Лауреатів шостої Національної премії кінокритиків «Кіноколо» оголосила Українська кіноакадемія під час Київського тижня критики.

Найкращим ігровим повнометражним фільмом стала «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка. Це дебютна стрічка режисера, знята в жанрі пострадянського нуару. Вона розповідає про розслідування вбивства міліціонера, що розгортається за кілька місяців до скасування смертної кари в Україні.

Рекордсменом за кількістю нагород стала стрічка «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча. Режисера нагородили за найкращий сценарій і режисуру, виконавця одного з головних ролей, Аміла Насірова, визнали найкращим актором.

Також у двох номінаціях перемогла документальна стрічка Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» – український претендент на премію «Оскар». За версією кінокритиків, це найкращий документальний фільм, а також відкриття року – найкращий повнометражний дебют.

Найкращим короткометражним ігровим фільмом стала стрічка «ГКЧП» Аркадія Непиталюка.

У номінації «Найкращий анімаційний фільм» нагородили «Маріуполь. Сто ночей» Софії Мельник.

Найкращою акторкою визнали Карину Химчук у стрічці «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової.

Нагороду «За досягнення» отримала команда «Довженко-Центру» за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно» (Олена Гончарук, Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк й Олег Оліфер).

Крім того, вручили спецвідзнаку кінокритикам, які стали на захист України. Її отримали Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко й Артур Корнієнко.

   

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – це щорічна премія, заснована у 2018 році. Вона визначає досягнення українського кінематографа й діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Премією нагороджують у десяти номінаціях.

Ось номінанти на премію «Кіноколо» 2023 року. Максимальну кількість, шість номінацій, отримав фільм Марини Вроди «Степне». Також п’ять номінацій отримала стрічка Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада», чотири номінації – фільм Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург», і три номінації – «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова (це максимально можлива кількість для документального фільму).

  

У 2022 році «Памфір» став найкращим фільмом, а його режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука нагородили за найліпшу режисуру, сценарій і повнометражний дебют. Крім того, виконавець головної ролі Олександр Яцентюк отримав статуетку як найкращий актор.

   

Кінофестиваль «Київський тиждень критики» стартував учора, 12 жовтня, і триватиме до 18 жовтня в кінотеатрі «Жовтень». Абонементи вже можна придбати за посиланням.