Мапу просторів Ukrainian Bookshelves Worldwide з українськими книжками за кордоном створили «Читомо» й LitCentr.

Це 388 просторів у 22 країнах світу. Лише в Німеччині працюють 140 локацій з українськими книжковими полицями. Крім того, книжки українською є в Канаді, Франції, Португалії, Південній Кореї, Нідерландах і Бельгії.

На сайті Ukrainian Bookshelves Worldwide також є дослідження про діяльність українських книжкових полиць за кордоном, а також порадник для створення власної. Щоби додати власну книжкову ініціативу за кордоном, потрібно написати на електронну пошту [email protected].

Близько 85% українських книжкових полиць створили після 24 лютого 2022-го, 70% із них існують при бібліотеках. Проєкт створили за підтримки УІК, Української бібліотечної асоціації, Німецької бібліотечної асоціації, Goethe-Institut в Україні й МЗС України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Близько 17,6 мільйона українців виїхали за кордон із 24 лютого, згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Натомість вʼїхали в Україну 9,5 мільйона людей.


Майже вдвічі зріс попит на українські книжки за кордоном за рік повномасштабної війни. Права на понад 230 українських книжок придбали за кордоном протягом 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі