус англійської мови мають офіційно закріпити як одну з мов міжнародного спілкування в Україні. Передбачається, що українські чиновники будуть складати тести на знання англійської для перебування на державних посадах, а вивчення англійської починатимуть не зі школи, а з дитсадків.

Ще один важливий пункт законопроєкту стосувався кіно-театрального прокату: за пропозицією Зеленського, із 2025 року половину англомовних фільмів в українських кінотеатрах повинні показувати в оригіналі з українськими субтитрами; з 2026 року – 75%, а з 2027 року – 100%.

   

Що це означає для української кіноіндустрії й індустрії дубляжу? Редакція The Village Україна запитала про це Богдана Батруха – засновника української кінодистрибуційної компанії B&H Film Distribution, студії дубляжу Le Doyen Studio й мережі кінотеатрів «Кінопалац».