Пʼята Національна премія «Кіноколо» оголосила цьогорічних лауреатів і найкращі фільми 2022 року.

«Памфір» став найкращим фільмом року, а його режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука нагородили за найліпшу режисуру, сценарій і повнометражний дебют.

Крім того, виконавець головної ролі Олександр Яцентюк отримав статуетку як найкращий актор.

Найкращим анімаційним фільмом назвали роботу режисерок Марини Степанської й Анни Дутко «Ми, Європа», а найкращою ігровою короткометражкою – «Ти в порядку?» від Наталки Ворожбит.

Найкращим документальним фільмом стала «Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського.

Оксана Черкашина, яка зіграла у фільмі «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач, визнали найкращою акторкою 2022 року. Це її друга статуетка премії, першу вона отримала у 2020 році за «Погані дороги».

Окремо відзначили колектив «Довженко-Центру»: Станіслав Битюцький, Альона Пензій і Олександра Телюк отримали нагороду за цикл «Дивне, химерне, фантастичне». 

Шостий фестиваль кіно «Київський тиждень критики» відбудеться з 20 до 26 жовтня в кінотеатрі «Жовтень», попри повномасштабну війну в Україні. Фестиваль уже оголосив українську, українсько-британську, міжнародну й ретроспективну програми.

Повна програма «Київського тижня критики» – за цим посиланням. На фестивалі діє система абонементів, рання ціна – 500 гривень (денний) і 800 гривень (повний). Продаж уже відкритий.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – це щорічна премія, заснована у 2018 році. Вона визначає досягнення українського кінематографа й діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Премією нагороджують у десяти номінаціях.

У 2021 році найкращим фільмом премії «Кіноколо» стала «Стоп-Земля» Катерини Горностай, у 2020 – «Атлантида» Валентина Васяновича, у 2019 – «Додому» Нарімана Алієва, а у 2018 році – «Донбас» Сергія Лозниці.

Ми вже поспілкувалися з режисеркою стрічки-переможця премії у 2021 році Катериною Горностай про те, як «Стоп-Землю» створили в лабораторії і що вона зрозуміла про зумерів. Також головний редактор Ярослав Друзюк поговорив із Денисом Івановим – керівником кінокомпанії «Артхаус Трафік», яка проводить «Київський тиждень критики».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі