Новий фільм грецького кінорежисера Йорґоса Лантімоса Poor Things («Бідолахи») з Еммою Стоун у головній ролі отримав головний приз Венеційського кінофестивалю.

Variety називає стрічку «незвичним і брудним візуальним видовищем із чітким повідомленням про розширення прав і можливостей жінок». Кіно зняли за однойменним романом Аласдера Грея. За сюжетом, дівчину Беллу Бакстер повертають до життя завдяки експерименту доктора Годвіна Бакстера. У фільмі також зіграли Віллем Дефо, Марк Руффало, Рамі Юсеф і Джеррод Кармайкл.

Найкращою акторкою визнали Кейлі Спейні, яка зіграла Прісцилу Преслі в кінокартині Софії Копполи Priscilla («Прісцила»). Variety додає, що Емма Стоун, яка зіграла головну роль у «Бідоласі» за правилами кінофестивалю не брала участь у змаганні.

Нагороду найкращому актору взяв Пітер Сарсґаард («Ціна правди»), який зіграв удівця в стрічці Memory («Памʼять») Мішеля Франко.

Стрічка Рюске Хамагучі Evil Does Not Exist, який у 2022 році виграв «Оскар» за найкращий міжнародний фільм із картиною «Керуй моєю машиною», виграв гран-прі журі Венеційського кінфоестивалю.

«Срібного лева» за найкращу режисуру отримал Маттер Гарроне зі стрічкою Me Captain, а спеціальний приз журі – Green Border Аґнешки Голланд.

 

У 2018 році фільм Йорґоса Лантімоса «Фаворитка» посів друге місце в голосуванні за найкращу стрічку на Венеційському кінофестивалі. Фільм також отримав 10 номінацій на «Оскар». Акторка Олівія Колман виграла нагороду за найкращу акторську гру як на Венеційському кінофестивалі, так і на церемонії «Оскар».

  

Венеційський кінофестиваль щороку проводять у межах Венеційської бієнале. Головний приз фестивалю – «Золотий лев». У конкурсній програмі Orizzonti Extra, де представляють нові тенденції в розвитку кіно, показали український фільм «Назавжди-назавжди» про підлітків 90-х у Києві.