Сьомий кінофестиваль «Київський тиждень критики» оголосив програму «Фокус: Україна – Польща».

На фестивалі відбудуться покази українських стрічок «Ля Пасілісіада», «Назавжди-назавжди» і «Ти мене любиш?»

 «Ля Палісіада» – дебютний повний метр Філіпа Сотниченка, знятий у жанрі пострадянського нуару. Події розгортаються в Україні в 1996 році, за п’ять місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

Стрічку «Ля Палісіада» вперше презентували на Одеському кінофестивалі у 2019 році. Світова прем’єра стрічки відбулася в грудні 2022 року в Роттердамі, де фільм отримав приз Міжнародної федерації кінопреси. У широкий прокат фільм вийде 11 січня 2022 року.


 «Назавжди-назавжди» – дебютний повнометражний ігровий фільм режисерки Анни Бурячкової. Це історія про «молодих і непокірних на тлі радянської руїни» з любовним трикутником і складним дорослішанням розгублених підлітків, а також про виживання, сором, безтурботність, свободу й залежність від свого тіла, анонсує команда фільму. Прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі.


 «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової показали на Берлінале в межах програми «Панорама». Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни й народження іншої. Українська прем’єра вже відбулася на Одеському фестивалі, де виконавиця головної ролі Карина Химчук отримала спецвідзнаку за найкращу жіночу роль. У широкий прокат фільм має вийти у квітні 2024 року, пише Держкіно.

Крім того, покажуть фільми польського виробництва:

 «Дівчина з…» – спільна робота Малґожати Шумовської й Міхала Енґлерта. Стрічка розповідає про мешканця невеликого міста, який намагається бути зорошим чоловіком і батьком, але відчуває гендерну дисфорію й вирішує стати на шлях особистої свободи. Прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі.

 «Зелений кордон» – фільм Аґнєшки Голланд («Ціна правди») про велику гуманітарну кризу на кордоні Польщі й Білорусі, спричинену білоруським диктаторським режимом, що пропагандою заманює біженців, охочих потрапити до ЄС. Стрічка отримала спецприз від журі на Венеційському кінофестивалі, де також відбулася її прем’єра.

 «Іа» – стрічка Єжи Сколімовського, історія життєвих поневірянь очима тварини. Головний герой фільму – допитливий сірий ослик Іа з сумними очима, зірка пересувного цирку, який вирушає в подорож Європою й зустрічає добрих і злих людей. Прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі 2022 року, де отримала приз журі й приз за найкращий саундтрек. Крім того, стрічка отримала номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Команда Київського тижня критики обіцяє незабаром оприлюднити також міжнародну програму з хатами головних світових кінофестивалів. Раніше вже представили програму ретроспективи «Людина з кіноапаратом».

The Village Україна – інформаційний партнер «Київського тижня критики».

   

Кінофестиваль «Київський тиждень критики» цьогоріч відбудеться з 12 до 18 жовтня в кінотеатрі «Жовтень». Абонементи вже можна придбати за посиланням.

«Фокус» – щорічна програма, коли українські фільми показують кінокритикам іншої країни, а фільми інших країн дивляться українські кінокритики. У 2022 році в програмі «Фокус» показували стрічки з Великої Британії.

   

У межах фестивалю також вручатимуть премію «Кіноколо» за досягнення в українському кінематографі. Хто номінований у 2023 році, можна подивитися за посиланням.