Майже вдвічі зріс попит на українські книжки за кордоном за рік повномасштабної війни, пише Forbes Ukraine.

Права на понад 230 українських книжок придбали за кордоном протягом 2022 року, свідчать дані Українського інститут книги (УІК), які отримав Forbes. Інтерес до української книги невпинно зростав із 2013 року.

«За рік Україна зробила квантовий стрибок у продажах прав [...] Інші країни читатимуть більше українців і побачать, які в нас якісні тексти, професійно виконані ілюстрації, і більше прислухатимуться», – розповіла виданню Vivat Юлія Орлова.

Зображення: Forbes

З 24 лютого зріс інтерес до ветеранської літератури й авторів, які служать в ЗСУ (Валерій Маркус, Артем Чех, Артем Чапай, Олександр Михед), а також до письменників-волонтерів (Андрій Люка, Катерина Калитко).

Іноземців також цікавить дитяча література. Засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов вважає, що завдяки картинкам закордонні видавці розуміють потенціал книжки швидше, ніж читаючи текст.

Серед найпопулярніших письменників – Оксана Забужко, Сергій Жадан, Юрій Андрухович і Тетяна Малярчук, розповіли Forbes в УІК. На книжки Жадана, наприклад, продали вже понад 140 ліцензій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Український ПЕН представив список найкращих українських книг у 2022 році. До списку ввійшли не тільки новинки, написані у 2022 році, а й видання минулих років або класика української літератури.


Як Європа поміняла одного тирана на іншого. Розповідаємо про нову книжку Лоренса Ріса «За лаштунками війни. Сталін, нацисти і Захід».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі